Kost og ernæring: 7 tips til mad for hjerne og krop

Af Marina Aagaard, MFT Et fornuftigt motto: Uden mad og drikke duer helten ikke. Og skal helten være på toppen fysisk såvel som mentalt, så gælder det om at spise strategisk smart. Og så skader det jo ikke at maden samtidig er lækker og lokal.
"Man kan ikke spise sig klogere, men man kan spise sig til at få hjernen til at fungere optimalt. Hjernen er jo en rigtig feinschmecker." Christian Bitz (JP Puls, 18.11.10).

7 tips til mad for hjerne og krop

Her er Christian Bitz' 7 tips til Brain Food, som jeg smagte på Radisson, hvortil hans hjernemad koncept er udformet. 1. Masser af fisk, fuldkornsprodukter, frugt og grønt. 2. Primært lokale [danske] og friske råvarer. 3. Rene råvarer med minimal industriel forarbejdning [kort vej fra jord til bord]. 4. Mindre kød og med maksimalt 10 pct. fedtindhold. 5. Naturligt sødet og ikke mere end 10 pct. tilsat sukker. 6. Fokus på den gode smag og tilfredsstillelse af sanserne [øjne, næse og mund]. 7. Drik vand, ikke kaffe, fra morgen til aften. Er hjerneføde speciel føde? Næh, bare almindelig sund føde som til resten af kroppen: Eksempelvis havregryn og fed fisk og regelmæssige måltider hver 3.-4. time; hold blodsukkeret stabilt. Lektor Esben Skipper Sørensen: Brainfood på menuen. God appetit.