Motivation for Rigtige Mænd (og kvinder)

Af Marina Aagaard, MFT Januar 2015 startede serien Rigtige Mænd og gennem seks onsdage fulgte over en million danskere på DR1 de fem håndværkere altmuligmanden Palle, skraldemanden Hammer, landmanden Jonas, mureren Lindy og smeden Søren: De gik ind til et livsstilprogram, men - surprise - fik seks måneder til at træne sig op til et Xterra triatlon i svært terræn!  Den 12.2. kunne kan man se dem i DR Aftenshowet og chatte med dem. Motivation for Rigtige Mænd og kvinder

Motivation for Rigtige Mænd

Om programmet er næsten kun positivt at sige:

På plussiden

Det er en af de første gange, hvor der har været et livsstils- og vægtprogram, hvor humør og humor har været i højsædet. De fem deltageres indsats og kommentarer var hvert et seer-minut værd; deres brændende kærlighed til bajere, basser og bøffer og senere aha-oplevelser med broccoli, beder og benhård træning. De fem fyre blev vejledt om kost, motion og livsstil og inspireret og udfordret af træner og foredragsholder Jacob Søndergaard, passende militant som modvægt til slap-nu-af-stilen, men med en holistisk indgang til træning og livsstil. I det sidste program var det 'sandhedens time', hvor de skulle gen-fotograferes til en nøgenkalender (!); både fotograf og de selv blev overraskede over, hvor meget bedre de var kommet til at se ud. Lige så interessant fik de lavet en body age test, en allround test, der fungerer som en indikator for, hvor velfungerende en krop, man har. "Hvis du har holdt din 40-års fødselsdag, men har behandlet din krop elendigt, kan det godt være at den fungerer som var du 60 år! "Det er motiverende for det viser, at det er noget, du selv kan gøre noget ved." (Jacob Søndergaard). Hammer, 46. Bodyage: Før: 56 år. Nu 45 år (trods skulder-uheld og knæproblem) Palle, 32. Bodyage: Før: 37 år. Nu 33 år. Jonas, 22. Bodyage: Før: 33 år. Nu 29 år (... noget pjat, mest for Københavnere) Søren, 43. Bodyage: Før: 49 år. Nu 40 år. Lindy, 38. Bodyage: Før: 52 år. Nu 33 år (nu ex-ryger, sportsglad og ~ six-pack)  Selvom bodyage-tests ikke reelt viser alder, så fortæller de rigtig meget om fremskridt. Over hele linjen er de Rigtige Mænd enige om at de har fået det meget bedre. Selvom der også var ønsker om "otte høje snegle i morgen".

På minussiden

Sidste programs XTERRA løb: Jacob Søndergaard: "Enhver form for sport, hvor der er fart på og hvor det er ualmindeligt sjovt [red. når man er til den slags] er der nogle risici. Mountainbike løb er en af de sportsgrene, hvor vi ser flest skader og når skaderne sker er de ofte ret alvorlige". Sandt nok: Hammer udgik under svømningen pga. smerter. Jonas udgik, da han på mountainbike styrtede rimeligt alvorligt og 'knaldede hovedet i jorden', så han fik hjernerystelse. De andre led bare generelt. Status: 3 ud 5 klarede det, hvilket er bemærkelsesværdigt og flot. Men en tanke: Skal livsstilsprogrammer for tidligere inaktive indeholde ekstremaktiviteter og ekstremløb? (det er ikke undtagelsen, det er normen, når man ser forskellige typer programmer). Udfordringer er fedt, men når man ved at det ofte 1) giver skader og 2) ikke bliver den foretrukne aktivitet fremover, er det så det rigtige? Lindy: Fedt at 'vinde', men sådan noget ekstremsport kommer jeg aldrig til. Er lidelser og blod med, fordi at det er godt TV? Er det for motivation? En af verdens førende forskere i motion og motivation, prof. Stuart Biddle: "Jo hårdere noget bliver, desto færre vil rent faktisk deltage i det". Selvom det helt sikkert giver et mentalt boost at gennemføre ekstremløb, findes der måske andre udfordringer, knapt så ekstreme og med mere holdbar effekt?

Motivation til motion og livsstil til Rigtige Mænd og Rigtige Kvinder

Jacob Søndergaards rigtigt gode råd til deltagere og dig (fra DR LEV NU siden): 1. Det er ikke det hårde program, der nødvendigvis er det bedste. Det er vigtigere at bevare lysten over tid. 2. Du skal ikke sulte dig selv. Det er vigtigt, at du får mad nok til din træning. Man fylder jo heller ikke en racerbil op med knallertbenzin. 3. Det er en god ide at træne sammen med andre. Social træning kan give større succes. 4. Kan du ikke komme i gang, så start i det små. Gå væk fra computeren, og start med fem armbøjninger. Så har du allerede taget første skridt. Fortsæt tre gange dagligt og udvid. 5. Du behøver ikke nægte dig selv dip og sovs til maden, men begræns det. Begræns mængden, sæt en grænse for dig selv og overhold den. 6. Vil du af med maven, så er mavebøjninger ikke løsningen. Ændr i stedet på maden, og skær ned på alkoholen. Prøv f.eks. at starte dagen med en omelet og drik 2-3 liter vand om dagen. Undgå junkfood. 7. Stil rimelige krav til dig selv. Start stille og roligt. 8. Tre hovedmåltider om dagen burde være nok. I stedet for mellemmåltider for at øge forbrændingen skal du hellere træne mere 9. Lad være med at tælle kalorier. Man bliver besat af det. 10.Lad være med at forsøge på at presse andre til at dyrke motion. Det skal være et frivilligt valg. Forsøger man at presse andre, kan det have den modsatte effekt.

Se alle udsendelser og læs mere:

DR: Rigtige Mænd Alle programmer DR: Riggtige Mænd: Det nytter ikke at fylde knallertbenzin i en racerbil DR: Mød de 'Rigtige Mænd' på DR Aftenshowet torsdag aften og chat med dem. DR: Sådan kommer du i gang med at træne ligesom de Rigtige Mænd Hvad er XTERRA: Ifølge XTERRA verdens førende off-road triathlon, der kombinerer en 1.5-kilometer (1-mile) svømmetur i åbent vand, en 30.4-kilometer (18.89-miles) mountain bike cykeltur og en 9.5-kilometer (5.9 miles) sti løb; beskrives bedst som en tropisk rutschebanetur gennem ananasmaker og skove. Næste XTERRA VM starter at 9:00 a.m. Søndag, 1. November, 2015 ved Ritz-Carlton, Kapalua, Maui, Hawaii, USA Mere information: XTERRAPLANET