Boganmeldelse: Mission sund mad bog med opskrifter

Boganmeldelse: Rig på tid – med en kortere arbejdsuge og klimavenlige vaner

Rig på tid – med en kortere arbejdsuge og klimavenlige vaner. En ny bog fra Nanna Hyldgaard Hansen, journalist, foredragsholder og forfatter til bestselleren “Lev for det halve”.

For undertegnede, der går højt op i tidseffektivitet og tid, men har alt for lidt af den, lyder titlen Rig på tid fantastisk, næsten provokerende og utopisk. På Bogforum spurgte jeg Nanna, hvordan titlen – en potentiel bestseller titel – blev til?

Den manifesterede sig allerede under interviewene i kølvandet på forgængeren Lev for det halve. Et spørgsmål gik nemlig igen: “Mangler I ikke noget i jeres nye livsstil – er der ikke noget luksus, du savner”? Men Nanna svarer nej og mener det:

Mit liv føles rigere end nogensinde før, fordi jeg er nemlig blevet rig på tid.”

Bedst af alt: Ifølge Nanna er “rigelig tid” inden for rækkevidde. Det er lettere end hun selv forventede: Familien lever et ret almindeligt liv i byen, uden at dyrke egen mad eller undvære rejser. De er blevet rige på tid ved gradvist at indføre andre vaner, der gavner klimaet, økonomien og familielivet.

Det giver et sug i maven, når jeg hører det. Den bog må man læse og lære af, fx rådet:

Hold fri, og nå mere. 

Det er jo det, min mand hele tiden har sagt, “skru ned for arbejdstiden”…
men det er lettere sagt end gjort. Troede jeg … 

Rig på tid

Rig på tid med en kortere arbejdsuge og klimavenlige vaner Boganmeldelse Marina Aagaard blogNanna Hyldgaard Hansen har beskæftiget sig med økologi, klima og bæredygtighed gennem det meste af sit arbejdsliv. I bogen er hun dog ikke eksperten, men Nanna, som skriver dagbog om en næsten uvirkeligt kort og hyggelig arbejdsuge. Men hun har også prøvet det modsatte på egen krop og ved, hvad der er på spil.

Den første del af undertitlen på bogen “med en kortere arbejdsuge” kan virke urealistisk for ansatte med en fast arbejdsuge. Nanna selv er selvstændig, men hvad kan andre gøre?

Et af hendes tip som mange ansatte og selvstændige kan lære af, er først og fremmest at lade være med at tage arbejdet med hjem fysisk eller mentalt. For ledere er der i bogen inspiration at hente i beretningen om virksomheden, der har indført en 4-dages arbejdsuge, der overraskende nok gavner både trivsel og indtjening.

Den anden del af undertitlen “med klimavenlige vaner” lyder ideel, men måske også for idealistisk for mange. Man vil gerne redde klimaet, men det virker som så stort, fjernt og umuligt et mål, at man nærmest opgiver på forhånd. Heldigvis er hjælp til klimaaktivisme i hjemmet en af bogens forcer:

Der er ingen løftede pegefingre, men derimod en lang række konkrete hverdagsråd som er lige til at implementere for de fleste. Og Nanna anbefaler at man selv går forrest og inspirerer de nærmeste uden at forsøge at tvinge ideerne ned over hovedet på dem.

Bogen har både kendte og nye ideer til hverdag, weekend og rejser. En overraskende information er, at det faktisk kan lade sig gøre at komme på spændende togrejser i Europa til lavpris, hvis man vel at mærke booker tre måneder i forvejen. Endnu et af bogens mange tips, som jeg labber i mig.

En smuk stregtegning, der minder mig om min opvækst med hjemmesyet tøj og tøjreparationer.

Ugen igennem

Der er ud over indledningen “Længslen efter tid og en grønnere verden” syv afsnit:

Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag

Sidst i bogen, der er på 256 sider, er der otte sider til egne notater. En yderst fornuftig ide. Især fordi den vanlige notatblok, mobiltelefonen, jo nu er lagt i skuffen.

Læsning af bogen

Bogen er levende, velskrevet og sympatisk. Den kan læses bare fornøjelsens skyld, men er i høj grad en nyttig opslagsbog, hvori man kan få repeteret metoderne, der giver mere tid til det, der er vigtigt.

Helt genialt er bogen skrevet som en dagbog, og jeg glæder mig til hver dag, selvom jeg spærrer øjnene op sidst på ugen; “Fredag er den nye fridag”. Grænseoverskridende!

I dagbogen følger man med i Nannas program fra til aften, nå nej, tidlig eftermiddag. Og man bliver mindet om tidstemaet undervejs: Tid er penge. Spisetid. Tidens tand.

Med overskuelige afsnit og solide tips fra interviews med flowforskere, klimarådgivere og stresseksperter.

Er der ingen svagheder ved bogen?

Jeg har ingen fundet. Det er en velskrevet bog med en unik og imødekommende personlig fortællestil, der inspirerer til at man allerede i dag går i gang med at gøre noget ved sagerne derhjemme.

Opsummering

En motiverende bog, der gør forskel. Selvom den er skrevet i en let tone og kan læses som et eventyr, er det en brugsbog med konkrete guldkorn for alle, der ønsker mere kvalitetstid og et liv i balance: Et liv med færre afbrydelser og mindre rod og i stedet flere produktive arbejdstimer og mere kvalitetstid med familie og venner.

Bogen rummer tips på alle niveauer, fra minimering af madspild til investering i aktier.

Bogens udformning matcher indholdet. Det er en elegant (gave) bog. Med flotte cremehvide, mosgrønne og gråblå sider, fine stregtegninger og poesi som indledning til de enkelte dages notater og tanker: Meget læsevenlig.

Varmt anbefalet.

Jeg giver bogen 5 stjerner ud af 5.

Bogen kan bl.a. købes boghandlere og netboghandlere fx Saxo.

Fakta om bog:

Titel: Rig på tid – med en kortere arbejdsuge og klimavenlige vaner
Forfatter: Nanna Hyldgaard Hansen
Forlag: People’s
Udgivelsesdato: 26.08.2021
Udgave: 1. udgave. 1. oplag.
Format: Bog, hæftet
ISBN: 978-87-72383-16-3
Sprog: Dansk
Side antal: 256
Pris (cirka): 250 DKK

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Boganmeldelse: Mission sund mad bog med opskrifter