Motivation? Citat: Vild med vilje med motivation in mente

Tandsundhed: Sundhed og fitness for tænder og krop

Tandsundhed via pleje af dine tænder er et fokusområde, hvis du vil være allround fit – i den internationale betydning, hvor det handler om allround sundhed og modstandsdygtighed.

Pas og plej dine tænder året rundt – også om sommeren.

Tandsundhed kontra syreskaderTandsundhed Tænder og tandbørste Marina Aagaard blog

Tandlægeforeningen advarer i dag om, at flere får syreskader på tænderne

Halvdelen af landets tandlæger har fået flere patienter med syreskader. Pas derfor på med at slukke sommertørsten med sodavand og energidrikke, fordi det kan give syreskader.

Syreskader på tænderne? Det kan føles som isninger i tænderne. Det kan være små stykker af tænder, der brækker af. Eller slidte og let misfarvede tænder. Det kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne.

Og det er ikke kun noget som sker for et fåtal, “de andre”: Halvdelen af landets tandlæger har inden for de sidste tre år fået flere patienter i tandlægestolen med syreskader på tænderne.  Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist fortæller, at “Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, fx tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe med at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, fx sodavand og energidrikke.”

Smile Adam Davies

Tandsæt i syrebad

Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og slides, fordi de ofte og over en længere periode udsættes for syreholdige drikke- eller fødevarer, fx læskedrikke, sur frugt, frugtsaft, smoothies eller surt slik. Særligt sodavand og energidrikke nogle af de største syndere.

Susanne Kleist advarer, ”Hvis man drikker små slurke af sodavand over flere timer, som mange gør, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder om at få sodavanden hurtigt forbi tænderne, og så skylle munden i vand bagefter, da vand bidrager til at neutralisere syren. Og læskedrikke med mærkaten ”light” eller ”diet” kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer.”

Desværre hitter sodavand og energidrikke – og slik – stort hos danskerne. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er salget af sodavand i Danmark steget med 24 procent siden 2012, og salget af energidrikke er næsten femdoblet fra 2010 til 2019. Tandlægeforeningen vurderer, at det kan være en del af forklaringen på, at flere og flere kommer til tandlægen med syreskader.

Syreskader er svære at opdage for andre end tandlæger, og det er derfor – også af den grund – væsentligt at gå regelmæssigt til tandlæge, som også kan vurdere, om man har risiko for at udvikle syreskader.

Prioriterer man sundhed og velvære, bør et årligt eller halvårlig tandlægebesøg prioriteres. Skulle jeg hilse og sige fra et hårdt belastet familiemedlem: Hellere før end senere, fordi det kan blive både smertefuldt og dyrt, hvis man udskyder det.

Gode råd til at undgå syreskader

• Indtag en sund og velafbalanceret kost og begræns dit daglige indtag af syreskadelige føde- og drikkevarer – også drikkevarer med mærkaten ”light” eller ”diet.”
• Indtag så vidt muligt sure fødevarer i forbindelse med hovedmåltiderne fremfor mellem måltiderne.
• Vælg alternativer til syreholdige produkter, fx vand eller mælk og vælg primært produkter med et højt indhold af calcium.
• Skyl ikke syreholdige drikkevarer rundt i din mund.
• Undgå at indtage sure føde- og drikkevarer i mange små bidder eller slurke over en længere periode.
• Skyl munden med vand, efter du har indtaget en syreholdig drik.
• Spørg din tandlæge til råds, hvis du lider af mundtørhed, da du har en øget risiko for syreskader.
• Brug altid tandpasta med fluorid og gerne tin (tinfluorid).
• Gå regelmæssigt til tandlæge, så din tandlæge kan holde øje med sundhedstilstanden i din mund.

God arbejdslyst.

Reference:

Tandlægeforeningen

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Vild med vilje med motivation in mente