Motivation? Citat: Gør det rigtige

Marokko rundrejse: 1001 nats eventyr

Marokko? Der har jeg villet til i årevis. Selvom venner siger: Der bliver man kidnappet. Eller. Der bliver man slået ihjel. De kommentarer dæmper nu ikke min rejselyst.

Et eksotisk land tæt på Europa og alligevel langt væk. Beliggende på det øverste venstre hjørne af det afrikanske kontinent. Ud til vandet, omkring 800 km kystlinje ud til Atlanterhavet, og nabo til sandet, Vestsahara i syd.

Modsætningerne mødes i landet med medinaer, der summer af liv, og smukke stemningsfulde haver, der emmer af ro og velvære. Med historiske bygninger i fransk kolonistil og kunstfærdigt dekorerede bygningsværker, der giver mindelser til 1001 nats eventyr.

Nu skal det være. En tur til de fire kongebyer Marrakech, Fez, Meknès og Rabat samt den UNESCO-fredede romerske ruinby Volubilis og “filmstjernen” Casablanca.

Marokko rundrejse Marina Aagaard blog rejse travel fotoLufthavnen i Marrakech er en imponerende bygning.

Marokko

Et land i Nordvestafrika. Landet grænser op til Atlanterhavet mod vest, Middelhavet mod nord (adskilt fra Spanien af et smalt stræde),  Vestsahara (ca. 80 pct. er besat af Marokko) mod sydvest og Algeriet mod øst. Marokko har et samlet areal på ca. 439.850 km2.

Landets indbyggertal er på ca. 36 millioner (anslået, 2020). Hovedparten af landets befalking er marokkanere, også kendt som marokkanske arabere.

Landets hovedstad er Rabat, mens Casablanca er Marokkos største by.

Nice-to-know

Den første marokkanske stat blev grundlagt af Idris 1. i 788. Siden har landet været underlagt en lang række dynastier. Det nuværende dynasti kom til magten i 1631. I 1912 blev Marokko delt mellem Frankrig og Spanien med en international zone i Tangier. Landet generhvervede sin uafhængighed i 1956.

Marokko er et konstitutionelt monarki med et folkevalgt parlament. Den marokkanske konge, Mohammed 6. af Marokko, har både udøvende og lovgivende magt, især over militæret, udenrigspolitikken og de religiøse forhold.

Den udøvende magt ligger hos regeringen, mens den lovgivende magt er delt mellem regeringen og parlamentets to kamre, Repræsentanternes Hus og Den Rådgivende Forsamling.

Need-to-know

Marokkos officielle religion er islam, og 99 pct. af landets indbyggere er muslimer. Landet har mange smukke moskeer, men de er udelukkende for muslimer: Der er ingen adgang for besøgende af anden religiøs observans. Undtagelse: Kæmpemoskéen i Casablanca.

Under sightseeing kan man vælge at være tækkeligt klædt med dækkede skuldre, maver og knæ. Dvs. mange turister og yngre marokkanere er let påklædt efter lyst og behov, alligevel kan det fornuftigt, ikke-provokerende og høfligt, at orientere sig efter de umiddelbare omgivelser og skikke og klæde sig derefter.

Som i andre muslimske lande bryder befolkningen sig ikke nødvendigvis om at blive fotograferet, så man skal spørge, hvis man fotograferer, når der er andre. Alternativt fotografere, når der er ‘frit udsyn’. Officielle bygninger og lignende må man ikke fotografere med mindre det er tilladt. Man bør orientere sig på forhånd. Med mindre man gerne vil slæbes med på politistationen.

Vores guide siger godt nok:

I Marokko er alting forbudt,
men alting kan lade sig gøre.

Men tag ingen chancer.

 

Marokko fakta

Det officielle sprog er marokkansk og berbisk. Fransk er også udbredt og mange skilte og informationer er på fransk.
På hoteller og i restauranter tales der også ens mule engelsk.

Møntfoden er MAD, marokkanske dirham. 1 DKK svarer til ca. 1,4 MAD (2022). Man kan hæve MAD i hæveautomater (eller banker), men man kan ikke føre valutaen ud af landet, så man skal ikke hæve mere end man skal bruge.

Lokale anbefaler: Vær forsigtig ved pengeautomater; helst om dagen på befærdet område og gerne to sammen med et ‘selvsikkert’ kropssprog. Det samme gælder ved taxa-kørsel som man skal være forsigtig med: Man kan være heldig og komme sikkert frem eller man kan blive kørt et uønsket sted hen, hvor man bliver afkrævet flere penge for at blive fragtet sikkert retur.

Pas på i trafikken. Man kører i højre side som i det meste af Europa, men der bliver kørt frisk til og der gælder én lov:

Motoriserede køretøjer har fortrinsret.

Alle bløde trafikanter skal passe godt på sig selv; holde et vågent øje og flytte sig hurtigt i sikkerhed.

Alle ‘hårde’ trafikanter skal til gengæld belave sig på adskillige politi-kontroller, hvor hastigheden skal sænkes til sneglefart, mens politi inspicerer de forbipasserende med et vågent øje.
Er man heldig, bliver man vinket videre. Er man uheldig, bliver man standset og så skal man belave sig på en fremvisning af papirer, en snak og muligvis en bøde; denne skal muligvis betales kontant på stedet, hvis man vil videre indenfor rimelig tid.
Jeg er glad for, at jeg sidder i en turistbus og ikke en lejet bil.

Marrakech – Marokko rundtur dag 1

Marrakech? Bynavnet emmer af eksotiske eventyr under sydlige himmelstrøg. Man bliver ikke skuffet, fandt vi ud af på forsommerens Marokko-rundtur, der startede og sluttede i netop Marrakech.

Byen ligger i det sydvestlige Marokko og har ca. 928.850  indbyggere (2014).

Byen er en af Marokkos fire kongebyer; den ligger ved foden af Atlasbjergene og er provinshovedstad for regionen Marrakech-Tensift-Al Haouz. Navnet Marrakech kommer af det berbiske sprog amzigh og betyder “Guds land”.

Byen er Marokkos fjerdestørste by efter Casablanca, Rabat og Fez. Den har det største traditionelle marked (souk) i Marokko, og det store torv Djerna al-Fna siges at være det travleste i Afrika. Marrakech en gammel bydel, medinaen, og en tilknyttet moderne by, Gueliz.

Byen blev grundlagt af Almoravidernes fyrste Abu-Bakr Ibn-Umar i 1070–1072 for at afløse Aghmat som hovedstad.

UNESCO Verdensarv

I 1985 kom medinaen i Marrakech på UNESCOs verdensarvsliste grundet det store antal bygninger og anlæg fra byens historiske guldalder bl.a. Saadi-dynastiets mausoleum, Koutoubia-moskéen, Bin Yousuf-madrassaen, El Badi-paladset, Bahia-paladset, bymuren og byportene.

Marokko blev uafhængigt i 1956 og er siden da blevet en populær turistdestination. I 1960’erne og de tidliger 70’ere blev byen et moderne ‘hippie mekka’, der tiltrak musikere, kunstnere, filminstruktører, skuespiller, modeller og modeikoner bl.a.  The Beatles, The Rolling Stones, Jean-Paul Getty og Yves Saint Laurent. 

Byvandring

Det er sent om aftenen, da vi ankommer i den moderne lufthavn tæt ved til den røde by, Marrakech. Efter en kort tur på cirka et kvarter når vi vores hotel Bluesea Le Printemps, der ligger i den nye bydel Ville Nouvelle, der blev anlagt af franskmændene, da Marokko var en fransk koloni. Ny er relativt, for selv i mørket ser bydelen ‘ældre’ ud. Med smalle gader og bygninger med en vis patina.

Næste morgen bliver vi med turistbussen kørt til det gamle Marrakech. Fra hotellet tager vi først hen til byens aktuelt og fremadrettet højeste bygning, Koutoubia Moskéen, med den 70 meter høje minaret, der er firkantet, den marokkanske stil. Den er byens vartegn og bestemt til at forblive byens højeste bygning.

Fra pladsen med vartegnet tager vi på byvandring med sightseeing i kasbaen med Badi- og Bahiapaladserne og Saadi-gravene.

De gamle marokkanske byer var opdelt i to områder, medinaen og kasbaen. I medinaen boede folket, og i kasbaen lå de kongelige og adelige paladser.

Herfra tager vi til den tusind år gamle port Bab Agnou, der markerer indgangen til kasba området.

Fra porten går vi hen til Saadi-dynastiets grave, der gemmer sig bag en diskret lille indgangsport. Gravene stammer tilbage fra 1600-tallet, men de blev først genopdaget i 1917. Gravområdet var i den mellemliggende periode forseglet og glemt af omverdenen. Saadi-dynastiet kontrollerede Marokko fra Marrakech, og gravanlægget viser klassisk marokkansk arkitektur.

Derefter går vi igennem kasbaen og det gamle jødiske kvarter, mellahen, til det smukke Badi-palads fra 1500-tallet. Badipaladset ligger i dag hen som en ruin, men giver et uovertruffent indblik i klassisk paladsarkitektur med nedsunkne haver og rindende vand. Paladsets størrelse giver også et indtryk af den rigdom, der dengang fandtes.

Ikke langt fra Badi-paladset ligger det smukke Bahia-palads fra 1800-tallet. Vi går på en længere tur igennem gårdhaver og sirligt udsmykkede værelser, der husede fire koner og et større harem.

Herefter spiser vi frokost på en god marokkansk restaurant der ligger lige rundt om hjørnet. En eventyrlig oase, hvor vi spiser forret, der består af mange små retter, bl.a. linser, agurkesalat, kogte gulerødder, med brød til. Dernæst klassisk marokkansk tangine, en stegeso med mikrofrikadeller, æg og grøntsager. Til dessert vandmelon, honningmelon og appelsinstykker med kanel. Som afslutning en lille kop te.

Majorelle haven

Dernæst besøger vi den seværdige Majorelle-have. Det koster 150 MAD at besøge haven, hvilket udelukkende dækker en gåtur i haven og ikke besøg i det lille YSL museum på grunden.

Haven er anlagt af den franske maler Jacques Majorelle i 1920’erne, men parken forfaldt, indtil den blev renoveret af den franske modeskaber Yves Saint Laurent med en knaldblå bungalow som omdrejningspunkt.

I haven snor små stier sig igennem bede med blegrødt grus, blandt kæmpebambus, palme og kæmpe kaktusser. Haven er desuden dekoreret med vandbassiner og kaktusskulpturer og krukker i klare blå og gule farver.

Der er en elegant butik med et lille udvalg af lokale kunstneres håndværk; smykker, tøj og sko. Der er også en cafe, som vi dog ikke når at gæste.

Om aftenen spiser vi middag sammen på hotellet. Masser af blandede salater, oliven, tangine, suppe og en pastaret.

Ouzoud og Atlasbjergene – Marokko rundtur dag 2

Los cascades d’Ouzoud er 110 m høje vandfald, på tre niveauer, i et smukt område, Tissakht-wadi (dal), i 1060 m højde i Atlasbjergene, det centrale Atlas, 30 km fra Azilal, 120 km fra Beni Mellal og 150 km nordøst for Marrakech.

Dalen med rød sandsten ligner en frodig oase med olivenlunde, mandeltræer, figentræer og  johannesbrødtræer og er et vigtigt marokkansk udflugtssted.

Vi forlader Marrakech og kører gennem et fladt, brunt landskab med spredte buske og træer ud i horisonton. I formiddagsdisen kan vi se kontorerne af bjergene i det fjerne.

Undervejs gør vi holdt ved en cafe ved en tankstation. Her tanker vi te og nye kræfter til den videre tur mod Atlasbjergene, der ligger 150 km nordøst for Marrakech. På turen gennem sletterne og bjergene ser vi, hvordan berberne (amasikerne), den oprindelig befolkning, lever; deres huse, deres arbejde i markerne og transporten af dyr og varer.

Vores mål i dag er Nordafrikas højeste vandfald: Cascades Ouzoud, Ouzoud vandfaldene, der betragtes som værende blandt de højeste og smukkeste i Marokko. Her gør vi stop og går op over og ned til vandfaldene, der springer ud fra en flod der kommer fra bjergenes top.

Tre kaskader af vand, der falder omkring 110 m og ender i en stille flydende flod. Først ser vi faldene fra tre forskellige udsigtspunkter. Dernæst går vi ned ad trapperne, der bugter sig mellem berber-aber, boder og cafeer, helt ned til floden, hvor der er masser af liv: Små både, badende og turister, der bliver fotograferet foran faldene.

Så er det op igen, 624 trin retur. Skønt. Jeg tager turen to gange.

Vi spiser frokost oppe for toppen af trappen; i landsbyen Demnat. En dejlig middag med grøn-rød salat til forret, tangine med kylling til hovedret og vandmelon til dessert.

Efter spisning fortsætter vi til vores hotel der ligger for foden af Atlasbjergene mellem byerne Beni Mellal og Ouzoud. Der er en fantastisk have med en stor swimmingpool. Der tager jeg 20 baner, før jeg klæder om til aftenen.

Om aftenen spiser vi middag på hotellet. Forretten er salat eller suppe; selskabet, undtagen undertegnede, vælger suppen; frygten for turistmave lurer. Dernæst grillspyd med okse og kylling samt kartofler og gulerødder. Til dessert en fin omend meget sød kage.

Meknès og Volubilis – Marokko rundtur dag 3

Meknes er en by og kommune i Marokko. Den ligger på Saïss- plateauet mellem Rif- og Middle Atlas-bjergene. Det var tidligere hovedstaden i landet under Ismaïl ben Chérifs regeringstid (1672-1727), der bl.a. byggede de meget høje mure (med hele 70 byporte) omkring byens historiske centrum. 

Meknes er den 6. største by i Marokko med en befolkning på 632.079 indbyggere (2014). Den er en af ​​de fire kejserbyer i Marokko og har siden 1996 været på UNESCO’s verdensarvsliste. En historisk by med to enheder: medinaen og kejserbyen. 

Meknés 

Vi kører fra Afourer til kongebyen Meknès. Turen går igennem et af Marokkos største landbrugsområder, hvor man dyrker store mængder af frugt og grøntsager. På de frodige sletter dyrkes der bl.a. appelsiner, figner og oliven.

Vi kommer til den gamle kongeby Meknés. Byen blev grundlagt i 1600-tallet af sultanen Moulay Ismail. Han forvandlede en lille provinsby til en af Marokkos prægtige kongebyer med et kæmpe palads, kongelige stalde, moskeer og storslåede porte.

Desværre er kasbaen under omfattende restaurering, så vi ser bare glimt af området oppefra og udefra. Vi kører forbi den store, rigt dekorerede port Bab Mansour ved byens store plads. Desværre er den omkranset af stakit og arbejdere, der restaurerer. En stor poster viser dog, hvordan porten ser ud. Vi skulle have været i medinaen, for at se koranskolen Bou Inania. Den er imidlertid også ved at blive restaureret, så i stedet tager vi hen til mausolæet, som for nylig er blevet færdig-restaureret.

Endnu et imponerende bygningsværk med flotte keramikkakler, kunstfærdig stuk og cedertræ.

Vi kører videre langs ruinerne af det gamle kongepalads og ser resterne af de gamle kongelige stalde.

Volubilis

Grundlagt i et frugtbart landbrugsområde udviklede bebyggelsen sig fra det 3. århundrede f.Kr. som en berber bosættelse, før den blev hovedstad i kongeriget Mauretanien. Byen voksede under romersk styre fra det 1. århundrede e.Kr. og fremefter og dækkede omkring 42 hektar. Byen fik en række store offentlige bygninger i det 2. århundrede, herunder en basilika, et tempel og en triumfbue samt ​​fine byhuse med store mosaikgulve.

Fra Meknes kører vi videre til den romerske ruinby Volubilis, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Volubilis er den bedst bevarede romerske by i denne del af Nordafrika og var i romertiden provinshovedstad.

Vi går en tur rundt på det relativt store ruinområde, der ligger smukt placeret midt i det frodige, bakkede landskab. Det er svært at forstå, at i 1960 var hele området dækket af muld.

Efter dagens lange køreture, fortsætter vi til Fez, hvor vi oindkvarterer os på Hotel Mouna Fez. Her skal vi overnatte to nætter.

Vi spiser aftensmad i restauranten. Et buffetmåltid med bl.a. forskellige grøntsager, suppe, kød, ris, pasta og brød. Til dessert frugt, budding eller pandekager. Jeg vælger appelsinen og en frugt, jeg ikke før har smagt. Dejligt.

Fez – Marokko rundrejse dag 4

Fez ligger i den nordlige del af Marokko og har ca. 900.000 indbyggere. Det er den ældste af de fire marokkanske kongebyer og den mest komplette middelalderby i den arabiske verden. Byen har tidligere været Marokkos hovedstad.

Byen blev grundlagt i 789 e.Kr. af Nordafrikas muslimske erobrere og anses som landets håndværksmæssige og spirituelle centrum. Byen eksporterede – og gav navn til – fez’en, en traditional hat i Mellemøsten.

Vi starter vores dagstur med at besøge et panoramapunkt, fortet, der ligger højt over bykernen.

Derfra kører vi videre til en keramikvirksomhed, hvor vi ser hele processen, fra ler, pottemagerens arbejde, ovnen, glaseringen, mosaikarbejdet. Naturligvis med besøg i butikken, der bugner af keramik.

Fez’ medina

Derfra tager vi til Fez’ kæmpestore – efter den lokale guides udsagn verdens største – livlige medina, der gemmer sig bag 24 km meter imponerende mur. Et UNESCOs verdensarvsområde.Her snor 9.400 smalle gader sig som en labyrint, som selv lokale farer vild i. Man bør have en guide med sig.

Vi går igennem medinaens forskellige kvarterer med hver deres håndværksmæssige speciale: Snedkerier, kobbersmede, farverier, skrædderier,  læderforretninger, smykkeværksteder og parfumerier. Sanserne bombarderes med lyde, farver og dufte – og smage i restauranter og cafeer. Der er også brød, frugt, grønt, slik, nødder og meget andet i gaderne, men det frister ikke, eftersom fluerne flokkes om varerne.

På vores rundtur ser vi den berømte fontæne på Najjarinetorvet, som er kunstfærdigt udsmykket med mosaik, Vi kommer også på besøg i den imponerende Karaouine-moské, der er hjemsted for verdens ældste universitet, Al-Karaouine, der er grundlagt af en kvinde. Der er en flot gård, auditorium, og tre etager med små rum til de studerende.

Vi spiser frokost på Merinides Fez, en eventyrlig bygning midt inde i medinaen. Cous-cous med kylling og grøntsager. Til forret små grøntsagsretter og til dessert honningmelon, appelsinskiver og  bananskiver.

Garveriet

Efter frokosten kommer vi på besøg i en stor lædervarevirksomhed. Ved indgangen får vi stukket en buket mynte i hånden. Den skal holdes op foran næsen, for på øverste etage blandt lædervarerne er der åbent ud til en stor gård: Garveriet.

Her bliver der garvet skind efter ældgamle metoder; i gylle, der stinker ualmindelig frygteligt (og jeg bor endda ude på landet). Et highlight på turen: Et utroligt syn med de mange kar til henholdsvis rensning og farvning af skind. Farverne er kul-sort, valmue-rød, mynte-grøn, henna-orange og indigo-blå.

På vej ud af medinaen får vi også en rundtur i en hammam. Varmen slår imod os, da vi kommer ind i forstuen med kalkede hvælvinger og træbåse til de ventende. Derefter kommer vi ind i selve badeområdet med de varme rum, bænkene, hvor man bliver vasket, badene og hvilerummet. 500 MAD for en komplet behandling. Det frister, men vi skal af sted.

Efter medina-dagen tager vi tilbage til hotellet i den nye bydel Fez Jdid, som blev grundlagt i 1276. Vi kører ad store alleer, hvoraf den ene er designet af den samme franske arkitekt, som designede Champs Elysée i Paris.

Vi spiser aftensmad på hotellet.

Rabat – Marokko rundrejse dag 5

Rabat er hovedstad i Marokko og landets syvendestørste by med ca. 580.000 indbyggere i bykernen og i hovedstadsområdet over 1,2 millioner. Rabat ligger ved Atlanterhavet ved mundingen af ​​floden Bou Regreg. På den anden side ligger Salé.

Rabat blev grundlagt i det 12. århundrede af Almohads. I det 17. århundrede blev Rabat et centrum for pirater, der plyndrede og kidnappede både afrikanere og nordeuropæere.

Franskmændene etablerede et protektorat over Marokko i 1912 og gjorde Rabat det administrative centrum. Marokko opnåede uafhængighed i 1955 og Rabat blev landets hovedstad.

Vi kommer til kysten med udsigt til Atlanterhavet og flotte Rabat. Vi kører langs en næsten endeløs corniche, strandpromenade med grønne, velfriserede plæner, palmer, bænke, legepladser og fitness udstyr.

Vi kører også langs floden og ser det imponerende futuristiske Mohammed V koncerthus med organiske linjer, tegnet af Zaha Hadid, og i baggrunden et højhus-byggeri, der ikke lader Dubai noget efter.

Vi gør holdt ved bymuren og spiser frokost i en restaurant uden for murene. Derefter går vi tur i kasbaen, som er under kraftig renovering. Før med mange blå huse (som i den blå by i Nord-Marokko), nu hvidkalket og med byggerod i de smalle gader. Vi går op på en stor plads, hvorfra vi nyder udsigten og endnu en kop myntete.

Fra kasbaen kører vi gennem den nye bydel op til Mohammed V’s mausoleum og Hassan-tårnet, en minaret fra 1100-tallet, som troner majestætisk i landskabet med en tilhørende moské, der aldrig er blevet færdigbygget. Kun de halvfærdige søjler står tilbage som vidner.

To flotte heste med tilhørende hvidklædte vagtmænd holder vagt på hver side af mausolæum pladsen.

Casablanca og Rick’s Café

Sidst på eftermiddagen kører vi langs havet til sagnomspundne Casablanca, som Ingrid Bergman og Humphrey Bogart sikrede et evigt romantisk skær. I filmen ”Casablanca” er Rick’s Café omdrejningspunktet for den smukke kærlighedshistorie. I 2004 blev dørene åbnet for en ny Rick’s Café, hvor indretningen er som i filmen, og hvor der hver aften bliver spillet ”As Time Goes by”.

Vi spiser middag på Rick’s Café, inden vi kører til hotellet. Denne aften er det ikke Sam – “Play it again, Sam” – der spiller hyggemusik på piano, men derimod et jazzband ved høj volumen i den fyldte restaurant. Dresscode: Pænt tøj, dvs. lange bukser og skjorte for herrer.

Casablanca – Marokko rundrejse dag 6

Casablanca, på arabisk også kendt som Dar al-Bayda, er den største by i Marokko. Beliggende i den central-vestlige del af Marokko på Chaouia-sletten ud til Atlanterhavet.

Byen har en befolkning på omkring 3,71 millioner i byområdet og over 4,27 millioner i Stor-Casablanca, hvilket gør den til den mest folkerige by i Marokko og den ottendestørste i den arabiske verden. Casablanca betragtes som Marokkos økonomiske og forretningsmæssige centrum, selvom den nationale politiske hovedstad er Rabat.

Casablanca er Marokkos vigtigste havneby og den primære flådebase for den kongelige marokkanske flåde. Havnen er den næststørste havn i Nordafrika efter Tanger-Med (40 km øst for Tangier) og en af ​​de største kunstige havne i verden.

Efter morgenmaden går vi fra Mohammed V-torvet – og det efterhånden klassiske bynavn-selfie-spot  – rundt i bymidten i Marokkos største by og økonomiske centrum. Byen er vokset enormt de sidste 100 år og er gået fra at være en mindre by ved havet til at være en millionby.

Casablanca betyder ”det hvide hus”, og det ses i byens centrum med dens mange hvidkalkede art deco bygninger; et levn fra den franske koloniperiode.

Hassan II-moskéen

På et forbjerg med udsigt til Atlanterhavet ligger en af det moderne Marokkos mest imponerende bygninger, Hassan II-moskeen. Den 200 m høje minaret fungerer som byens vartegn og udstillingsvindue for det fornemste marokkanske håndværk. Vi ser moskéen både ude- og indefra; den eneste marokkanske moské, som ikke muslimer må komme ind i.

Da vi ankommer før 10:00, er pladsen og minareten indhyllet i en tæt dis. Men da vi kommer ud igen 1 time senere står solen højt på himlen og størrelsen er til at få øje på på tæt hold.

Verdens syvendestørste moské (selvom guiden sagde 3. største) med den næsthøjeste minaret, 200 meter, hvorfra en laser-lyskegle rettet mod Mekka lyser 30 km væk.

Moskeen blev bygget fra 1987-1993, på bare 6 år, af 10.000 marokkanske håndværkere og 3.000 arbejdere. Der blev arbejdet 24 timer i døgnet i treholdsskift på moskéen designet af franskmanden Michel Pinseau under vejledning af kong Hassan II.

Vægge, gulve og søjler er af marmor – alt marokkansk bortset fra to hvide søjler af italiensk marmor. Der er fantastisk stuk udført på stedet. 25 kæmpedøre af titanium; lette, modstandsdygtige mod korrossion og dyrere end gulv. Den rigt dekorerede loftskonstruktion af cedertræ er trækbar og kan skydes til side på 3 minutter (det sker højst 30 gange om året) – ellers er der 37 kæmpelysekroner af venetiansk glas.

105.000 bedende kan samles til bøn: 25.000 inde i moskésalen og yderligere 80.000 på moskéens udendørs område.

Vi spiser frokost på den populære og livlige fiskerestaurant Palais Des Merinides. Derefter kører vi tilbage til Marrakech, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen.

Aftensmaden indtages på hotellet.

Dag 8 Marrakech medinaen

Byrundtur på Jeema el-Fna-pladsen og de travle gader og soukerne (basarerne) omkring den.

Marrakechs’ gamle bydel og medina emmer af magi og mysterier. Vi besøger først en veritabel Aladdins hule, en stor håndværksbutik.

Dernæst går turen over den berømte plads Jeema el Fna. Vi ser henna-malere, spåkoner, slangetæmmere, bavianer, vandsælgere og musikere i et inferno af larm.

Om aftenen forvandles torvet til ét stort madmarked med boder, der serverer marokkanske retter som tagine og couscous, og hvis ønsket, snegle og fårehoveder.

Dernæst går inde bag de okkerfarvede bymure fra 1100-tallet, der omringer hele den UNESCO-fredede medina. Her ser vi adskillige souker og stræder med livlig trafik.

Krydderier, tæer og sæber i alle mulige former og farver. Et eksotisk syn. 

Vi slutter formiddagen og rundrejsen af med en klassisk marokkansk frokost, salat, tagine med kylling og svesker, og honning- og vandmelon til dessert, på en god marokkansk restaurant.

Tak for turen

Det var det. En kompakt rundtur spækket med oplevelser og historier. Vores forventninger blev til fulde indfriet. Fuld valuta for pengene. DKK 9995 med fly og hotel samt alle måltider og entreer inkluderet. Lidt drikkepenge til alle hjælperne kom oveni, ca. 40 EUR.
De firestjernede hoteller var måske ikke helt europæisk standard, men charmerende og med det, der skulle bruges (bortset fra fitness og wellness). Sløvt wifi, periodisk manglende toiletpapir og rigelig mange taginer var bare en lille del af den autentiske oplevelse. Et par dage med længere busture 3-4 timer i træk – bortset fra tepauser undervejs – gik også bedre end forventet.

Tak til Risskov Rejser for en god tur med chauffør Mohammed, lokalguide Mohammed og en veloplagt, velorganiseret og vidende rejseleder, Henrik Normann, der sørgede for alle tiders rejsehumør og -humor.

Efter middagen kører vi til lufthavnen og flyver retur til Danmark. Til Kastrup og videre til Tirstrup og derfra hjem til Ugelbølle.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Gør det rigtige