Løb og styrke samme dag: Virker kombineret træning?

Af Marina Aagaard, MFT Styrketræning og løb er populære aktiviteter og også kombinationen af de to. Derfor hører jeg tit spørgsmålet: Giver det mere forbrænding og bedre kondition, hvis jeg styrketræner og løber samme dag i stedet for at gøre det over to dage? Et kort svar er Nej.  Kombineret træning kan spare tid, men nej, det giver ikke nødvendigvis bedre resultater eller øget forbrænding, hvis man styrketræner og løber samme dag, og frekvens (antal gange per uge), intensitet og varighed er den samme som ellers og de to aktiviteter udføres i forlængelse af hinanden.Løb og styrke samme dag

Løb og styrke samme dag

Kroppen reagerer specifikt på den type træning, man påvirker den med og hvis man blander flere aktiviteter sammen - hvis man eksempelvis træner løb og styrketræning lige efter hinanden - er det ikke sikkert, at effekten bliver optimal. Under træning tømmes energidepoterne og musklerne udtrættes, så de skal restituere, hvile, og bygges op igen: Dvs. at anden gang man træner i løbet af dagen, også selvom det er senere på dagen, kan man ikke lægge 100 % energi i træningen. Har man tiden til det, vil det give mere at styrketræne og løbe på skiftende dage med så høj intensitet, som formen tillader, så får man 1) Specifik og høj træningseffekt. 2) Højere efterforbrænding efter hvert træningspas 3) Længere tids restitution.

Løb før styrketræning?

Der kan dog godt være en rimelig god træningseffekt ved en halv times løb efterfulgt af en halv times styrketræning, eller løb om formiddagen og styrketræning om eftermiddagen, hvis det er det man foretrækker eller man kun har et begrænset antal træningsdage til rådighed og derfor skal træne begge dele samme dag.

Styrketræning før løb?

Den omvendte rækkefølge, styrketræning først, er også en mulighed, men man bør undgå (tung) bentræning umiddelbart før løb, for at forhindre at muskeltrætheden og risikoen for skader øges. For de meget træningsivrige, supermotionister, der gerne vil både styrketræne og løbe dagligt, kan det naturligvis sagtens lade sig gøre, selvom det er lidt af et puslespil, hvor træningsintensitet, tid og omfang skal tilpasses, så man ikke overtræner eller får skader. Rigtig god træning.