Motivation? Citat: Vær en vinder NMW

Boganmeldelse: Når kroppen siger fra Tag kontakten igen

Når kroppen siger fra. En helt ny bog fra Lotte Paarup, fysioterapeut, krops- og åndedrætsterapeut. Jeg læste den fra ende til anden og lavede alle 71 øvelser minus én.

Bogen er baseret på en blanding af forskning, sund fornuft og Lotte Paarups mangeårige erfaringer med klienter og kursister.

Når kroppen siger fra Lotte Paarup Bog boganmeldelse Marina Aagaard blog livsstil

Når kroppen siger fra – Tag kontakten igen

Det er bogens budskab og titlen siger næsten hvad det handler om. Alligevel kan man uddybe, at mange oplever stress som at “hovedet koger over”; man føler sig mentalt presset. Ifølge Lotte handler det dog ofte om, 1) at det er kroppen, der reagerer på det, der sker i vores liv, og 2) at man mister kontakten til kroppen, hvis man ikke lytter til den.

Under-undertitlen på bogen er “Om belastninger og stress” og bogens sigte er at give værktøjer, øvelser, til at modvirke eller lindre netop det.

Indledningen giver en kort og motiverende kærligvenlig peptalk om, at alle kan blive ramt at stress, men at der kan gøres noget ved det: Ind med kroppen, ud med tankerne. Det er en befriende opfordring, for det mentale og mentaltræning kan være udfordrende at komme i gang med og navigere i: Det er nemmere, når kroppen hjælper til.

Et af Lottes vigtigste budskaber – og et afsnit i bogen:

Bogen giver dig øvelser, men du skal handle.

Det er heldigvis ikke så uoverkommeligt som det kan lyde til.

71 øvelser til fysisk og psykisk velvære

Der er 71 øvelser i flere kategorier. Fælles for dem alle er, at de er uhyre overkommelige. Ved ganske få af øvelserne anbefales der brug af et redskab som fx en minibold, men man får også alternativer.

I markedsføringen af bogen nævnes det, at “Træning og præstation bliver ofte brugt til at lukke ned for følelserne, dog uden at vi er bevidste om det (…). Bogens budskab er, at der er sammenhæng mellem måden, vi lever vores liv på, og hvordan vores krop har det. Det er arbejdet med kroppen [øvelserne] og altså ikke kun hovedet, som gør den store forskel til at få det bedre igen.”

Det er en brugsbog, der gør det let for én at at gøre noget, der hurtigt giver en mærkbar effekt. Som sagt: Det er ikke bare en bog, du skal læse. Du skal bruge den!

Der er ud over indledningen ti kapitler med mange små underafsnit – og øvelserne er fordelt ud over bogen.

1 Stress og belastninger
2 Hvor kommer vi fra?
3 Forstå dit nervesystem
4 Dit magiske bindevæv
5 Muskler med følelser
6 Kropsbevidsthed
7 Åndedrættet – nøglen til at lykkes med forandring
8 Førstehjælp når kroppen lukker helt ned
9 Tre øvelsesprogrammer
10 Øvelser på arbejdspladsen

Til sidst er der to appendikser med henholdsvis Øvelsesoversigt, så man let kan finde de enkelte øvelser, og Øvelsesredskaber samt et afsnit om litteratur og kilder, en efterskrift og Om Lotte Paaup.

Bogen er på 228 sider.

Læsning af bogen

Bogen er meget overskuelig med korte afsnit og mange fremhævede bokse. Den er ydermere skrevet i et let og personligt sprog: Den kan læses som en fortælling om kroppen fra ende til anden i løbet af en dag eller to eller den kan læses dag for dag et afsnit eller kapitel ad gangen. Uanset strategi anbefaler jeg, at man følger Lottes opfordring: Læser og handler, dvs. laver øvelserne.

Man kan bruge bogen som opslagsbog og slå ned på de enkelte øvelser. For at få overblikket læste jeg selv hele bogen over en weekend og efter hvert afsnit lavede jeg øvelsen. På den måde kender jeg nu paletten af muligheder og kan vende tilbage til de foretrukne øvelser.

Øvelsen som jeg ikke prøvede var “Symbiosen med træet – en narrativ meditation”. Jeg er ret vild med træer og påtænker at lave øvelsen senere, men den weekend, da jeg nærlæste bogen, var vejret for trist, så jeg var mest inden døre.

Obs.: Potentielle læsere behøver ikke at frygte, at øvelserne er ‘underlige’ og uden reel effekt. Det er enkle og relativt udbredte virksomme øvelser, der anvendes både indenfor (sund) fitness holdtræning og personlig træning samt fysioterapi og kropsterapi. Et lille udsnit er mere specielle, men afstressende og behagelige, så man bør prøve hver enkelt øvelse mindst en gang, for at opleve alle mulighederne.

Er der slet ingen minusser ved bogen?

Ikke umiddelbart. Der tages de forbehold, der skal til, og der argumenteres for de enkelte metoder. Man kunne måske ønske flere illustrationer, til gengæld er der til alle øvelser QR koder til billeder og lyd. En meget stor fordel.

Opsummering

En form for selvhjælpsbog der faktisk er brugbar, fordi den er overskuelig og med overkommelige øvelser; en gave til en stresset læser for hvem “less is more”.

Oplagt til alle sundhedsvejledere og andre, der ønsker behagelige, afslappende øvelser, der modvirker stress.

Min vurdering: Enhver kan med fordel købe bogen FØR kroppen siger fra.

Anbefalet.

Jeg giver bogen 5 stjerner ud af 5.

Bogen kan bl.a. købes hos boghandlere og netboghandlere fx Saxo.

Fakta om bog:

Titel: Når kroppen siger fra – Tag kontakten igen
Forfatter: Lotte Paarup
Forlag: Content Publishing
Udgivelsesdato: 13.10.2021
Udgave: 1. udgave
Format: Bog, hæftet
ISBN: 9788793607859
Sprog: Dansk
Side antal: 224
Pris (cirka): 250 DKK

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Vær en vinder NMW