Får du mad nok? At spise for at leve eller leve for at spise?

Af Marina Aagaard, MFT I denne uge var der kostnyheder omkring de to yderpunkter på "spise-skalaen": At spise for at leve eller at leve for at spis. At spise for at leve: Mange supermotionister spiser for lidt mad i forhold til aktivitetsniveau. At leve for at spise: God mad lever og har det godt: Hele 21 Michelin-stjerner til Danmark, 18 til København og overraskende tre til Århus.

At spise for at leve eller omvendt

Nogle mennesker spiser for at leve; spiser lige det der skal til for at (over)leve og har ikke noget særligt tæt forhold til mad ud over at det skal mætte og nære. Andre lever for at spise og går højt op i mad og madoplevelser som en vigtig del af levet. Som altid er det sundt med en vis balance - selvom jeg hælder til 'at leve for at spise'; mad er meget mere end ernæring og sportsernæring.

Får du nok mad?

Ugens første nyhed er væsentlig for alle der træner meget og især løbere: Kombinationen af masser af motion og sund mad, men for lidt mad, er en trussel mod sundheden; hormonbalancen svækkes, så kroppen ikke restituerer godt nok efter træning og så "begynder knoglerne - ligesom med metaltræthed - at revne".  Ny forskning viser, at "kvindelige elitesportsfolk spiser for lidt og for sundt [!] og får for lidt energi i forhold til hvor meget, de forbrænder. Det giver dem alt fra knogleproblemer, hormon- og menstruationsforstyrrelser, lavt blodsukker og højt kolesteroltal". Og det samme kan gælde supermotionister, som træner næsten som eliteudøvere gør. Får du nok at spise? Måske er det på tide med et kost-og-træning-tjek med beregning af kalorieforbrug og næringsbehov i løbet af dagen (link nederst): Brug Team Danmark Sportsernæring beregner og Beregn Dit Energibehov. Ud over udregning af energibehov er der gratis kostplan forslag.

Gourmet mad

Den anden nyhed var guf for de der går op i gourmetmad og Danmarks position som gourmet rejsemål: Flere Michelin-stjerner til Danmark - desværre ingen 'tre-stjernet' - og som det helt nye: Stjerner til Århus, smilets by. Stjernen til Wassim Hallal, Frederikshøj, var næsten ventet, men ikke mange havde set komme, at der også var stjerner til Gastrome og Substans. Imponerende - og ifølge Århus' turistchef værdifulde attraktioner, som kan trække flere krydstogt turister til. Men det er ikke kun de nævnte restauranter, der er stjernegode. Både København og Århus har restauranter i Bib-Gourmand kategorien lige under stjernerne, hvor man kan få fantastisk mad til overkommelige priser - og desuden flere restauranter i og uden for byen og uden for guiden, hvor maden også er til stjerner.

Sådan en besøgte jeg Valentinsdag: Varna (i Århus-skov), ledet af Palle Enevoldsen (Wassim Hallal var i øvrigt før Frederikshøj også i Varna-køkkenet). Af og til er det dejligt med mad-oplevelser med ekstra kræs for øjne og mund.

Bobler & snacks, hjemmelavede saltmandler, saltstænger og rodfrugt ***** Carpaccio af vildlaks med æble & peberrod ***** Cannelloni af rødtunge & jomfruhummer med ristet kammusling, skorzonerrod & mild jomfruhummercréme ***** Mørbrad & braiseret spidsbryst af dansk okse med sprød svær, rodfrugter, bøgehatte & tyttebærsauce ***** Kærlighedsdessert med hvid chokolade & havtorn ***** Kaffe/te & sødt, petit fours med chokolade og trøffel

Valentine_canneloni_rødtunge_og_jomfruhummer_Varna_Marina_Aagaard_fitness_blogValentine_spidsbryst_okse_Varna_Marina_Aagaard_fitness_blogValentine_hvid_chokolade_dessert_Varna_Marina_Aagaard_fitness_blog Valentine_petit_fours_Varna_Marina_Aagaard_fitness_blog

Men hov, hvad er nu det? Den der kurv på bordet med klumper i? Det er vel ikke, det kan da ikke være ... jo, det er brød, endda fire forskellige slags!

Valentine_Bread_Basket_brødkurv

Findes brød endnu? Ja, det gør. En madvare der længe i vide kredse er blevet betegnet som tæt ved livsfarlig. Jeg vovede pelsen; uha, det smagte skønt.

Referencer bl.a.  Team Danmark. Sportsernæring. Beregn dit energibehov. AOK: Her er alle Michelin stjernerne for 2015 AOK: Årets Bib-Gourmand restauranter DR: Atletikforbund: Alvorlige knoglesygdomme kan ramme supermotionister