For meget løb: Er det lige så slemt som inaktivitet?

Af Marina Aagaard, MFT For meget løb kan være lige så dårligt for dig som slet ikke at træne! Eller måske rettere: "Løb er bedst i små mængder" ifølge en dansk undersøgelse publiceret denne uge i the Journal of American College of Cardiology (JACC). For meget løb Lidt jogging er sundt Megen jogging er nok usundt Marina Aagaard blog fitness

For meget løb

Forskerne spurgte i den store undersøgelse The Copenhagen City Heart Study blandt andet 5.048 raske deltagere om deres aktivitetsniveau. De fandt frem til og fulgte 1.098 raske løbere (joggere) og 413 raske ikke-løbere over en 12-årig periode. Man undersøgte frekvens (antal gange om ugen), intensitet (personens opfattelse af hastighed/anstrengelse) og tid (antal løbetimer). Forskerne fandt, at de som joggede ved en stabil hastighed i mindre end 2½ time om ugen havde en lavere dødelighed i den periode, mens de som løb mere end fire timer om ugen eller slet ikke trænede havde de største dødelighedsrater.

Lige så slemt som inaktivitet?

Der blev i dette forsøg fundet signikant lavere dødelighedsrater ved de som løb, joggede, ved et langsomt eller moderat tempo, mens de hurtige løbere havde næsten samme dødelighedsrisiko som de inaktive ikke-løbere. Jogging fra 1 til 2,4 timer om ugen var forbundet med den laveste dødelighed og den optimale træningsfrekvens for løb (jogging) var maksimum tre gange om ugen. Ifølge Peter Schnohr, MD, DMSc, Frederiksberg Hospital' (jf. ACC): "Det er vigtigt at understrege at hastigheden hos de langsomme joggere svarer til anstrengende (vigorous; over 6 MET) træning og anstrengende jogging svarer til meget anstrengende træning". "Når udført i årtier, kan det aktivitetsniveau indebære sundhedsrisici, især for kredsløbet."  "Det U-formede forhold mellem jogging og dødelighed antyder, at der er en øvre grænse for træningsdosering, som er optimalt for sundhedsfordele."  "Hvis målet er at mindske risikoen for [for tidlig] død og øge levetiden, kan jogging ved moderat hastighed nogle få gange om ugen være en god strategi. Mere end det er ikke bare unødvendigt, det kan være skadeligt".

Løb er en af danskernes foretrukne motionsformer

Løb er danskernes foretrukne motionsform (Idan, 2011) [nummer 2 i 2016, nummer 3 i 2020] og resultaterne er enten nedslående læsning, hvis man er løbeentusiast, eller opløftende, hvis man er (ret) inaktiv og har brug for vand på møllen om, at "man skal jo ikke overanstrenge sig". Motion, her i form af løb, er dog - som det også kan læses ud af forsøget - i de rigtige mængder sundt: "Den aldersjusterede forøgelse i overlevelse [forøget levetid] med jogging var 6,2 år for mænd og 5,6 år for kvinder. Denne langtidsundersøgelse af joggere viser at jogging er forbundet med signifikant lavere dødelighed af alle årsager (all-cause mortality) og en betydelig øget overlevelse for både mænd og kvinder". Det, der er afgørende, er at man finder den rigtige mængde til det aktuelle formål og behov hos en given person. Der findes derfor ikke én enkelt standardanbefaling, men nævnte resultater kan tages med i motionsovervejelserne. I TV2 GO 8.2.2015 blev joggingresultaterne i øvrigt præsenteret under overskriften: "Løb langsommere og lev længere - ny undersøgelse kobler megen løbetræning til en højere dødelighed" og i teksten undervejs blev ordet "langsomt" nævnt. Bemærk dog, at nøgleordet her er "megen" og at langsommere ikke er det samme som at løbe decideret langsomt, hvilket kan føles tungt og ubehageligt. Løb i moderat motionstempo på 9-10 km/t er o.k. og falder ind under 'langsommere'.

Reference

American College of Cardiology (2015). Light Jogging May Be Most Optimal for Longevity. Study suggests too much streuous jogging may be harmful. Schnohr P, Marott JL, Lange P, Jensen GB (2013). Longevity in male and female joggers: the Copenhagen City Heart Study. Am J Epidemiol. 2013 Apr 1;177(7):683-9. doi: 10.1093/aje/kws301. Epub 2013 Feb 28. Prevention.com: Hate Running? Then You're Going To Love This Compelling Case For Trading Jogging For Walking