Personlig træner: En dårlig kilde til fitnesstræning?

Af Marina Aagaard, MFT En personlig træner vil jeg ikke kategorisere som en professionel. De har gennemgået deres kursus, men det gør dem på ingen måde til eksperter og mange af dem har ikke prøvet det på deres egen krop. Citat: Frederik Ægidius, CrossFit atlet (15. ved VM) i BT.

Dårlig kilde til fitnesstræning?

Citatetet er fra artiklen De 6 største fejl i fitnesscenteret (BT 11.03.2015) under Fejl 5: For mange dårlige kilder. Her spørger journalisten "Hvem skal man tage imod råd fra, hvis man er i tvivl [om fitnestræningen]?" Frederik fortæller her, at han har fået dårlige råd af personlige trænere og mener derfor ikke at man skal stole blindt på centrenes trænere. Dårlig kilde til fitnesstræning spørgsmål Personlig træner Marina Aagaard blogDer er mange dygtige, uddannede personlige trænere (men desværre mindst lige så mange, der bare kalder sig personlige trænere). Et par kommentarer til det:

Kan en personlig træner kategoriseres som professionel?

Ja og nej.

Ja.

Der er mange dygtige professionelle personlige trænere i Danmark med formel uddannelse (fysioterapi, idræt, medicin, fitness) såvel som uddannelse som personlig træner samt mange års erfaring inden for træning eller sport. Desuden: I Danmark findes der ikke blot personlig træner kurser. Der findes: 1-årig anerkendt DIF diplomtræneruddannelse for personlige trænere på professionelt niveau på Trænerakademiet, Aalborg. Og: 1½-årig statsanerkendt erhvervsuddannelse til Fitness Instruktør, hvor man kan erhverve sig personlig træner kompetencer. Aktuelt i København og Kolding (tidligere også i Randers). Disse eksaminerede trænere har for de flestes vedkommende en omfattende viden om både øvelser og træningsplanlægning og er at finde rundt om i landet.

Nej.

Personlig træner er ikke en beskyttet titel og der er personer, som kalder sig personlige trænere, selvom de enten ikke har nogen form for træneruddannelse eller kun har fulgt et kortere fitness eller personlig træner kursus. En del af de trænere er som nævnt i artiklen desværre mindre kompetente.

Skal man stole blindt på en personlig træner?

Nej. Man skal ikke stole blindt på nogen. Man skal altid spørge sig for, orientere sig og forholde sig åben og samtidig kritisk. Uanset graden af (personlig træner) uddannelse kan trænere i øvrigt være mere eller mindre professionelle - og med meget forskellige kompetencer. Det er ikke nok bare at være fagligt dygtig ... Trænende er derfor nødt til at orientere sig grundigt; spørge til trænerens uddannelse, erfaringer og kundernes resultater, referencer, før man booker tid. Det med, at 'mange af dem har ikke prøvet det på deres egen krop'. Det er ikke til at læse ud af artikel, hvad der menes (at de ikke har været til CrossFit VM?). Jeg er ret sikker på at alle personlige trænere har prøvet fitnesstræning på egen krop. Til gengæld har trænere meget forskellige erfaringer - med eller uden eksempelvis bodymind træning, HIIT eller vægtløftning - og matcher forskellige kundegrupper.

Er det dem, der løft tungest, der ved mest?

Nej. Det er det ikke. Selvom det mener denne CrossFit atlet åbenbart: I BT artiklen er Frederiks råd - når man nu ikke altid kan stole på de personlige trænere - at man må spørge de andre trænende: "Gå over i afdelingen med frivægte og se hvem, der ser mest naturlig ud og løfter pænest og tungest. Spørg dem til råds, for de har tydeligvis forstået konceptet (...)". At de der løfter tungest altid skulle være bedst gearede til at vejlede om træning er en meget, meget forkert antagelse - selvom det i visse tilfælde forholder sig sådan. Det er også sandt at en pæn løfteteknik indikerer, at den trænende har en god forståelse for egen krop og træning, men derfra og til at anbefale, at en trænende bør rådgive en anden trænende om træning i stedet for at vælge en træner er langt fra et godt råd. Jeg hører desværre ofte trænende forsøge at rådgive andre trænende om træning og selvom rådene lyder overbevisende (ubevidst inkompetent), er de i mange tilfælde skræmmende forkerte og reelt usund rådgivning her og nu og på sigt. Træningsrådgivning kræver meget mere end øvelsesviden og flot teknik. Til gengæld er jeg enig i, at det er en fin ide at spørge andre trænende om hjælp til visse ting, fordi der normalt er en positiv og åben stemning i træningscentre og de fleste, også de meget seriøse og intensivt trænende, er villige til at hjælpe og dele ... selvom det altså ikke altid er optimalt.

Læs mere:

Personlig træning. Hvad er det (værd)? BT: De 6 største fejl i fitnesscenteret