Funktionel topform: 7 metoder til variation af træning

Af Marina Aagaard, MFT Varier din træning og kom i topform, hvad enten du træner for at blive større, stærkere, hurtigere eller slankere. De fleste har en tendens til at hænge fast i de vante øvelser og programmer år efter år og det er ikke smart træning, når det gælder om at optimere kroppen og præstationsevnen til hverdag eller idræt.

Variation

Definitionen på variation:
Variation eller variabilitet ud fra et biologisk perspektiv er levende mekanismers, dyrs såvel som planters, evne til at tilpasse sig modifikationer eller ændringer i deres omgivelser, og således give mulighed for udvikling af ultimative variationer i struktur og funktion (Webster's Dictionary).
Oversat til træningssprog: Det er kendt, at manglende biomekanisk variation kan føre til overbelastningsskader, repetetivt stress, mens et optimalt bevægelsessystem har kapaciteten til at udføre en given opgave på varierede måder (Harbourne, Stergiou, 2009). Eller: Varierede øvelser udvikler dig og giver større effekt og færre skader. Variation af træning reptile crawl Marina Aagaard blog fitness blog Ifølge Derrick Price, MS, programansvarlig, Institute of Motion, i IDEA Fitness Journal:
Variation optimerer hele vores væren, fra hjerte og nervesystem til bindevæv og knogler - og for bodybuildere kan der være fordele ved at inkludere varierede bevægelsesstrategier for at øge både styrke og hypertrofi (Fonseca et al., 2014).

7 metoder til variation af træning

På baggrund af smart træning i mange sammenhænge, motion såvel som elitetræning, har jeg her listet syv metoder i en uprioriteret rækkefølge. Afprøv gerne en metode ad gangen, det er lettere og gør det nemmere at vurdere effekten.
  • Øg og varier belastning
  • Øg og varier hastighed
  • Varier fodstilling
  • Varier greb
  • Varier kropsstilling
  • Varier og test bevægeudslag, range of motion, ROM
  • Varierer miljøet, forskellig betingelser, uvante rammer inde og ude
Variationer medtages med hensyntagen til fysik, form og helbred og træningsalder, det vil sige efter en passende indlærings- og optræningsperiode med basistræning, grundøvelser i standardpositioner og med moderat hastighed: Prøv det. Start let. Prøv dig frem. Gå gradvist frem. Rigtig god træningslyst!

Læs mere:

13 styrkeprogram faktorer: