Preacher curl eller Scott curl? Fitness ordbog giver svar

Af Marina Aagaard, MFT En populær bodybuilding øvelse for forsiden af armene er preacher curl. Øvelsen bruges også af motionister, for den føles intensiv, da det er en isolationsøvelse med fokus på forsiden af armene, især brachialis samt biceps brachii og brachioradialis. Af og til står der på programmet Scott curl, men instruktøren viser øvelsen på samme måde som preacher curl. Er det samme øvelse? Måske.

Larry-Scott-alla-Panca-ScottLarry Scott og scott curl (foto: BBhomepage)

Der er følgende versioner:

Preacher curl

Opfundet af Vince Gironda, bodybuilder, Larry Scott's træningsmakker. Man sidder på bænk med overarmene støttet på en skrå pude, ca. 45 grader. D.v.s. at man træner med biceps musklen i en let forkortet position og træner armens forside isoleret, man kan kun vanskeligt bruge skuldrene eller kroppen til at hjælpe ('snyde'). Arme bøjes og strækkes helt med kontrol. Håndled holdes i neutral stilling. Man bruger typisk en buet curl-stang; EZ-bar. Variationer: Biceps curl med håndvægte på preacher bænk. En eller begge arme. Preacher curl med kabel.

Scott curl

En variation af samme øvelse opfundet af bodybuilderen Larry Scott, den 1. Mr. Olympia, kendt for sine arme og armtræning bl.a. preacher curl. Man sidder i en bænk med overarmene støttet på en skrå pude, ca. 45 grader. Man bruger en lige stang (eller alternativt en buet stang). Øvelsen startes ved at man bøjer, flekterer, håndleddene, øvelsens kendetegn. Jf. Poliquin Group er Scott curl blot det internationale navn for US preacher curl. Jf. LarryScott.com kaldes Preacher curl Scott curl pga. forbindelsen til Larry Scott.

Spider curl

En variation af preacher curl. Man vender den øverste del af bænken om, så puden nu er lodret. Overkrop på skrå. Variation: Maveliggende på skråbænk. Alle tre øvelser er isolationsøvelser, der giver isoleret bicepstræning, der ifølge bodybuildere giver særlig muskeludvikling. Meget udbredt og egnet som variationstræning i bodybuilding. I funktionel motionstræning har øvelsen begrænset anvendelse, fordi musklen trænes i en forkortet stilling. Generelt anbefales overkropsøvelser, hvor armene kan bevæge sig frit i fuldt bevægeudslag.

Læs mere:

Preacher curl jf. Bodybuilding.com Spider curl jf. Bodybuilding.com 10 bedste biceps øvelser jf. Poliquin group Larryscott.com Foto: BBhomepage.com Panca Scott