Spartan workout 10 x 10 x 10 Challenge special

Online coaching kritik: Før og efter og efter-efter foto

Dig og din krop? Hvor svært kan det være? Meget svært for mange. Det udnytter utallige uuddannede udbydere af online coaching, træning og kostvejledning desværre.

 Online coaching Marina Aagaard blog fitness debat foto Avel ChuklanovDårlig-online-coaching-debatten har kørt på højt blus igennem det seneste år. Der er blevet sat fokus på en forretningsform, der i udgangspunktet har et stort sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende potentiale, men som aktuelt fremstår som det stik modsatte – også i medierne. For nylig var det “Velkommen på forsiden” til en af flere online coaches, der har benyttet metoder, der er meget lidt prisværdige.

Online træning er ikke nyt, men efterhånden som fænomenet er blevet mere udbredt – især i kølvandet på coronapandemien – og i dag er big business, er der også kommet (b)rådne kar i branchen.

Forhåbentlig kan mere oplysning bidrage til at fejlkøb af sundhedsskadelig online coaching begrænses.

Online coaching

Træning og kostvejledning på nettet er ingen dum ide, fordi det gør det muligt for professionelle trænere og vejledere at komme i kontakt med flere, der ønsker tidseffektiv rådgivning og inspiration. Online coaching kan enten stå alene, blandt andet fordi der også er mulighed for live online interaktion ved behov, eller benyttes som supplement til en-til-en samtaler og træning.

En træner eller kostvejleder har typisk 20-30 klienter, enkelte endda op til 40-50 klienter per uge. Ret mange flere er imidlertid ikke praktisk muligt, fordi tidsforbruget omfatter ikke alene vejledningen, men også forudgående research og efterfølgende individuel programlægning eller kostplanlægning.

En anden sag er online grupper og forløb, hvor modellen er en anden.

Ved valg af online træner:

En del ‘trænere’ og ‘kostvejledere’ er blevet det uden at have en uddannelse, men udelukkende egen træning og deltagelse i fitnesskonkurrencer af forskellig art. Muskler har dog aldrig været lig med coaching-formåen og selvom det kan være inspirerende at blive trænet af en, der har stillet op – det kræver en del både fysisk og mentalt – er det ikke altid lig med gode resultater for en selv. Vælger man en atlet-træner, er det en fordel at vælge én, der også har en faglig baggrund.

Online coaching foto forretningsmodel

Skal man vælge træner ud fra profilfoto muskularitet og før-og-efter fotos af klienter?

I takt med et stigende antal tv-udsendelser om livsstilsændringer er det efterhånden blevet almindeligt at hyre personlige trænere og kostvejledere, der kan hjælpe en til at forbedre sundheden og præstationsevnen eller øge eller sænke kropsvægten. Og der er mange dygtige professionelle, men også tilsvarende mange uprofessionelle. Et kig på instagram afslører spændvidden i tilbuddene.

Før og efter

Instagram er fotodrevet, men fagfolk med viden om motivationspsykologi og adfærdsændring gør sjældent eller aldrig brug af “før og efter foto” metoden. Uanset stilen og formålet er den strategi med til at sætte yderligere fokus på kroppen og kropsfiksering i stedet for sundheds- og præstationsfremme i form af fx funktionsevne-forbedring.

Kropsfokus fodrer den ydre motivation (af ydre pres eller eget indre pres), hvilket ikke er det mest optimale i forbindelse med vaneændring, mens fokus på præstation og funktion understøtter den indre motivation (af lyst og interesse), der er afgørende, når det gælder vaneændring på sigt.

I en nylig podcast blev det nævnt, at man meget ofte ser før og efter fotos – også på tv – men ikke efter-efter fotos: Fotos taget en rum tid efter forløbets afslutning, hvor det for de flestes vedkommende ikke alene er tilbage til udgangspunktet, men til en højere fedtmasse end før og dertil dårligere humør og lavere selvværd.

Selv gennemarbejdede og velmente forløb og programmer kommer ofte til kort, fordi livsstilsændring er en kæmpestor opgave. Så det giver sig selv, at en udvandet version, standard-programmer uden kontekstafklaring og uden personlig tilretning, kan gøre langt meget mere skade end gavn.

Online coach profilbilleder

Coachens egne profilfotos er ofte taget på et (tidligere) tidspunkt, hvor figuren har været unormalt affedtet. Et krav og en præstation i fitness, men ikke en fedtprocent til efterstræbelse i daglig praksis.

I en del tilfælde er fotos ifølge trænernes egne senere indrømmelser desuden behandlet med Photoshop. Jævnligt i en grad, så der skabes et helt urealistisk kropsbillede, der desværre af mange unge opfattes som reelt og ideelt; et mål at stræbe efter. Men en umulighed.

Det hører med til billedet, at nogle af de kvindelige trænere, der er vundet frem på baggrund af profilbilleder med en krop i tilsyneladende topform, senere står frem i medierne og fortæller triste historier om den periode; om usunde diæter, overdreven træning, mentale kriser og forskellige former for selvhad og selvskade. For mandlige træneres vedkommende gør det ifølge ‘Fitness M/K’ podcasten sig gældende, at ganske mange har opnået reklame-kroppen ved at indtage ulovlige præparater.

Tror man, at den form alene er opnået ved fitness, bliver man skuffet, når egne resultater udebliver trods ihærdig træningsindsats.

Online coaching til failure

Hvad er det, der foregår lige nu? Kort fortalt:

Reality stjerner, influencere og wannabe-vejledere uden viden rekrutteres af – eller kontakter – firmaer, der leverer en online platform, one-size-fits-all-standardprogrammer OG desuden en stab af telefonsælgere, der blandt andet lader som om de selv er coachen, der er blevet hyret. Dette telefon- og emailpersonale instrueres i ‘coachens’ sprogbrug for at kunne gå for at være coachen selv. Desuden får kunderne tilsendt standardsvar, -programmer og -kostplaner. Disse er uegnede og i nogle tilfælde direkte usunde for modtageren. Modtagerne er både børn og unge, sarte sjæle med spiseforstyrrelser og godtroende personer, der fremsender billeder af sig selv i undertøj; billeder, der ikke nødvendigvis havner hos coachen, men i stedet hos telefonpasserne.

Efter det oplyste har de mest kendte online coaches mere end 500 klienter ad gangen. En klar indikation af, at der ikke er tale om personlig vejledning.

Problemet er ikke kun, at reality stjerner og wannabees med begrænsede træner-, kostvejleder- og coach-kompetencer 1) bruger computergenererede standardprogrammer og mere eller mindre ekstreme standardkostplaner og 2) har ansatte til at sørge for dialogen. Hovedproblemet er, at de ikke er åbne omkring, hvad der foregår; hvad kunderne reelt køber.

Nogle af konsekvenserne (2021): Flere unge står frem og fortæller om ubehagelige oplevelser, hvor de er blevet snydt, dårligt behandlet og har modtaget sundhedsskadelig rådgivning.

Hvad er problemet?

Kunderne udleverer sig selv til ukendte og får IKKE:

  • Den personlige kontakt, de tror, de får.
  • Den professionelle og empatiske behandling, de håber på.
  • Den ydelse, de personlige programmer, de tror, at de køber.
  • De programmer og kostplaner de i virkeligheden har brug for.

Sælgerne, dårlige online coaches, leverer IKKE:

  • Den personlige kontakt de lover.
  • Den ydelse, de programmer og kostplaner, de antyder, at de leverer.
  • En seriøs og professionel rådgivning endsige coaching.
  • Personlig vejledning, der giver de ønskede resultater.

Kostvejlederen Katrine Gisiger – @katrine.gisiger – og styrkeeksperten Anders Nedergaard – @andersnedergaard.dk – er blandt frontkæmperne i kampen mod den praksis via dialog med bagmændene, optræden i medierne og programmer i Fitness M/K podcasten.

Problemløsning

Vælg ikke online coach ud fra før-og-efter billeder og profilbilleder, men ud fra online coachens uddannelsesmæssige baggrund, faglige erfaring og dokumenterede resultater. Og vær selv da fortsat kritisk, fordi også de tre ting kan ‘forskønnes’ og give et misvisende billede af forholdene.

Man bør se sig for og forhøre sig hos professionelle – fx i træningscentre – før man giver penge ud på online coaching.

Hør mere:

Fitness M/K Podcast #314 og #315

Se mere:

Digitale skulderklap og virtuelle booty øvelser

På sociale medier kan alle kalde sig personlig træner

Gustav Salinas afsløret i fitness fup

Online coaches forværrer spiseforstyrrelser: Det er et mirakel at ingen er døde

Personlig træning: Hvad er det (værd)?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spartan workout 10 x 10 x 10 Challenge special