Shoe story: De sorte og hvide træningssko

Trappeløb oplevelser: Adventure løb på trapper

Trappeløb er noget særligt. Ekstremt hårde, men også unikke oplevelser, fordi de foregår særlige steder. Jeg deltog i mit første trappeløb nogensinde som midaldrende stort-set-ikke-løber i 2015. Det skulle have været det første og sidste, men eventyrlysten overvandt frygten. Har du lyst? Så spring ud i det. 

Mit første Copenhagen Zoo Tower Run var både sjovt og hyggeligt, men også hårdt. Bakken op til Zoo var dog til at overskue og det samme var tårnets 181 trin. Det gav lyst til mere, men da jeg havde deltaget i Valtellina og Malegno, Italien, i 2018 tænkte jeg: Trapper er godt, men det her – at løbe trappeløb “løb” – gør jeg aldrig igen. De 2750 og 2975 trin i bjergene var ekstremt anstrengende.
Men i 2019 gjorde jeg det igen; 4444 trin i Norge. Og efter corona i 2022; 11.674 trin i Niesen. Niesenlauf, det længste og sværeste at komme med til, skulle have været det sidste, for det er jo ren smerte. Men nu har jeg alligevel deltaget i flere løb med trapper … 

Trappeløb Niesen trappe løb event Marina Aagaard blogTrappeløb konkurrencer er egentlig ikke lige mig, fordi det er hårdt og kræver en del specifik konditionstræning, hvilket tager tid. Til gengæld er jeg vild med trapper; arkitektonisk set, til sightseeing og til hverdagsmotion.

Desværre er Europas længste trapper ikke tilgængelige for offentligheden. De er kun åbne én gang om året i forbindelse med særlige løb. Resten af tiden er de ikke tilgængelige af sikkerhedsmæssige årsager. Nogle af trapperne er servicetrapper for bjergbaner og kan naturligvis ikke benyttes, fordi togene kører op og ned i dagtimerne.

Trappeløbsbegivenhederne tiltrækker verdenseliten indenfor bjergløb og trappeløb, men de fleste er også åbne for motionister i alle aldre. Enkelte løb kræver forholdsvis god form pga. pladsbegrænsning og tidskrav, men ellers er der frit slag; der er for det meste en meget afslappet og blandet forsamling af motionister i alle aldre og varierende grader af fysisk form.

Trappeløb og mig

Mit første trappeløb var i 2015, Copenhagen Zoo Tower Run (6,5 km løb + 3 x 181 trin, 543 trin i Zoo-tårnet). Mit andet hjemlige trappeløb var december 2022, XMAS TRAILS på Copenhill, hvor det gjaldt om at nå flest ture på 45 minutter, jeg nåede seks. Mit tredje og seneste danske løb, marts 2023, er Holstebro Sygehus Trappe Challenge (12 km løb inkl. 4 x 644, 2576 trin). Alle tre sjove og varierede løb, der var åbne og let tilgængelige for de fleste.

Mine fire største trappeoplevelser er: 2018 Verdens hårdeste kilometer (2700 trin, Valtellina, Italien), 2018 Europas stejleste trappe? (2975 trin, Malegno, Italien), 2019 Verdens længste trætrappe (4444 trin, Førli, Norge) og 2022 Verdens længste trappe (11.674 trin, Niesen, Schweiz). Alle er udendørs trapper. Bemærk, at Flørli trappen er offentligt tilgængelig i sommermånederne; en anbefalet destination for vandrere og trappefans.

Tårnløb er trappeløb, der foregår indendørs høje bygninger. Der har jeg kun deltaget i to og det var ekstremt hårdt, fordi sprintløb ikke er min spidskompetence. Første gang i 2018 Broadgate Tower i London, o.k., fordi det var tre ture (3 x 877 trin, 2631, 1/4 vertical mile). Anden gang i 2019 Tallinn Teletorni, et skræmmende højt tv-tårn (915 gode trin) lige udenfor Estlands hovedstad; en skøn by.

Mine trappeløb til dato

2015: Copenhagen Tower Run i Zoo-tårn. Nr. 1. kvinder på 6,5 km distance, nr. 3 M/K.

2018: Verdens hårdeste kilometer, Valtellina Tube Race, i Sondrio, Italien (2700 trin).

2018: Vallecamonica Verticale, Malegno, Italien (2975 trin).

2018: Broadgate Tower Run Up, London (3 x 877 trin, 2631, 1/4 vertical mile).

2019: Tallinn Teletorn, Tallinn, Estland (915 trin).

2019: Verdens længste trætrappe. Flørli 4444 (Lysefjorden løb), Flørli, Norge. Nr. 1 i aldersgruppe.

2022: Verdens længste trappe. Niesen-Treppenlauf, Mülenen, Schweiz (11.674 trin). Nr. 30 ud af 66 kvinder.

2022: Copenhill XMAS TRAILS. 6 x 491+403 (894), 5.364.

2023: Holstebro Sygehus Trappe Challenge (12 km; 4 x 3 km inkl. 644 trin/2576 trin). Nr. 2 blandt kvinder (6+)

Zoo Tower Challenge

Sjovt løb, med 543 i alt, men hårdt til sidst på grund af løbet. Til min store overraskelse sagde løbsarrangøren ved mållinjen: Det var hurtigt løbet. Meget overraskende og glædeligt for en ikke-løber. Måske var det fordi det gik rigtig godt på trapperne. Jeg tog alle tre ture på den første runde, så det var overstået.

Valtellina Vertical Tube Race 2700 trin

I en lille stationsby i et vinområde. Verdens hårdeste kilometer er hård, men det går. Trappen ser skræmmende ud, men de 2700 trin er til at overkomme. En (de)motiverende detalje. For hvert 100. trin er der skrevet nummer, 100, 200, 300 osv. På toppen er løbet slut og man går ad en bjergvej retur ned til start. Bemærk, at i de italienske bjerge er der ingen gelændere, men en stålwire. Handsker er anbefalede for at skåne hånden.

Vallecamonica Verticale

I en lillebitte stationsby Malegno i Norditalien. Midt mellem frodige træer løber – ellere rettere går man op ad 2975 trin (jeg husker ikke om, der var skrevet trinnumre på) – og de, der havde lagt for hårdt ud kravlede til sidst! Visse steder er trappen meget stejl som på en trappestige. Man sætter ingen hastighedsrekorder der. Men det er sjovt. På toppen er løbet slut og man går gennem skoven og ad en skovvej retur til start.

Dette løb var uden tvivl det hyggeligste, jeg har været med til. Jeg blev modtaget som en gammel ven og stemningen før og efter løbet – med pasta party – var familiær og meget afslappet.

Broadgate Tower Run

En skyskraber midt i London City. Skræmmende på tæt hold, men ‘hyggelig’ nok inden i, med 877 regulære trappetrin og motiverende budskaber på trinene på vejen op. Man kunne løbe en tur, eller tre ture (1/4 vertical mile) eller 12 ture (vertical mile). Jeg valgte tre ture. Et meget professionelt løb med løbende visning af resultater på skærmen i foyeren.

Tallinn Teletorni

Fantastisk by, især den gamle bydel. Udenfor byen et skræmmende højt tv-tårn, men gode regulære og ikke alt for høje 915 trin. For første gang under og efter et trappeløb er mine lunger ved at blive flået ud og efter afslutningen tager det 5 minutter før jeg får vejret igen. Belønning er, at på toppen kan man slappe af og se sig omkring. Dernæst tager man elevatoren ned.

Flørli

Fantastisk trappeoplevelse i den skønneste norske natur ved Lysefjorden (og tæt på Preikestolen). Jeg blev dog overrasket over, at efter man var kommet op ad trapperne, skulle gennemføre et ca. 9 km trailløb – mit første – retur til start! Trinene er meget forskelligartede, nogle steder meget stejle, med trinnumre for hvert 500. trin. Gelænderet er som i Italien en stålwire.

Niesenlauf

Verdens længste trappe, 11.675 trin, i et underskønt bjergområde. Udsigten fra toppen er ekstraordinært flot. Et løb for eliteløbere, men jeg kom med på et afbud og deltog halvsløj og halvskadet og alligevel gik det; drevet af lysten og viljen til at bestige verdens højeste trappe. Ved trappens slutning er der en lille ekstra løbetur opad til målstregen, 500 m måske, men det føles længere. Bagefter kører man med bjergbanen ned eller går ned ad bjerget, 2-3 timer.

XMAS TRAILS

Copenhill, Amager Bakke, er et fedt sted, 491 trin op plus 403 trin ned. For hver 10. meter er der højdeangivelse på trappen. Trappen er træls at gå og løbe på grundet de dybe forskelligartede trin, alligevel er Nordic Race TRAILS trappeløbet rigtig sjovt og anbefalet. Det gælder om flest ture på 45 minutter. Jo flere ture, jo flere vouchers til gaver får man.

Holstebro Sygehus Trappe Challenge

Sygehusgrunden i Holstebro lagde hospital og gård til i et anderledes adventure løb marts 2023. Man kunne vælge 3, 6 eller 12 kilometer, og jeg valgte 12 km for at få flest mulige trappetrin med: 4 x 644. Det var hårdt, men alsidigt og meget sjovt.

Så langt så godt.

Efter Niesen-løbet tænkte jeg, at det var det ultimative og nu behøvede jeg sådan set ikke at løbe flere trappeløb. Men er der et trappeløb i spændende omgivelser, kan jeg alligevel ikke lade være. Så det blev til de to danske løb efterfølgende.

Nu håber jeg på måske at deltage i et tysk og et norsk trappeløb indenfor det næste års tid. Men der er et begrænset antal pladser, så det er ikke altid muligt at deltage, selvom man gerne vil …

Læs mere:

Trappetræning, trppeløb og tårnløb

Danske trapper: Udendørs trapper i dansk natur

Trappe fitness, 3. udgave – trappetræning og vertical running

Fotos:

Henrik Elstrup og undertegnede samt Corsainmontagna (Vallecamonica), Sportograf (Niesen) og Sebastian Landgren (Holstebro sygehus og trappe fotos)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Shoe story: De sorte og hvide træningssko