Lykken er ... lykke vaner og hverdagslykke

Top 20 Fitness trends 2022: Wearables topper igen igen listen

Hvad vinder frem inden for fitness, motion og træning i år? ACSM, American College of Sports Medicine, har netop for 16. gang udgivet en liste over globale trends, deres Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2022.

Top 20 Fitness trends ACSM Marina Aagaard blogTop 20 Fitness trends 2022 listen er som i 2021 kraftigt præget af den langvarige corona krise og frygten for covid-19 sygdommen. Verden over har der periodisk været nedlukning af bl.a. fysisk holdtræning, der er dumpet fra en 3. plads i 2020 til en 17. plads i 2021 og til en sidsteplads nu i 2022.

I år er der en nyhed, hjemme gym træning, og et nyt navn – virtuel er blevet til online personlig træning – ligesom der i større omfang end før er byttet rundt på trend placeringerne.

Listen er spændende læsning for alle, der er interesserede i fysisk aktivitet i mange former. Der er i de seneste år forekommet et markant skift til tech drevet træning og ‘træning sammen hver for sig’ samtidig med at der stadig er fokus på basistræning i form af kropsvægttræning og udendørs aktiviteter – og stabil interesse for sundhed, wellness, livsstil og motion som medicin.

Listen omfatter globale trends, hvilket betyder at populære lokale tendenser ikke nødvendigvis er repræsenteret (højt) på listen.

Nye på listen

Hjemmetræning med eget udstyr (home gyms)

Online personlig træning (redefinering af virtuel træning)

Ude af listen

Resultatmåling (outcome measurements)

Her er ACSM’s Top 20 fitness tendenser for 2022. Ud for hver trend har jeg tilføjet sidste års placering i parentes. Under listen ses de uddybende kommentarer fra ACSM med tilføjelse af kommentarer i klammer, kursiv og links fra undertegnede.


Top 20 Worldwide Fitness Trends 2022


1 Bærbar teknologi, wearables (2)

2 Hjemme gym træning (NY)

3 Udendørs aktiviteter (4)

4 Styrketræning med frie vægte (8)

5 Træning for vægttab (16)

6 Personlig træning (10)

7 Høj-intensiv intervaltræning, HIIT (5)

8 Kropsvægt træning (3)

9 Online live og on-demand klasser (1)

10 Sundhed og velvære coaching (11)

11 Fitness programmer for ældre (9)

12 Motion er medicin, Exercise is Medicine (7)

13 Ansættelse af fitness fagfolk (13)

14 Funktionel fitness træning (14)

15 Yoga (15)

16 Smartphone træningsapps (12)

17 Online personlig træning (NYT NAVN)

18 Licens for fitness professionelle (19)

19 Livsstil som medicine (18)

20 Holdtræning (17)

Uddybning under foto.

1. Bærbar teknologi, wearables

Bærbar teknologi har været nr. 1 tendensen, siden den første gang blev introduceret på undersøgelsen i 2016, bortset fra 2018 (nr. 3) og 2021 (nr. 2).

Denne trend omfatter fitness- eller aktivitetsmålere, smarture, pulsmålere og GPS-sporingsenheder fra fx Polar® , Fitbit® , Garmin® og Apple®.

Disse kan anvendes som skridttællere og kan måle puls, kropstemperatur, kalorier, fysisk inaktivitet (siddetid), søvntid og meget mere.

Førhen nøjagtigheden af bærbar teknologi begrænset, men disse problemer er blevet løst godt nok til, at det nu er en industri på 100 milliarder dollars.

Nye opfindelser, måleområder, omfatter blodtryk, iltmætning, kropstemperatur, respirationsfrekvens og elektrokardiogram.

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi. 

2. Hjemme gym træning

Hjemme ‘fitnesscentre’, home gyms, eller hjemmetræning i eget gym (træningscenter) er fortsat et populært alternativ til at gå i fitnesscenteret [især] som følge af den globale COVID-19-pandemi.

Folk vil fortsætte med at “isolere sig” ved at blive hjemme og drage fordel af de omfattende udstyrsmuligheder, der nu er, sammen med effektive onlinekurser.

Fitnesscentre i hjemmet kan enten omfatte minimalt med udstyr eller dyre løbebånd og motionscykler. Fitnesscentre i hjemmet kan være til enten selv- eller familietræning. (…).

Hjemmetræningscentre eksploderede i Danmark i løbet af 2020. Fordelen ved hjemmetræning er bl.a., at der er åbent 24/7, der er ingen transporttid og det er gratis (når udstyret er købt – priserne varierer fra under 100 kr. til over 100.000 kr.). Se: Guide til hjemmefitness udstyr.

Ideelt set vil man med hjemmetræning (kunne) træne oftere, mere regelmæssigt, bl.a. fordi man kan træne korte pas, mikrotræning, når man lyst og behov.

Virkeligheden kan dog også blive, som det har vist sig mange steder, at udstyret ligger (næsten) ubrugt hen. Derfor kan det være en fordel at få hjælp til at komme i gang – af professionelle eller en træningsven, fysisk eller online. 

3. Udendørs aktiviteter

Måske på grund af COVID-19-pandemien er flere udendørsaktiviteter såsom gåture i små grupper, gruppeture eller organiserede vandregrupper blevet populære.

I 2021 var udendørsaktiviteter rangeret som nr. 4. Udendørs aktiviteter kan enten være korte aktiviteter, dagslange aktiviteter eller planlagte ugelange vandreture.

Deltagerne mødes fx i en lokal park, vandreområde eller på en cykelsti, typisk med en holdleder [eller holdinstruktør].

Denne trend med at sundheds- og fitnessprofessionelle udbyder udendørsaktiviteter til deres kunder begyndte allerede i 2010, dengang blev udendørsaktiviteter rangeret som nr. 25 i den årlige undersøgelse, og nr. 27 i 2011.

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter gå- og vandreture [aktuelt nr. 1 motionsform i Danmark], kanosejlads, kajakroning, leg og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventureagtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – sammen med andre på hold eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning for små hold.

4. Styrketræning med frie vægte

Undersøgelser gennemført før 2021 inkluderede en kategori beskrevet som “styrketræning”. Den beskrivelse blev vurderet til at være for bred:

“Styrketræning” blev i droppet 2020 til fordel for den mere specifikke “styrketræning med frie vægte.” Frivægte, vægtstænger, kettlebells, håndvægte og medicinbolde og ikke bare vægtstænger i en anden funktionel klasse eller aktivitet.

Instruktører starter med at lære den rigtige teknik for hver øvelse og øger derefter modstanden gradvist, når den korrekte form er opnået. Korrekt teknik/bevægelsesfærdigheder undervises for hver ny introduceret øvelse. [Ideelt set, ikke altid i praksis].

Træning med frie vægte debuterede på placering nr. 4 for 2020 og faldt til nr. 8 i 2021.

Frivægtstræning er blevet uhyre populært i bl.a. kølvandet på Crossfit. Det kan dog stadig undre, at ved at specificere ‘frie vægte’ ser ACSM bort fra styrketræningmaskiner, der trods alt bliver brugt af ganske mange. Ikke alene svage og ældre motionister, skadede idrætsudøvere, men også bodybuildere og fitnessatleter, der bl.a. ønsker isolationstræning. 

5. Træning for vægttab

Sandsynligvis på grund af selvisolation pålagt af COVID-19-pandemien og den deraf følgende opfattede (eller reelle) vægtøgning, har bevirket at træning for vægttab et comeback i 2022.

De fleste [diæt] vægttabsprogrammer anbefaler at medtage en form for træningsprogram i den daglige plan med kaloriebegrænsning, dvs. tilføje øgning af kalorieforbruget med fysisk aktivitet i ligningen.

Træning for vægttab-programmer har været en top 20-tendens, siden undersøgelsen startede. I 2009 blev motion og vægttab rangeret så lavt som nr. 18, før den genvandt popularitet gennem 2015. Fra og med 2016 begyndte denne trend at rykke ned på listen til et lavpunkt på nr. 16 i 2021.

En stabil trend – og for manges vedkommende særligt aktuel efter corona nedlukninger med begrænset træning. Det må dog frarådes med en alt for intensiv opstart. Gradvis progression og livsstilstiltag er at foretrække for slankekure og for hård træning.

6. Personlig træning

En-til-en træning er fortsat en stærk trend, da personlig træning bliver mere tilgængeligt online, i træningscentre, i hjemmet og på arbejdspladser.

Personlig træning inkluderer fitnesstest og målsætning, hvor træneren arbejder en-til-en med en klient for at ordinere træningspas, der er specifikke for deres individuelle behov og mål.

Siden denne undersøgelse først blev offentliggjort i 2006 (1), har personlig træning været en top 10-trend.

I løbet af 2020 og 2021 blev fitnesscenter personlig træning i perioder umuliggjort, men mange trænere og centre omlagde en del af træningen til udendørs træning. 

7. Høj-intensiv intervaltræning

Trods del af undersøgelsen som en mulig trend allerede før 2013, uden at nå top 20, var HIIT nr. 1 i undersøgelsen for 2014 og 2018 og forblev i top 5 alle år mellem 2014 og 2021 (nr. 5); i 2022 falder HIIT dog ud af top 5 for første gang nogensinde, til nr. 7.

HIIT træningsprogrammer involverer typisk korte udbrud af højintensive træningsperioder efterfulgt af en kort pauseperiode.

Selvom der findes en række forskellige HIIT-formater og -programmer, lægger de alle vægt på højere intensiteter af maksimum (over 90%) i arbejdsperioderne efterfulgt af perioder med [ofte aktiv] hvile og [straks] restitution.

På trods af advarsler fra nogle fitnessprofessionelle om potentielt øget skadesrisiko ved brug af HIIT, har denne træningsform været populær i fitnesscentre over hele verden.

High-intensity interval training, HIIT, består af korte høj-intensive intervaller, men det er også muligt at træne intervaltræning med intensiteter under 90 %, med arbejdsperioder på minutter i stedet for sekunder. Værdifuld træning både med henblik på sundheds- og præstationsfremme.  

Holdtræning fitness hold

8. Kropsvægttræning

Kropsvægttræning optrådte for første gang i trend-undersøgelsen i 2013 (på nr. 3) og var nr. 2 i 2017, nr. 4 i 2018, og nr. 5 i 2019, før den faldt til nr. 7 i 2020 og vendte derefter tilbage til nr. 3 for 2021.

Kropsvægttræning dukkede ikke op som en undersøgelsestendensmulighed før 2013, fordi den først blev populær (som en defineret trend) i fitnesscentre rundt om i verden inden for det sidste årti.

Ved at bruge en kombination af kropsvægttræning med variabel modstand og neuromotoriske bevægelser ved hjælp af flere bevægelsesplaner, handler dette program om at bruge kropsvægt som træningsmodalitet. Kropsvægttræning bruger minimalt med udstyr, hvilket gør det til en billig måde at træne effektivt på.

Kropsvægttræning blev først sent en trend, man har været del af styrketræning i århundreder. Moderne markedsføring og alternative navne – såsom calisthenics (gammelt betegnelse) – har øget populariteten hos flere målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr, men omfatter langt mere end bare planker, push-ups og pull-ups. Der er et væld af muligheder fx med hjemmets møbler eller slyngetræning (TRX-træning).

9. Online live og on-demand træningstimer

Virtuel online træning blev først introduceret på den årlige undersøgelse i 2019 og debuterede på nr. 3, før de faldt til nr. 26 i 2020, da den “virtuelle” blev droppet fra titlen til fordel for den mere specifikke online træning.

I 2021 var online træning nr. 1 trend. I 2022-undersøgelsen blev onlinetræning redefineret mere specifikt til online- og on-demand træningstimer.

En af de store ændringer inden for fitness-industrien som følge af COVID-19-pandemien var den midlertidige lukning af træningscentre rundt om i verden, hvilket nødvendiggjorde innovative undervisningstilbud.

Udfordringerne med at aktivere kunderne på afstand resulterede i brugen af ​​nogle meget strategiske leveringssystemer. Online træning blev udviklet til hjemmetræning.

Denne trend bruger digital streamingteknologi til at levere gruppe, individuelle, eller instruktionstræningsprogrammer online. Online træning er tilgængelig 24/7 og kan være en live-træningstime (live streaming træning) eller forudindspillet.

Online træning er ny på Top 20 2020, 2021 og 2022, men har boblet længe. I 2020 eksploderede fænomenet, også i Danmark, og både firmaer, professionelle og private tilbød igennem det meste af 2020 og 2021 træningsprogrammer i form af online videoer eller live streaming fra træningssteder, byrum, naturen eller hjemmet.
En uhyre populær trend, der corona eller ej vil fortsætte i større eller mindre omfang.

10. Sundhed og velvære coaching

Tidligere undersøgelser omfattede wellness-coaching, men i 2019-undersøgelsen blev begrebet “sundhed” tilføjet, som bedre beskriver denne tendens.

Wellness coaching har været blandt de 20 top trends siden 2010 og blev nr. 17 i 2014, nr. 13 i 2015 og 2016, nr. 15 i 2017, nr. 18 i 2018, nr. 11 i 2019, nr. 9 i 2020, og nr. 11 i 2021.

Det er en trend, der integrerer adfærdsvidenskab i sundhedsfremme og livsstilsmedicinske programmer. Sundheds- og wellnesscoaching bruger en en-til-en-tilgang (og til tider små grupper), hvor coachen yder støtte, målsætning, vejledning og opmuntring.

Sundheds- og wellnesscoachen fokuserer på klientens værdier, behov, vision og kort- og langsigtede mål ved hjælp af [vaneændring] adfærdsændringsinterventionsstrategier.

Ikke bare diætister, men også personlige trænere er begyndt at tilbyde velvære eller wellness coaching baseret på principper relateret til adfærdsændring (vaneændring); vane coaching og (sundheds) fitness coaching.

11. Fitnessprogrammer for ældre

Denne trend vender tilbage efter at have været i top 10 i 2007 (hvor det var nr. 2 trenden) og faldet til nr. 2. i 2017. I 2018 var fitnessprogrammer for ældre voksne nr. 9 trend, nr. 4 for 2019, nr. 8 i 2020 og nr. 9 i 2021.

Denne tendens understreger fortsætter med at understrege  babyboomeres og ældre generationers fitnessbehov. Disse personer har generelt flere penge til rådighed end yngre, og fitnessklubber kan muligvis drage fordel af dette voksende marked. Folk lever længere, arbejder længere og forbliver sunde og aktive langt ind i deres pensionist år.

Træning for seniorer kan med fordel foregå både udendørs og i fitnesscentre, med intensive træningsprogrammer, der inkluderer styrketræning, pulshold, spinning og HIIT. Funktionsevne, styrke, tevægelighed og balance er nøgleord.
Mange steder i Danmark tilbydes målrettet 50+ eller senior fitness.

12. Motion er medicin

Exercise is medicine (EIM) er et globalt [ACSM] sundhedsinitiativ, der fokuserer på at opmuntre primære læger og andre sundhedsudbydere til at inkludere fysisk aktivitetsvurdering og tilhørende behandlingsanbefalinger som en del af hvert patientbesøg og henvise deres patienter til motionsprofessionelle.

Derudover anerkender EIM [ACSM] de fitness-professionelle som en del af “sundhedsplejeteamet” ude i deres lokalsamfund.

EIM var nr. 7 trend i 2017, nr. 12 i 2018, nr. 10 i 2019, og hopper op til nr. 6 i 2020 og nr. 7 i 2021.

13. Ansættelse af certificerede fitness-fagfolk

Denne trend debuterede på nr. 6 i 2019 faldt derefter til nr. 10 i 2020 og var nr. 13 i 2021 og nu i 2022.

Vigtigheden af ​​at ansætte certificerede sundheds-fitness-professionelle gennem uddannelsesprogrammer og certificeringsprogrammer, der er fuldt akkrediteret for sundheds-fitness-professionelle, er fortsat en stabil tendens.

Flere certificeringsprogrammer er blevet akkrediteret af National Commission for Certifying Agencies, hvilket giver arbejdsgivere nem adgang til certificeringsvalidering via United States Registry of Exercise Professionals og International Confederation of Registers for Exercise Professionals.

Ansættelse af certificerede fitnessprofessionelle var et nyt område i 2019, og erstattede “uddannede, certificerede og erfarne fitnessprofessionelle”, som var for bredt defineret til undersøgelsen.

14. Funktionel fitness træning

Ved at efterligne faktiske fysiske aktiviteter, som man kan udføre som en del af hverdagen, den daglige rutine, dukkede funktionel fitness første gang op i undersøgelsen som nr. 4 i 2007, men faldt til nr. 8 i 2008 og nr. 11 i 2009.

Det dukkede igen op i top 10 for 2010 på nr. 7 og i 2011 som nr. 9. I 2012 var funktionel fitness no. 10 trend og rangeret så højt som nr. 8 for 2014, men faldt til nr. 14 for 2021.

Denne trend fokuserer på at bruge [især] styrketræning til at forbedre balance, koordination, muskelstyrke og udholdenhed for at forbedre dagligdagens aktiviteter, typisk for ældre voksne, men også for kliniske populationer.

15. Yoga

Traditionel yoga inkluderer Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Bikram og Iyengar, men den har fået en række nyere versioner (herunder Power Yoga, Flow Yoga, Yogilates, Hot Yoga, Rocket Yoga og mange andre) og er nu tilgængelig som on-demand videoer og bøger.

Yoga dukkede første gang op i top 10 på denne undersøgelse i 2008, faldt ud af top 20 i 2009, men gjorde et flot comeback i 2010 (nr. 14) og 2011 undersøgelser (nr. 11). Yoga har rangeret så højt som nr. 7, og har befundet sig i top 20 siden 2010.

16. Smartphone træningsapps

Nu tilgængelige til mobile enheder, apps som FitOn, Adidas Training, Map My Fitness, Sworkit, Daily Workout Fitness Trainer, Aaptiv, 8fit, Fitify, Asana Rebel, Jefit, Pacer, MyFitnessPal og Nike Training Club inkluderer både lyd- og visuelle cues (prompts) til begynde og afslutte øvelsen og signaler til at komme videre.

Nogle af disse apps kan tracke (måle] fremskridt over tid såvel som hundredvis af andre funktioner. Disse apps er tilgængelige til mobile enheder såsom iWatch ® iPhone ® , iPad ® og Android-enheder.

Smartphone træningsapps var rangeret som nr. 20 i 2019-undersøgelsen, nr. 25 i 2020 og nr. 12 i 2021.

Langt fra alle træningsapps er nøjagtige og anvendelige, men de er generelt blevet tiltagende populære hos personer i alle aldre.
I løbet af 2021 har der i Danmark blandt professionelle været heftig debat om brugen af standardprogrammer, bl.a. i apps og online programmer, under dække af at det var individualiserede programmer.

17. Online personlig træning [tidl. virtuel]

Denne trend, der er udviklet til hjemme- og rejse-træningsoplevelser, bruger digital streaming (live eller optaget på forhånd) teknologi til at levere individuelle online træningsprogrammer med instruktion.

Online personlig træning inkluderer interaktiv personlig træning og er tilgængelig 24/7. Det kan være en live-time (live streaming træning) eller forudindspillet.

Denne tendens var begrænset til en-til-en træningssessioner i modsætning til nr. 9 trend for 2022, online live og on-demand træningstimer, som er designet til flere holdtræningsprogrammer.

Virtuel (virtual) betydning: Ikke fysisk eksisterende, men fremstillet til at forekomme sådan ved hjælp af software. 

18. Licens til fitness-professionelle

Der er nogle erhverv i USA og rundt om i verden, der er reguleret af enten lokale, statslige eller nationale licenser. For eksempel kan folk ikke kalde sig selv en læge eller sygeplejerske uden at have en relevant statslig – eller forbundslicens, og mange steder gælder det samme for en fysioterapeut eller diætist.

Dette er en tendens i fitnessbranchen; at arbejde for regulering af fitnessprofessionelle såsom personlige trænere og træningsfysiologer.

Licens til fitnessprofessionelle dukkede først op som en fitnesstrend i 2018, da den blev rangeret som nr. 16, så nr. 18 i 2019, og nr. 15 i 2020, og nr. 19 i 2021 og nu nr. 18 i 2022.

19. Livsstil som medicin (livsstilsmedicin)

Livsstil som medicin er evidensbaserede praksisser, der kan hjælpe enkeltpersoner og familier med at adoptere og opretholde sund adfærd, der påvirker sundhed og livskvalitet.

Eksempler på ønsket patientadfærd [klientadfærd] omfatter, men er ikke begrænset til, eliminering af tobaksbrug, forbedring af kosten, øget fysisk aktivitet og moderering af alkoholforbrug.

Livsstil som medicin fremmer sund adfærd som grundlaget for lægebehandling, sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme.

Livsstilsmedicin optrådte for første gang i fitnesstrend-undersøgelsen på nr. 16 i 2020, nr. 18 i 2021, og nu som nr. 19 trend.

20. Holdtræning

Holdtræning, gruppetræning, træningsprogrammer har eksisteret i lang tid og har vist sig som en potentiel verdensomspændende trend, siden denne undersøgelse oprindeligt blev udformet.

Det var dog først i 2017, at holdtræning kom på top 20, som nr. 6, dernæst nr. 2 i 2018 og 2019 undersøgelserne. I 2020 faldt holdtræning lidt til nr. 3. I 2021-undersøgelsen faldt gruppetræning helt ned en 17. plads og er nu nr. 20.

Holdtræningsinstruktører, defineret som instruktører for mere end fem deltagere, underviser, leder og motiverer enkeltpersoner gennem bevidst designede større holdtimer, hvor man er fysisk tilstede.

Holdtimer er designet til at være effektive, motiverende sessioner for forskellige fitnessniveauer med instruktører, der underviser i mange former for træning og udstyr, fra cardio-baserede klasser og indendørs holdcykling til dansebaserede klasser og steptimer.

Det dramatiske fald i 2021- og 2022-tendensundersøgelsen kan være resultatet af nedlukningen af fitnesscentre eller anbefalingen om at begrænse sociale sammenkomster.

Holdtræning har reelt været med siden listens start gemt under andre trends som som aerobics, indoor cycling og fitness dans. Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.


ACSM Undersøgelsen

I den 16. undersøgelse, 2022-undersøgelsen, var der 43 mulige tendenser. De 25 top tendenser fra tidligere år var inkluderet i undersøgelsen, ligesom nogle potentielt nye tendenser identificeret af redaktørerne af ACSM’s Health & Fitness Journal ®.

Redaktørerne repræsenterer alle fire sektorer af fitness-industrien (virksomheder, kliniske, samfund og kommercielle) såvel som fra den akademiske verden.

Undersøgelsen var designet til at blive gennemført på cirka 15 minutter, hvilket var beregnet til at hjælpe med svarprocenten. Som et incitament til at gennemføre undersøgelsen fik 10 tilfældigt udvalgte vindere fitness-relaterede bøger og et $100 MasterCard gavekort.

Der blev foretaget en SurveyMonkey online-undersøgelse. Oprindeligt sendt til 123.615 personer (en stigning på 64 % fra sidste års rekord på 75.383), inklusive nuværende ACSM-certificerede fagfolk o.a.

Antal svar på undersøgelsens var 4.546, en stigning på 169 svar fra sidste års samlede antal svar på 4.377. Svarprocenten var 3,5 %,

Der blev modtaget svar fra stort set alle kontinenter, inklusive Australien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Japan, Indien, Italien, Rusland, Singapore, Serbien, Storbritannien og USA blandt mange andre.

Respondenterne omfattede 60 % kvinder (40 % mænd) på tværs af en bred variation i aldre, hvor 51 % af alle respondenter havde mere end 10 års brancheerfaring og 25 % med mere end 20 års erfaring.

ACSM Worldwide Survey of Fitness Trends for 2022


Fotos: Egne og Unsplash stock photo.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lykken er ... lykke vaner og hverdagslykke