Spinning: Bedre indoor cycling søges

Spinning, der er bedre? Bedre i betydningen 'kvalitetsbevidst procesorienteret træning'. Indendørs holdcykling, spinning, er i udgangspunktet genial: Super nem, motiverende og effektiv konditionstræning. Alligevel er der plads til forbedring på indendørs cykling hold!

Spinning

Bedre indoor cycling søges Spinning Marina Aagaard blog Jeg har været fan af indendørs holdcykling, siden jeg så opfinderen Johnny G (Jonathan Goldberg) præsentere spinning i L.A., USA, i starten af 90'erne.  Efterfølgende startede jeg en holdcykling afdeling op i familiens træningscenter og har holdcyklet lige siden. Og jeg er vild med at tage timer hos andre og bare være med og cykle derudaf. For hver ti timer er der dog kun 1-2 gode træningsoplevelser imellem og det er drønærgerligt, når det kunne være så meget bedre.

Bedre indoor cycling søges

De sidste par uger har jeg deltaget på flere cyklinghold og hvordan gik det? Oplevelserne var frustrerende trods gode momenter.

På plus-siden

+ fed musik + sved på panden

På minus-siden 

÷ ulideligt høj musik 

Meget typisk; de fleste cyklinginstruktører har delvist mistet hørelsen og kan ikke høre, hvor højt det er; isf. at motivere bliver musikken (volumen) demotiverende og sundhedsskadelig (høretab og tinnitus er meget belastende).

÷ ingen reel opvarmning

Mangelfuld fysisk og mental forberedelse til den kommende træning. Selvom instruktøren tit siger "så varmer vi op", så er tempoet for hurtigt for tidligt og ofte er der stående cykling efter kun få minutter. Resultat: En dårlig start og ringere præstation, når timen for alvor er i gang.

÷ ingen teknikinstruktion

Selvom instruktøren fortæller om hvad der skal ske ift. tempo og belastning, er der kun sjældent instruktion i hvordan cyklingen bliver bedre; bedre kropsstilling (fx undgå for krum ryg, hyperextenderet nakke og flagrende albuer) og bedre tråd (cirkulært, let og flydende, træde og trække). Og da forskning har vist, at de fleste træder hårdest med den ene fod, ville det være en fordel med øvelser, hvor hhv. højre og venstre fod tager styringen.

÷ mangelfuld viden om kredsløbstræning

Eksempelvis er skiftevis sprint og tung stående cykling ikke intervaltræning, for der mangler de pauser, der er væsentlige for resultatet. Nævnte eksempel svarer snarere til cirkeltræning, hvilket giver en noget anden effekt.

÷ instruktøren træner mest for sig selv 

Nej, sansynligvis ikke, men sådan virker det af og til ... han/hun reagerer ikke på, at mange i salen hopper i sadlen, rokker med hofterne eller stritter med arme og fingre.

÷ ingen nedvarmning eller stræk

Forleden efter 1 times cykling på et blandet hold med begyndere: "Så når vi ikke mere, I må selv strække ud ..." Ud over at nedkøling og stræk fremmer restitutionen og reducerer almen stramhed i musklerne, modvirkes ubehag, mens velværet fremmes; en bedre træningsoplevelse.

Der er forskel

Der er meget stor forskel på cyklingtimer, for kvaliteten står og falder med, om instruktøren er uddannet instruktør med viden om træningslære og konditionstræning eller om vedkommende kun har haft et kort praksisbaseret cyklingkursus, og så er det svært. Heldigvis får man under indendørs fitness holdcykling, biking og spinning heldigvis kredsløbstræning næsten uanset, hvordan holdet er tilrettelagt. Til gengæld gør indholdet og instruktionen en stor forskel i relation til sundhed, målrettet træning og indre motivation. Hvad der motiverer den enkelte er naturligvis forskelligt. Som minimum må man som deltager dog kunne forvente, at det basale er i orden; at opvarmning, cykling og nedkøling er målrettet målgruppen og målsætningen; det er sjovere og mere seriøst. Instruktører, der gerne vil have flere vedholdende deltagere, kan få tips i bogen Spinning, Biking og Cycling; den er også for dedikerede motionister. God cykling fremover. Har du erfaringer med eller spørgsmål til spinning eller indendørs fitness holdcykling, så kom gerne med din personlige kommentar.