Ugen der gik 6 2022: Arbejds- og skiferie i Trysil

Valentinsdag 2022: Kys og kram sundhed

Valentinsdag?
Blomsterhandler fidus?
Eller chance for ekstra knus?

Valentinsdag 2022 Marina Aagaard blog

God Valentinsdag 2022

Valentinsdag, Valentines Day, den 14. februar, er ikke kun en markedsføringsstrategi: De elskendes helligdag er en helligdag indført omkring år 495; opkaldt efter en romersk præst Valentin. Valentin, senere Sankt Valentin, fortsatte med at vie soldater trods Kejser Claudius II’s dekret imod giftemål blandt kristne. Det resulterede desværre i at han blev henrettet omkring år 269.

Romantik i luften eller ej, så er kys og kram sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende. Efter to år med corona, har verden lært, at man også kan overføre sygdom, men er man med sine nærmeste, sunde og raske – og ingen smittefare – er der al mulig grund til at kysse og kramme mest muligt.

KRAM

Der er en grund til at professor Bente Klarlund Pedersen og Sundhedsstyrelsen valgte akronymet KRAM til de livsstilstag, der i særlig grad påvirker os, Kost, Rygning, Alkohol, Motion. Det var ment som et kærligt kram til befolkningen, en opfordring til at tage vare på sig selv.

Kram dig og dine på alle måder. Det er noget af det dejligste og mest livgivende at forkæle sig selv og andre med berøring, kram og kærtegn. Tæt fysisk kontakt og berøring – der er velkommen – resulterer i fysisk, mentalt, emotionelt og socialt velvære.

Ved inderlige kram og længere omfavnelser udskiller hjernen hormonet oxytocin, krammehormonet, hvilket giver velbehag og afslapning i løbet af bare 10 sekunder. Efter længere tids kramning øges effekten. Dette kan dæmpe stress, angst, uro og inflammation og generelt fremme fysisk og mental sundhed.

Kram mere, ikke kun på Valentinsdag, men i hverdagen.

Det gør godt.

Læs mere:

Top 10 ekspert tips: Træningsprogram – træn dig til bedre sex

Krammehormonet oxytocin

Føl, Føl! Forkæl din Følesans.

Savner du (at give) kram? Se genial opfordring her

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 6 2022: Arbejds- og skiferie i Trysil