Balance og stabilitet: Pertubationstræning

Af Marina Aagaard, MFT En god balance og stabilitet, evnen til forblive stabil i alle stillinger eller kunne genoprette balancen, hvis man snubler, er væsentligt for alle, unge såvel som ældre. En metode til forbedring af balancen er pertubationstræning. Pertubation kommer af per- og en afledning af latin turbare, at 'bringe i uorden, forstyrre' og har betydningen "mindre, forstyrrende effekt i et fysisk system i ligevægt" (ifølge Den Store Danske).

Balancetraening_2907540617_7accc242f2_o

Pertubationstræning

I traditionel fitness balancetræning træner man typisk 'lukkede færdigheder', statiske stillinger og uden udefrakommende påvirkning. For at forbedre (kontrol af) balancen yderligere er det en fordel også at træne 'åbne færdigheder', hvor man skal reagere på udefra kommende, eventuelt overraskende, påvirkninger. En metode er pertubationstræning; "arbejde på ujævnt underlag og udsættes for uventet ydre kraftpåvirkning. [Man] skal reagere hurtigt og funktionelt med kompenserende bevægelse". (Dansk Sportsmedicin, nr. 2, Maj, 2002). Metoden bruges blandt andet i neuromuskulær træning med henblik på at optræne knæstabilitet fx for at forebygge korsbåndsskader. Pertubationstræning kan indgå i en progression, så man starter med at træne enkle balanceøvelser, på fast underlag og på bevægeligt underlag, med eller uden bevægelse, først uden og siden med forstyrrelser eller overraskelser. Eksempler på pertubationsøvelser:
  • Stå på et ben på gulv. Træner eller ven puffer til person (set eller uset). -
  • Stå på Terapibræt eller luftpude. Træner træder på luftpuden (set el. uset). -
  • Stå på BOSU, stor luftpude). Træner træder på BOSU (set el. uset). -
  • Sid eller knæl på stor bold. Træner puffer til bold eller person (set el. uset).

Læs mere:

Fysioterapeut Uffe Læssøe, PhD: Vurdering af balance Ib Salomon: Ny styrke til knæet. Krop og fysik Balance Definition og Optimal Balancetræning: Statisk og Dynamisk balance Foto: N00/2907540617">DSC_3861 via photopin (license)