Boganmeldelse: Når kroppen siger fra Tag kontakten igen

Boganmeldelse: Liv og luft – træk vejret frit med yogaens teknikker

Liv og luft. Træk vejret frit med yogaens teknikker. Den nye bog fra Simon Krohn, der er cand.mag. i filosofi og yogalærer; den første i landet, der blev certificeret på det højeste niveau inden for Yoga Alliance.

En bog om vejrtrækning? Hvor svært kan det være at trække vejret?

Vejrtrækningen foregår normalt automatisk omkring 17.000 gange i døgnet. Men ikke altid lige let eller frit – omkring hver tiende dansker har problemer med vejrtrækningen – så emnet vejrtrækning er relevant for alle; den målgruppebetegnelse kan for en gangs skyld anvendes uden overdrivelse.

Liv og luft, der er en inspirerende og velfortalt bog, handler dog om mere end vejrtrækning; den handler indirekte om sundhedsfremme (bl.a. stressreduktion) og sygdomsforebyggelse samt præstationsevne og velvære. Et vigtigt værk med fakta og fortællinger for såvel nysgerrige som nørder, idrætsundervisere, kropsterapeuter og yogier på alle niveauer.

Bogen er skrevet på baggrund af 25 års erfaringer med yoga og undervisning i yoga, meditation og vejrtrækning og deltagelse som konsulent og testperson i sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter.

Liv og luft boganmeldelse Marina Aagaard blog

Liv og luft

En enkel og nærmest genial titel. Det er jo det, det handler om. At inhalere luft (ilt), så vi kan leve vores liv og endda føle os rigtigt i live.

Meningen med undertitlen på bogen “Træk vejret frit med yogaens teknikker” uddybes med en personlig historie i indledningen og man glæder sig til at læse videre. Og forventningerne bliver indfriet: Glæden fortsætter, for der er flere interessante historier, eksempler og motiverende citater bogen igennem.

I slutningen af indledningen understreges det, at bogen kan ses som en buffet: Eftersom bogen er farvet af forfatterens egne tanker om, hvad der er vigtigt, “ville det være mærkeligt, hvis det hele passede perfekt til dig og dine behov” og derfor behøver man kun at indtage det, hvad man har lyst til, “selvom kokken har lagt sit hjerte i alle retterne” …

Som ved en buffet fandt jeg personligt heldigvis stort set alt spiseligt, så min tallerken blev fyldt op og ikke kun med æbletærte.

Træk vejret frit buffet

Der er ud over den væsentlige indledning 14 kapitler, hver med flere afsnit:

Kapitel 1: Drømmen om at trække vejret frit
Kapitel 2: Porten til vores følelser
Kapitel 3: Nervesystemet, der både kan redde og ødelægge vores liv
Kapitel 4: Amygdalas magtfulde associationer
Kapitel 5: Den elastiske vejrtrækning
Kapitel 6: De tre vejrtrækninger
Kapitel 7: Yoga og vejrtrækningen
Kapitel 8: Luftvejene og regnskabets time
Kapitel 9: Masser af luft i lungerne
Kapitel 10: Blod og luft
Kapitel 11: At trække vejret for lidt eller for meget
Kapitel 12: Prana – den mystiske livskraft
Kapitel 13: Kundalini uden hastværk
Kapitel 14: Praksis og programmer

Til sidst er der et stort Tak afsnit.

Bogen er på 224 sider.

Læsning af bogen

Bogen er meget velskrevet og den kan læses som en underholdende populærbog om vejrtrækning og velvære – med korte passager om yoga (der er i centrum i bogen Nærmere noget).

Som ikke-yogi kan man måske tænke, at den type bog mest er for yogaudøvere, men det er absolut ikke tilfældet. Enhver kan have gavn af viden om kroppens funktioner og de kendte og mindre kendte interessante detaljer om åndedrættet, og i særdeleshed øvelserne, der for størstedelens vedkommende er lige til at gå til, brugbare, og hurtigtvirkende.

Bogen starter blidt med nemme øvelser og først i de sidste kapitler stiger intensiteten fysisk, mentalt og spirituelt. Alle kan være med også når det gælder de afsluttende kapitler, der dog kræver nærlæsning og ekstra træning: Her får især yogadyrkere væsentlige indsigter fortalt af en mesterlig lærer, der på egen krop bl.a. under studieophold i Indien har oplevet hvordan yoga og yogapraksis kan påvirke kroppen og sindet i ekstrem grad.

Man kan læse bogen fra ende til anden nærmest som underholdning eller man kan bruge den som opslagsbog og slå op på de enkelte passager og øvelser efter lyst og behov. Idrætsundervisere og motionsvejledere kan ved samme lejlighed få indsigt i eller repetition af vigtige fakta om bl.a. vejrtrækningen, lungerne, åndedrætsmuskulaturen, ilttransporten og hvordan det selvstyrende nervesystem fungerer og påvirker os.

Selv udførte (udfører) jeg med en meget lille tidsinvestering og stort velbehag alle øvelserne, på nær de sidste som jeg vist skal øve mere på.

Er der ingen svagheder ved bogen?

Nej. Det er en gennemarbejdet bog med et sobert sprog og samtidig en personlig fortællerstil med overblik og glimt øjet; teksten byder på overraskende ord og særlige udtryk som ‘kropslig whiskysmagning’, ‘vejrtrækning som varm kakao’ og ‘vaner, der går under radaren’. Efterhånden som kapitlerne skrider frem præsenteres læseren gradvist for anatomi og fysiologi på en overskuelig og seriøs måde.

Der er adskillige bokse med teknikker og øvelser samt en moderat, lige tilpas, mængde illustrationer.

Opsummering

Liv og luft er en værdifuld bog med indsigter og øvelser udvalgt af en ekspert, en af Skandinaviens mest efterspurgte yogalærere: Læseren får en samling af de bedste åndedrætsøvelser, der kan hjælpe en til at trække vejret friere og reducere stress. Nye og let øvede yogaudøvere får nyttig viden, der kan hjælpe til en endnu bedre yogapraksis, mens rutinerede udøvere får specialviden om avanceret yoga.

Bogen vil være værdifuld for idrætsundervisere og sundhedsvejledere, der ønsker en opslagsbog med fakta om vejrtrækningens fysiologi og effektive øvelser, der kan anvendes i flere former for selvtræning, træning og terapi.

Varmt anbefalet.

Jeg giver bogen 5 stjerner ud af 5.

Bogen kan bl.a. købes boghandlere og netboghandlere fx Saxo.

Fakta om bog:

Titel: Liv og luft – Træk vejret frit med yogaens teknikker
Forfatter: Simon Krohn
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesdato: 19.08.2021
Udgave: 1. udgave. 1. oplag.
Format: Bog, hæftet
ISBN: 978-87-00-4756-1
Sprog: Dansk
Side antal: 224
Pris (cirka): 270 DKK

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Boganmeldelse: Når kroppen siger fra Tag kontakten igen