Fitness og løb er ikke nok: Husk balancen og træn den sådan

Af Marina Aagaard, MFT Kender du det? Man træner det som man er god til i forvejen. Det er naturligt, men er ikke optimalt: Motion bør være alsidig; det er sundest og giver det bedste fundament for videre træning. Et vigtigt område som ofte glemmes i motionstræning er balancen.

Husk balancen

Almen fitness træning og løb har mange fordele, men træner ikke balancen i særlig grad. Men er det så vigtigt? Ja.

Hvorfor træne balancen?

Balancetræning forbedrer ens evne til at forblive stabil i mange situationer og genoprette balancen, hvis man er ved at falde. Balancetræning forbedrer også kropsholdning, funktionsevne i hverdagen og præstationsevnen i idræt, så den form for træning er relevant for alle uanset alder. Husk balancen på vippebrædt balancetræning CPhotography Marina Aagaard blog fitness Træner du ikke balance nu, så start allerede i dag. I starten føles øvelserne (meget) udfordrende - et klart signal til at det er et område, man skal forbedre. Heldigvis giver balancetræning lynhurtigt gode resultater.

Hvordan træner man balancen?

Når talen falder på balancetræning, tænker mange på en stillestående øvelse som det at stå på et ben. Det er balancetræning, men der er mange andre muligheder, med og uden bevægelse, på fast underlag og på diverse ustabile underlag. Man bør starte forsigtigt, især hvis man har en rigtig dårlig balance; eksempelvis kan man støtte lidt i starten (fx stå på et ben, støt hånd let på væg). Gradvist mindsker man støtten og øger sværhedsgraden og balanceudfordringen. I GO' morgen tv (1.3.15) var der fokus på balancetræning med diverse redskaber. Har man ingen redskaber anbefalede fysioterapeuten, at man derhjemme kan stå på en pude, det udfordrer også balancen. Øvrige viste øvelser: Hold balance på vippebræt. Stå på BOSU (luftpude), benbøjning på BOSU. Sid på en stor bold, løft et ben ad gangen, åbne/lukkede øjne. Hop på trampolin (super).

5 Tips til Balancetræning

  • Start på gulvet. Op på tæer, fødder på linje, stå på et ben.
  • Gå gradvist frem. Øg sværhedsgraden lidt ad gangen.
  • Brug balanceredskaber, gerne forskellige, men træn fortsat også på gulvet.
  • Start med stationære balancer og gå videre til dynamiske balancer med bevægelse, eksempelvis drejninger af kroppen og hinkeserier.
  • Hold fokus og oprethold god teknik. Det er o.k. at man kæmper lidt, men bliver det for svært, bliver bevægelserne og træningen dårlig.
Rigtig god træningslyst.