Kend din træningsform: Tactical fitness og TACFIT

Af Marina Aagaard, MFT Knivskarp og benhård træning, der gør din krop til et dødbringende våben? Måske, men taktisk fitness er andet og mere end det. Det er særlig funktionel træning målrettet forbedret præstationsevne i ekstra udfordrende situationer eksempelvis i militæret. En træningstype, som i takt med at grænserne for fitness rykker, er begyndt at snige sig ind i træningsprogrammer for civile. Tactical fitness TACFIT Danish Legion Trine Grey on Marina Aagaard fitness blog

Hvad er tactical fitness?

Det er træning, som er udsprunget af træning udformet til specialenheder i militær, brandvæsen og politi, specifikt for personel, som kommer ud for udfordrende situationer, der kræver mange former for styrke og udholdenhed og kontrol over krop og psyke.
     Tactical Fitness is not about workouts, it's about work. 
     It is not about working out to get good at working out, 
     it is about creating programs that carry over into real 
     life movements like lifts, carries, crawls, runs, rucks, 
     swims, and mobility, even analytical andcreative thinking. 
     It uses non-traditional equipment to lift and carry loads 
     that are not equally balanced. Stew Smith, Military.com.
Der er mange tactical fitness programmer. En del af dem er kampspecifikke og omfatter kamp-, selvforsvars- og kroppen-som-et-våben-teknikker. Andre går ud på at træne så hårdt som muligt, nærmest 'boot camp-agtig' stil med ekstreme programmer, extreme conditioning programs, ECP, hvor formålet til dels er at stresse kroppen. I de senere år er mange programmer med militærtræning og militærlignende træning dog blevet opgraderet med smartere træningsprincipper. Et meget stort antal skader - både i militæret og fitnessregi - på grund af (for) hård fysisk grundtræning har medført en bevidsthed om, at andre metoder kan være mere velegnede til at sikre en stabil form eller formfremgang.
   Be better prepared than the challenges you face. Scott Sonnon.

TACFIT - taktisk fitness med mindfulness

Et særligt program, TACFIT, er udviklet af Scott Sonnon, kampsportsekspert og Hall of Fame træner, USA. TACFIT omfatter specialudviklede øvelser beregnet på at forbedre mobilitet og funktion frem for rå muskelkraft med henblik på at bevæge sig lettere og hurtigere; der af tilnavnet World's Smartest Workout. TACFIT_Danish_Legion_workshop_on_Marina_Aagaard_fitness_blog TACFIT Danish Legions Trine Grey Bech og Flemming Laigaard Jensen, DIF diplomtrænere og internationale personlige trænere, beskriver de særlige kendetegn ved TACFIT sådan: Anabol træning; sænker kroppens kortisolniveau, så træningen ikke er nedbrydende. Avanceret mobilitetstræning; med mobilitetsøvelser og Prasara Yoga [speciel yogaform udviklet af Scott Sonnon] bliver kroppens ubalancer udlignet og bevægeligheden øges, hvilket mindsker risikoen for skader markant. Optimal tekniktræning; for at kunne opretholde en høj intensitet samtidig med en optimal teknik, fokuserer TACFIT på træning af nervesystemet; man arbejder konstant op og ned i forskellige niveauer af en øvelse. Man starter med høj kompleksitet og i takt med at pulsen stiger, veksler man til nemmere udgaver af øvelsen. På den måde undgås akutte skader og kroppen indlærer kun optimal teknik. Skadesforebyggende træning; nervesystemet 'slukkes' efter træning; impulser til antagonisterne dæmpes med specielle kompensationsøvelser. Det gør, at kroppen restituerer langt hurtigere end ellers og man undgår overtræning.
     It is not about how hard you hit, but how fast you recover.
                         Scott Sonnon
Noget særligt ved TACFIT træningsplanlægning er, at det er baseret på en fire-dages mikrocyklus, 4-day wave, med henblik på at optimere restitutionen: Dag 1: Mobilitetstræning med puls under 40 % af HFmax (maksimalpuls) Dag 2: Prasara Yoga med puls omkring 40-60 % af HFmax Dag 3: Tekniktræning med puls omkring 60-80 % af HFmax Dag 4: Hård træning / testning med puls over 80 % af HFmax Dag 5: Start forfra.
                Restart. Restore. Rebuild. Refine.

Hvilket træningsudstyr kræves?

Der kræves i udgangspunktet intet udstyr. Tactical fitness grundøvelser er med kropsvægt, men træningen kan med fordel suppleres af træning med frie vægte, kettlebells og køller, clubbells - samt rygsække, makkere, dæk, grene, sten og andre specielle redskaber; odd object training. Man kan træne tactical fitness i vanligt (trænings)tøj med eller uden sko - eller iført uniform/kampudrustning.

Hvordan foregår tactical fitness?

Tactical fitness kan foregå på mange måder med henblik på udvikling af mange fysiske parametre. Afhængigt af formål er træningen enten let (teknisk) eller anstrengende i form af tung eller udholdende styrketræning eller forhindringsbanetræning og lignende. Konceptet TAC FIT træning omfatter avanceret mobilitetstræning og Prasara yoga, samt muskeltræning med henblik på stabilitet, styrke og udholdenhed. Der trænes med og uden redskaber og med fokus på perfektionering af teknik.
Hårdere er ikke bedre, hurtigere er ikke bedre, kun bedre er bedre.

Hvor ofte og hvor længe?

Normal træningsfrekvens er 2-4 gange per uge. Det afhænger af tidspunkt og formål. Varigheden afhænger af øvelser, intensitet og målsætning; i militæret benytter man sig også af mikrotræning helt kortvarig træning a 15 minutter. Typisk varighed er 30-60 minutter (men kan vare længere mhp. udholdenhed). Med TACFIT træning vil bare 1 gang per uge øge bevægeligheden og hjælpe kroppen af med ubalancer. Mest optimalt er det at følge et kontinuerligt program, 4-day wave, hvis man vel at mærke ikke laver anden træning ved siden af.

TACFIT_Flemming_Laigaard_mobility_on_Marina_Aagaard_fitness_blogHvor kan man træne tactical fitness?

Det er specialiseret træning, som man kan træne derhjemme eller på særlige hold i udvalgte træningscentre. (Foruden i militæret og andre lukkede sammenhænge). Man kan træne indendørs eller udendørs afhængigt af formål eller præference. TACFIT_Flemming_Laigaard_outdoor_on_Marina_Aagaard_fitness_blog Den danske repræsentant kan henvise til træningssteder med TACFIT: TACFIT Danish Legion

Hvem kan træne tactical fitness?

Tactical fitness er især for raske og motiverede unge og voksne. I udgangspunktet kan mange målgrupper træne den form for træning, hvis man starter op med forberedende grundtræning. TACFIT_floor_00084_00000002   TACFIT_roll_00078_00000002 Ifølge The Danish Legion kan alle træne TACFIT; jf. deres erfaring kræver det dog en vis træningsmodenhed, villighed til at lære, fordi TACFIT er grundtræning, hvor man lærer at bevæge sig effektivt. Det er et læringssysten, hvor ens evne til at skabe kontakt til kroppen, er afgørende for ens udbytte.

Fordele

+ er udfordrende og udviklende; for begyndere og trænende på højeste niveau + er alsidig funktionel træning med henblik på styrke, stabilitet og adræthed + omfatter alle typer frie bevægelser med stort bevægeudslag - øger mobilitet + inddrager varierede træningsmetoder og redskaber som køller og kettlebells o.l. + optimerer kropsvægttræning, øger sikkerhed og synlige resultater + forbedrer kendskab til og kontrol over ens krop.

Ulemper

÷ kræver en vis dedikation, man bør følge et program for optimale resultater ÷ kræver tålmodighed (megen træning) for at mestre sværeste bevægelser ÷ rummer en del teknik og øvelseskendskab; kræver en dygtig træner

Træningseffekt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition ; normalt ikke formål (til dels i øvelseskomplekser) ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination ; motorik og balance trænes i mange øvelser ♥ ♥ ♥ ♥    Styrke ; moderat-høj; afhænger af de specifikke øvelser ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed ; meget god (afh. af øvelse), fokus på frie bevægelser

Referencer bl.a.:

Fotos: TACFIT Danish Legion. TACFIT Danish Legion TACFIT Academy Military.com: Whats the Difference Between Tactical Fitness and Regular Fitness?