Drop Nytårsforsæt Dag: Årets anden Quitter's Day

Top 20 Fitness trends 2023: Wearables nummer 1 igen i år

Top 20 Fitness trends 2023 listen er her! ACSM, American College of Sports Medicine, har netop for 17. gang udgivet listen over globale trends, Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2023.

Top 20 Fitness trends 2023 ACSM Marina Aagaard blogTop 20 Fitness trends 2023 listen bærer præg af, at der har været genåbning efter corona pandemien:

Online live og on-demand klasser (nr. 1 i 2021 og nr. 9 i 2022) er helt forsvundet ud af listen. Det samme er online personlig træning (ny i 2022). Der er ingen nye tendenser på listen, men et par af de tidligere er tilbage, core træning og circuit træning. Wearables forsvarer sin førsteplads og klassikerne er stabile: Kropsvægttræning, holdtræning og funktionel træning.

Tech drevet træning er stadig aktuel parallelt med basistræning i form af kropsvægttræning og udendørs aktiviteter, og en stabil interesse for sundhed, wellness, livsstil og motion som medicin: BEVÆG DIG FOR LIVET.

Listen omfatter globale trends, der dækker de fleste nationale trends i Danmark, men måske ikke alle lokale fitnesscenter tendenser.

Tilbage på listen

  • Coretræning (home gyms)
  • Online personlig træning (redefinering af virtuel træning)

Ude af listen

  • Online live og on-demand klasser
  • Online personlig træning

Her er ACSM’s Top 20 fitness tendenser for 2023. Ud for hver trend har jeg tilføjet sidste års placering i parentes. Under listen ses uddybende ACSM kommentarer med tilføjelse af mine kommentarer i hhv. klammer og kursiv samt links til flere informationer.


Top 20 Fitness Trends 2023


1     Bærbar teknologi, wearables (1)

2     Styrketræning med frie vægte (4)

3     Kropsvægt træning (8)

4     Fitness programmer for ældre voksne (11)

5     Funktionel fitness træning (14)

6     Udendørs aktiviteter (3)

7     Høj-intensiv intervaltræning, HIIT (7)

8     Træning for vægttab (5)

9     Ansættelse af fitness fagfolk (13)

10   Personlig træning (10)

11   Core træning (-)

12   Circuit træning (-)

13   Hjemme gym træning (10)

14   Holdtræning (20)

15   Motion er medicin, Exercise is Medicine (12)

16   Livsstil som medicin (19)

17   Yoga (15)

18   Licens for fitness professionelle (18)

19   Sundhed og velvære coaching (10)

20   Smartphone træningsapps (12)

 

Læs mere om de enkelte tendenser her under.


1. Bærbar teknologi, wearables

Bærbar teknologi har været nr. 1 tendensen, siden den første gang blev introduceret på undersøgelsen i 2016, bortset fra 2018 (nr. 3) og 2021 (nr. 2).

Denne trend omfatter fitness- eller aktivitetsmålere, smarture, pulsmålere og GPS-sporingsenheder fra fx Polar® , Fitbit® , Garmin® og Apple®.

Disse kan anvendes som skridttællere og kan måle puls, kropstemperatur, kalorier, fysisk inaktivitet (siddetid), søvntid og meget mere.

Førhen nøjagtigheden af bærbar teknologi begrænset, men disse problemer er blevet løst godt nok til, at det nu er en industri på 100 milliarder dollars.

Nye opfindelser, måleområder, omfatter blodtryk, iltmætning, kropstemperatur, respirationsfrekvens og elektrokardiogram.

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi. 

2. Styrketræning med frie vægte

Undersøgelser gennemført før 2021 inkluderede en kategori beskrevet som “styrketræning”. Den beskrivelse blev vurderet til at være for bred:

“Styrketræning” blev i droppet 2020 til fordel for den mere specifikke “styrketræning med frie vægte.” Frivægte, vægtstænger, kettlebells, håndvægte og medicinbolde og ikke bare vægtstænger i en anden funktionel klasse eller aktivitet.

Instruktører starter med at lære den rigtige teknik for hver øvelse og øger derefter modstanden gradvist, når den korrekte form er opnået. Korrekt teknik/bevægelsesfærdigheder undervises for hver ny introduceret øvelse. [Ideelt set, ikke altid i praksis].

Træning med frie vægte debuterede på placering nr. 4 for 2020 og faldt til nr. 8 i 2021.

Frivægtstræning er blevet populært blandt endnu flere målgrupper i bl.a. kølvandet på Crossfit. Det kan stadig undre, at ved at specificere ‘frie vægte’ ser ACSM bort fra styrketræningmaskiner, der trods alt bliver brugt af ganske mange. Ikke alene svage og ældre motionister, skadede idrætsudøvere, men også bodybuildere og fitnessatleter, der bl.a. ønsker isolationstræning. 

3. Kropsvægttræning

Kropsvægttræning optrådte for første gang i trend-undersøgelsen i 2013 (på nr. 3) og var nr. 2 i 2017, nr. 4 i 2018, og nr. 5 i 2019, før den faldt til nr. 7 i 2020, steg til nr. 3 i 2021, faldt til nr. 8 i 2022 og nu igen tilbage på tredjepladsen. Naturligvis.

Kropsvægttræning dukkede ikke op som en undersøgelsestendensmulighed før 2013, fordi den først blev alment populær (som en defineret trend) i fitnesscentre rundt om i verden inden for det sidste årti.

Ved at bruge en kombination af kropsvægttræning med variabel modstand og neuromotoriske bevægelser ved hjælp af flere bevægelsesplaner, handler dette program om at bruge kropsvægt som træningsmodalitet. Kropsvægttræning bruger minimalt med udstyr, hvilket gør det til en billig måde at træne effektivt på.

Kropsvægttræning blev først sent en trend, men det har været del af styrketræning siden oldtiden. Moderne markedsføring og alternative navne – såsom calisthenics (gammel betegnelse for rytmiske gulvøvelser) – har øget populariteten hos flere målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr, men omfatter langt mere end bare planker, push-ups og pull-ups. Der er et væld af muligheder fx med hjemmets møbler eller slyngetræning (TRX-træning).

4. Fitnessprogrammer for ældre voksne

Denne trend vender tilbage efter at have været i top 10 i 2007 (hvor det var nr. 2 trenden) og faldet til nr. 2. i 2017. I 2018 var fitnessprogrammer for ældre voksne nr. 9 trend, nr. 4 for 2019, nr. 8 i 2020 og nr. 9 i 2021 og nr. 11 i 2022.

Denne tendens understreger fortsætter med at understrege babyboomeres og ældre generationers fitnessbehov. Disse personer har generelt flere penge til rådighed end yngre, og fitnessklubber kan muligvis drage fordel af dette voksende marked. Folk lever længere, arbejder længere og forbliver sunde og aktive langt ind i deres pensionist år.

Træning for seniorer kan med fordel foregå både udendørs og i fitnesscentre, med intensive træningsprogrammer, der inkluderer styrketræning, pulshold, spinning og HIIT. Funktionsevne, styrke, tevægelighed og balance er nøgleord.
Mange steder i Danmark tilbydes målrettet 50+ eller senior fitness.

5. Funktionel fitness træning

Ved at efterligne faktiske fysiske aktiviteter, som man kan udføre som en del af hverdagen, den daglige rutine, dukkede funktionel fitness første gang op i undersøgelsen som nr. 4 i 2007, men faldt til nr. 8 i 2008 og nr. 11 i 2009.

Det dukkede igen op i top 10 for 2010 på nr. 7 og i 2011 som nr. 9. I 2012 var funktionel fitness no. 10 trend og rangeret så højt som nr. 8 for 2014, men faldt til nr. 14 for 2021 og 2022.

Denne trend fokuserer på at bruge [især] styrketræning til at forbedre balance, koordination, muskelstyrke og udholdenhed for at forbedre dagligdagens aktiviteter, typisk for ældre voksne, men også for kliniske populationer.

6. Udendørs aktiviteter

En klassisker, der fik et ekstra boost under COVID-19-pandemien er udendørsaktiviteter såsom gåture i små grupper og organiserede vandreture.

I 2021 var udendørsaktiviteter rangeret som nr. 4 og i 2022 som nr. 3. Udendørs aktiviteter kan enten være korte aktiviteter, dagslange aktiviteter eller planlagte ugelange vandreture.

Deltagerne mødes fx i en lokal park, vandreområde eller på en cykelsti, typisk med en holdleder [eller holdinstruktør].

Denne trend med at sundheds- og fitnessprofessionelle udbyder udendørsaktiviteter til deres kunder begyndte allerede i 2010, dengang blev udendørsaktiviteter rangeret som nr. 25 i den årlige undersøgelse, og nr. 27 i 2011.

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter gå- og vandreture [aktuelt nr. 1 motionsform i Danmark], kanosejlads, kajakroning, leg og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventureagtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – sammen med andre på hold eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning for små hold.

7. Høj-intensiv intervaltræning

Trods del af undersøgelsen som en mulig trend allerede før 2013, uden at nå top 20, var HIIT nr. 1 i undersøgelsen for 2014 og 2018 og forblev i top 5 alle år mellem 2014 og 2021 (nr. 5); i 2022 falder HIIT dog ud af top 5 for første gang nogensinde, til nr. 7.

HIIT træningsprogrammer involverer typisk korte udbrud af højintensive træningsperioder efterfulgt af en kort pauseperiode.

Selvom der findes en række forskellige HIIT-formater og -programmer, lægger de alle vægt på højere intensiteter af maksimum (over 90%) i arbejdsperioderne efterfulgt af perioder med [ofte aktiv] hvile og [straks] restitution.

På trods af advarsler fra nogle fitnessprofessionelle om potentielt øget skadesrisiko ved brug af HIIT, har denne træningsform været populær i fitnesscentre over hele verden.

High-intensity interval training, HIIT, består af korte høj-intensive intervaller, men det er også muligt at træne intervaltræning med intensiteter under 90 %, med arbejdsperioder på minutter i stedet for sekunder. Værdifuld træning både med henblik på sundheds- og præstationsfremme.  

8. Træning for vægttab

Sandsynligvis på grund af selvisolation pålagt af COVID-19-pandemien og den deraf følgende opfattede (eller reelle) vægtøgning, har bevirket at træning for vægttab et comeback i 2022.

De fleste [diæt] vægttabsprogrammer anbefaler at medtage en form for træningsprogram i den daglige plan med kaloriebegrænsning, dvs. tilføje øgning af kalorieforbruget med fysisk aktivitet i ligningen.

Træning for vægttab-programmer har været en top 20-tendens, siden undersøgelsen startede. I 2009 blev motion og vægttab rangeret så lavt som nr. 18, før den genvandt popularitet gennem 2015. Fra og med 2016 begyndte denne trend at rykke ned på listen til et lavpunkt på nr. 16 i 2021, men hoppede opad til nr. 5 i 2022.

En stabil trend – og for manges vedkommende særligt aktuel efter corona nedlukninger med begrænset træning. Det må dog frarådes med en alt for intensiv opstart. Gradvis progression og livsstilstiltag er at foretrække for slankekure og for hård træning.

9. Ansættelse af certificerede fitness-fagfolk

Denne trend debuterede på nr. 6 i 2019 faldt derefter til nr. 10 i 2020 og var nr. 13 i 2021 og i 2022.

Vigtigheden af ​​at ansætte certificerede sundheds-fitness-professionelle gennem uddannelsesprogrammer og certificeringsprogrammer, der er fuldt akkrediteret for sundheds-fitness-professionelle, er fortsat en stabil tendens.

Internationalt (i USA) er flere certificeringsprogrammer blevet akkrediteret af National Commission for Certifying Agencies, hvilket giver arbejdsgivere nem adgang til certificeringsvalidering via United States Registry of Exercise Professionals og International Confederation of Registers for Exercise Professionals.

Ansættelse af certificerede fitnessprofessionelle var et nyt område i 2019, og erstattede “uddannede, certificerede og erfarne fitnessprofessionelle”, som var for bredt defineret til undersøgelsen.

10. Personlig træning

En-til-en træning er fortsat en stærk trend, da personlig træning bliver mere tilgængeligt online, i træningscentre, i hjemmet og på arbejdspladser.

Personlig træning inkluderer fitnesstest og målsætning, hvor træneren arbejder en-til-en med en klient for at ordinere træningspas, der er specifikke for deres individuelle behov og mål.

Siden denne undersøgelse først blev offentliggjort i 2006 (1), har personlig træning været en top 10-trend. I 2022 var trenden ligeledes nr. 10 på listen.

I løbet af 2020 og 2021 blev fitnesscenter personlig træning i perioder umuliggjort, men mange trænere og centre omlagde en del af træningen til udendørs træning. 

11. Core træning

Core træning, core training eller kropsstammetræning, handler om at styrke og motionere de stabiliserende muskler i bugen (maven), brystet og ryggen. Core træning omfatter typisk øvelser for lænden og mavemusklerne samt hofterne, der skaber stabilitet omkring rygsøjlen og brystkassen.

Træning af core musklerne skaber generel stabilitet i kropsmidten og overfører det til lemmerne, så man er rustet til kravene i dagligdags aktiviteter og sportsgrene, som kræver styrke, hastighed og behændighed.

Core træining involverer ofte brug af udstyr som træningsbolde, BOSU’er og balance-brædder [populære aktiviteter, der dog ikke er på listen p.t.] samt skumruller.

Fra 2007 til 2010 var core træning af finde blandt Top 5 fitness tendenserne. Siden 2010 er core træning flyttet nedad på listen til nr. 19. (2016), ude i 2017, tilbage på nr. 19. (2018) og ude 2019-2022.

Det er værd at bemærke at core træning også indgår i: Kropsvægttræning (3) og funktionel fitness (5) samt i flere af de andre programmer, så reelt er core træning en stabil trend.

12. Circuit træning

Cirkeltræning, eller rettere circuit træning, dukkede først op på listen i 2013 som nr. 18, og bevægede sig i en årrække både op og ned. Ude fra 2018-2022 og nu tilbage.

Cirkeltræning er en serie af 6-10 [8-12] øvelser, som udføres lige efter hinanden i en forudbestemt rækkefølge. Hver øvelse udføres et antal gange eller i en vis tidsperiode før man tager en kort pause [eller ingen pause] og bevæger sig videre til næste øvelse.

ACSM har tidligere bemærket, at nogle af undersøgelsens svar er, at cirkeltræning svarer til høj-intensiv interval træning, men ved en lavere intensitet. ACSM kommenterer det ikke, men det er lidt af en misforståelse. Der er forskel på cirkeltræning og intervaltræning.

13. Hjemme gym træning

Hjemme ‘fitnesscentre’, home gyms, eller hjemmetræning i eget gym (træningscenter) er fortsat et populært alternativ til at gå i fitnesscenteret.

Folk vil fortsat dyrke hjemmetræning og udnytte de omfattende udstyrsmuligheder, der i dag findes er, sammen med effektive onlinekurser.

Fitnesscentre i hjemmet kan enten omfatte minimalt med udstyr eller dyre løbebånd og motionscykler. Fitnesscentre i hjemmet kan være til enten selv- eller familietræning. (…).

Hjemmetræningscentre eksploderede i Danmark i løbet af 2020 – og dalede igen i 2022. Fordelen ved hjemmetræning er bl.a., at der er åbent 24/7, der er ingen transporttid og det er gratis (når udstyret er købt – priserne varierer fra under 100 kr. til over 100.000 kr.). Se: Guide til hjemmefitness udstyr.

Ideelt set vil man med hjemmetræning (kunne) træne oftere, mere regelmæssigt, bl.a. fordi man kan træne korte pas, mikrotræning, når man lyst og behov.

Virkeligheden kan dog også blive, som det har vist sig mange steder, at udstyret ligger (næsten) ubrugt hen. Derfor kan det være en fordel at få hjælp til at komme i gang – af professionelle eller en træningsven, fysisk eller online. 

14. Holdtræning

Holdtræning, gruppetræning, i fitnessregi været populært siden 70’erne og har vist sig som en potentiel verdensomspændende trend, siden ACSM undersøgelsen oprindeligt blev udformet.

Det var dog først i 2017, at holdtræning kom på top 20, som nr. 6, dernæst nr. 2 i 2018 og 2019 undersøgelserne. I 2020 faldt holdtræning lidt til nr. 3. I corona pandemi årene gruppetræning helt ned en 17. plads (2021) og nr. 20 (2022), men er nu på vej op igen.

Holdtræningsinstruktører, defineret som instruktører for mere end fem deltagere, underviser, leder og motiverer enkeltpersoner gennem bevidst designede større holdtimer, hvor man er fysisk tilstede.

Holdtimer er designet til at være effektive, motiverende sessioner for forskellige fitnessniveauer med instruktører, der underviser i mange former for træning og udstyr, fra cardio-baserede klasser og indendørs holdcykling til dansebaserede klasser og steptimer.

Det dramatiske fald i 2021- og 2022-tendensundersøgelsen var højst sandsynligt resultatet og eftervirkningen af nedlukningen af fitnesscentre og anbefalingen om at begrænse sociale sammenkomster.

Holdtræning har reelt været med siden listens start gemt under andre trends som som aerobics, indoor cycling, fitness dans, core træning og træning for ældre voksne. Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.

15. Motion er medicin

Exercise is medicine (EIM) er et globalt [ACSM] sundhedsinitiativ, der fokuserer på at opmuntre primære læger og andre sundhedsudbydere til at inkludere fysisk aktivitetsvurdering og tilhørende behandlingsanbefalinger som en del af hvert patientbesøg og henvise deres patienter til motionsprofessionelle.

Motion og fysisk aktivitet kan virke sygdomsforebyggende, sundhedsfremmende eller smertelindrende på over 31 sygdomme og lidelser (Sundhedsstyrelsen, 2018). 

Derudover anerkender EIM [ACSM] de fitness-professionelle som en del af “sundhedsplejeteamet” ude i deres lokalsamfund.

EIM var nr. 7 trend i 2017, nr. 12 i 2018, nr. 10 i 2019, og hopper op til nr. 6 i 2020, nr. 7 i 2021, og så et drop til nr. 12 i 2022.

16. Livsstil som medicin (livsstilsmedicin)

Livsstil som medicin er evidensbaserede praksisser, der kan hjælpe enkeltpersoner og familier med at adoptere og opretholde sund adfærd, der påvirker sundhed og livskvalitet.

Eksempler på ønsket patientadfærd [klientadfærd] omfatter, men er ikke begrænset til, eliminering af tobaksbrug, forbedring af kosten, øget fysisk aktivitet og moderering af alkoholforbrug.

Livsstil som medicin fremmer sund adfærd som grundlaget for lægebehandling, sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme.

Livsstilsmedicin optrådte for første gang i fitnesstrend-undersøgelsen på nr. 16 i 2020, nr. 18 i 2021 og nr. 19 i 2022 og 2023.

17. Yoga

Traditionel yoga inkluderer Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Bikram og Iyengar, men den har fået en række nyere versioner (herunder Power Yoga, Flow Yoga, Yogilates, Hot Yoga, Rocket Yoga og mange andre) og er nu tilgængelig som on-demand videoer og bøger.

Yoga dukkede første gang op i top 10 på denne undersøgelse i 2008, faldt ud af top 20 i 2009, men gjorde et flot comeback i 2010 (nr. 14) og 2011 undersøgelser (nr. 11). Yoga har rangeret så højt som nr. 7, og har befundet sig i top 20 siden 2010, senest som nr. 15 i 2022.

18. Licens til fitness-professionelle

Der er nogle erhverv i USA og rundt om i verden, der er reguleret af enten lokale, statslige eller nationale licenser. For eksempel kan folk ikke kalde sig selv en læge eller sygeplejerske uden at have en relevant statslig – eller forbundslicens, og mange steder gælder det samme for en fysioterapeut eller diætist.

Dette er en tendens i fitnessbranchen; at arbejde for regulering af fitnessprofessionelle såsom personlige trænere og træningsfysiologer.

Licens til fitnessprofessionelle dukkede først op som en fitnesstrend i 2018, da den blev rangeret som nr. 16, så nr. 18 i 2019, og nr. 15 i 2020, og nr. 19 i 2021, nr. 20 i 2022 og nu nr. 18.

19. Sundhed og velvære coaching

Tidligere undersøgelser omfattede wellness-coaching, men i 2019-undersøgelsen blev begrebet “sundhed” tilføjet, som bedre beskriver denne tendens.

Wellness coaching har været blandt de 20 top trends siden 2010 og blev nr. 17 i 2014, nr. 13 i 2015 og 2016, nr. 15 i 2017, nr. 18 i 2018, nr. 11 i 2019, nr. 9 i 2020, nr. 11 i 2021 og nr. 19 i 2022.

Det er en trend, der integrerer adfærdsvidenskab i sundhedsfremme og livsstilsmedicinske programmer. Sundheds- og wellnesscoaching bruger en en-til-en-tilgang (og til tider små grupper), hvor coachen yder støtte, målsætning, vejledning og opmuntring.

Sundheds- og wellnesscoachen fokuserer på klientens værdier, behov, vision og kort- og langsigtede mål ved hjælp af [vaneændring] adfærdsændringsinterventionsstrategier.

Ikke bare diætister, men også personlige trænere er begyndt at tilbyde velvære eller wellness coaching baseret på principper relateret til adfærdsændring (vaneændring); vane coaching og (sundheds) fitness coaching.

20. Smartphone træningsapps

Nu tilgængelige til mobile enheder, apps som FitOn, Adidas Training, Map My Fitness, Sworkit, Daily Workout Fitness Trainer, Aaptiv, 8fit, Fitify, Asana Rebel, Jefit, Pacer, MyFitnessPal og Nike Training Club inkluderer både lyd- og visuelle cues (prompts) til begynde og afslutte øvelsen og signaler til at komme videre.

Nogle af disse apps kan tracke, måle, fremskridt over tid såvel som hundredvis af andre funktioner. Disse apps findes til mobile enheder såsom iWatch ® iPhone ® , iPad ® og Android-enheder.

Smartphone træningsapps var rangeret som nr. 20 i 2019-undersøgelsen, nr. 25 i 2020, nr. 12 i 2021 og nr. 16 i 2022.

Langt fra alle træningsapps er nøjagtige og anvendelige, men de er generelt blevet tiltagende populære hos personer i alle aldre.
I løbet af 2021 har der i Danmark blandt professionelle været heftig debat om brugen af standardprogrammer, bl.a. i apps og online programmer, under dække af at det var individualiserede programmer.


ACSM Undersøgelsen

I den 17. undersøgelse, 2023-undersøgelsen, var der 42 mulige tendenser. Toptendenser fra tidligere år var inkluderet i undersøgelsen, ligesom potentielle nye tendenser identificeret af redaktørerne af ACSM tidsskriftet. Redaktørerne repræsenterer praktikere fra alle fire sektorer af sundheds- og fitnessindustrien (virksomheder, kliniske, samfund, kommercielle) såvel som fra den akademiske verden. I undersøgelsen blev potentielle tendenser identificeret efterfulgt af en kort forklaring for at give respondenterne et par detaljer uden at genere dem med for meget læsning, analyse eller fortolkning.

Onlineundersøgelsen blev sendt til 125.940 personer. Den samlede respons på undersøgelsen var 3.735 svar. Svarprocenten var 3 %, hvilket er sammenligneligt med tidligere år.

Svar blev modtaget fra næsten alle kontinenter, inklusive landene Australien, Brasilien, Barbados, Canada, Kina, Columbia, Costa Rica, Den Dominikanske Republik, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Japan, Jordan, Indien, Indonesien, Italien, Kenya, Libyen, Malawi, Mexico, Nigeria, Norge, Pakistan, Peru, Filippinerne, Portugal, Rumænien, Rusland, Saudi-Arabien, Singapore, Sydkorea, Spanien, Sri Lanka, Sverige, Tyrkiet, Storbritannien, Vietnam og USA, bl.a. mange andre.

ACSM Worldwide Survey of Fitness Trends for 2023


Fotos: Egne og Unsplash stock photo.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Drop Nytårsforsæt Dag: Årets anden Quitter's Day