Med fly på ferie i corona år: Flyrejse råd der er guld værd

Shoe Story: De lilla sko og The Color Purple

Farven Lilla er ikke alene titlen på en blockbuster film, der blev nomineret til 11 Oscars uden at vinde en eneste. Det er også farven på en håndfuld af mine ældre fodbeklædningsgenstande.

Sandt at sige er jeg ikke så vild med Farven Lilla, fordi gode film er seværdige, men tit sørgelig, og det har jeg snart fået nok af. Til gengæld er jeg vild med farven lilla, der ligger på andenpladsen lige efter sort (teknisk set ingen farve, men fravær af lys) på min Top 10 chromo favoritter.

Lilla sko Marina Aagaard blogI min garderobe er der relativt få stykker tøj, der ikke er sorte, og blandt de ikke-sorte brillerer lilla; en sekundær farve, der er komplimentærfarve til gul, en tilbudsskiltfarve, som jeg er mindre vild med. Smag og behag er heldigvis forskellig.

Lilla er en farveblanding kombineret af røde og blå bølgelænger, altså ikke kun én. Når øjnene ser en lilla farve, ser det blåt og rød, men det blå og røde lys ses og sendes videre til hjernen som en enkelt information, hvorfor hjernen registrerer lyset som én farve; lilla.

Her er et par nyere lilla støvler på tur til Molskroen’s Brasserie forår 2021.

Pudsigt nok er alle de helt lilla par i modsætning til meget af det øvrige fodtøj købt i Danmark, nærmere bestemt i “Smilets By”, “Verdens Mindste Storby”, Aarhus.

De ældste lilla

Senior repræsentanten for lilla fodtøj i garderoben. Et par praktiske støvletter i ruskind. Fra sidst i 80’erne. True fact!

Indkøbt i en halvdyr, heltrendy skobutik, som ikke længere eksisterer. Købt på grund af farven, som jeg er vild med. Formen er lidt speciel, men med fine detaljer med syninger og stribemønster i sålen, der ‘rager ud’ forbi selve skoens kanter.

Let slidte, men selvom jeg ikke kan fordrage slidte sko, får de alligevel lov til at blive i skoskabet lidt endnu.

Mærket er det ikke længere eksisterende (italienske?) mærke Manuela Pollini Olimpica. Ikke at forveksle med Pollini, et berømt italiensk skomærke.

Ja, trods behersket, næsten ikke-eksisterende, brug i de senere år, er der naturligvis nye såler på. Som sagt: “Slidt er skidt” i min optik.

De næstældste lilla

En langskaftet ruskindsstøvle. Ikke et oplagt valg for en aerobic og step instruktør med lidt for kraftige lægge. Derfor også et af få par langskaftede støvler i samlingen.

Valgt på grund af farven, formen og hælen, der er smal og firkanet; et ret nyt koncept på købstidspunktet … de tidlige 90’ere!

Købt i en nu nedlagt skobutik i Sankt Clemens Stræde; en hyggelig lille sko- og tøjbutik og caféstræde.

Mærket er Peter Kaiser. ”Made in Germany”. Ikke “Vorsprung durch tecknik”, men dog tysk kvalitet: Er behagelige på og trods hyppig brug i fortiden bærer de blot moderate tegn på slid (også disse støvler har naturligvis besøgt skomageren ved et par lejligheder).

Selvom støvlerne har været på ret mange gange til hverdagsbrug, er der ingen fotos, hvor de figurerer på fødderne. Tidligere tog man fotos af andre og ikke af sig selv – og andre følte åbenbart ingen trang til at forevige undertegnede lillaklædte århusianer.

Den tyske skoproducent Peter Kaiser, #beautifulsince1838, er en af de første, men også sidste skoproducenter i Tyskland. Brandet bygger på passion, fortræffelighed, godt håndværk og moderne klassisk design med særlig opmærksomhed på detaljer. Brandet er baseret på fire søjler, som bærer virksomhedens vision: kvalitet, modernitet, internationalitet og særpræg.

De næstnyeste lilla

En små-pinlig historie. Jeg er dygtig til ikke at impuls-shoppe, fordi selv shopping er for mig en sjælden disciplin. Men da jeg i coronaåret 2020 tilfældigt på 100 meters afstand, fra trappen, spottede den lilla farve – og et udsalgsskilt – i Sallings skoafdeling, måtte jeg slå til. Også selvom sko med rem “skærer benet over”, så man ser mere kortbenet ud end man i virkeligheden er. Og også selvom skoen reelt er et nummer for lille.

Skoen, dansk og af mærket Billi Bi, er i fløjl og mere ‘buttet’ end min vanlige smag i sko, men at også hælen og det smarte cirkelspænde er beklædt med fløjl er en dejlig detalje.

Parret har indtil videre kun været i aktion én aften; på Nordisk Spisehus, Aarhus. En mindeværdig aften madmæssigt set, men moderat fornøjelig skomæssigt set. Det gik, men der kunne have været bedre plads i skoene.

Starten af Billi Bi
Carl og Carsten Friis, søn og barnebarn af virksomhedens grundlæggere, har ansvaret i virksomheden. Carsten Friis er 3. generation, i Friis familien, til at gå ind i Fransi A/S, der er grundlagt i 1936. I 1989 startede Carsten med at arbejde for familievirksomheden og i 1993 førte hans passion for trendy sko til udviklingen af sub-brandet Billi Bi. Navnet Billi Bi kommer fra Carstens livret: fransk muslingesuppe.
Denne muslingesuppe blev i 1930’erne kreeret på den berømte parisiske restaurant, Maxim’s, af kokken Louis Barthe, og er sidenhen blevet restaurantens signaturret. I 1930’erne var Maxim’s en af de første restauranter, i verden, som fik tre Michelin-stjerner, hvilket er det højeste mulige antal stjerner, man kan opnå. På daværende tidspunkt var det meget kontroversielt at servere muslinger, i en så fin restaurant, da det blev anset som billig spise. 

De nyeste lilla

Hælen solgte støvletten til mig. En sjov rund form. Den runde snude er jeg mindre vild med, men kan måske vænne mig til den. Forandring fryder jo, siger man. I alle tilfælde passer det mig ganske godt, at stofstøvlerne med ruskindslook er danske; Bianco, producent af skandinavisk fodtøj siden 1987.

På topfotoet ses støvletterne på deres Molskro jomfrurejse.

De allernyeste lilla

I en helt anden kategori. Og igen dansk kvalitet; ECCO. Et par sneakers – en skostil tæt på træningssko som ER det mest behagelige at gå i – i den vildeste lilla (rødviolet, cyklamen) som gør hverdag til fest. Med en finurlig-firkant-mønster sål, der er en fryd for øjet.

Næsten lige pakket ud af pakken og klar til at pakke flere skridt på kontoen. Vamos!

Skoene beskrives på hjemmesiden som udviklet til træning, men ECCO forsikrer mig om, at det er en sneaker dedikeret til hverdagsbrug.

De pink sko

Hov. Et par ‘lyserøde’ sko har sneget sig ind?

De er helt alene – ingen andre sko i den farve i min garderobe – så her er de på et wild card:

Endnu en gang: Dansk designede sko, Sofie Schnoor, købt i Danmark, Magasin, til at lyse op i sorte (tøj) omgivelser fx til foredrag.

Et af de nyeste par sko; helt uden slid og erfaringer. Men det kommer nok.

Lyserød er en bleg rød farve, en kombination af rød og hvid. Første gang brugt i det 17. århundrede til at beskrive de blegrøde blomster i nelliker. Farven står for skønhed, elegance og godhed. Andre nuancer af pink kan være kombinationer af rosa og hvid, magenta og hvid eller orange og hvid.
Nudansk Ordbog (2006): Pink: En farve, der er stærkt lyserød el. rødviolet, og som er meget iøjefaldende. Wikipedia: Ordet bruges i dag ofte i stedet for “lyserød”, men oprindeligt var det et engelsk ord. Mange skelner mellem lyserød og pink; kalder de mere violette, gennemfarvede lyserøde farver for pink, og de mere blege, rødhvide farver for lyserød.

Læs mere:

Shoe story: What happened in Vegas

Shoe story: Mina gyllene sko

Shoe story: De orange sko, mine KLM sneakers

Shoe story: De grimme sko – mine FiveFingers

Shoe story: I love sko med et glimt i øjet

Shoe story: De udtjente sko – utjekkede og udtrådte

Shoe story: De gode Gå dig i form sko

Shoe story: De sortsnudede støvletter fra Rom

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Med fly på ferie i corona år: Flyrejse råd der er guld værd