Prousts spørgsmål: Stil dem til dig og dine

På rejse? Ferie favoritter igen grønne, men …

For første gang i over et år er der nu lande, der er markeret som grønne i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Blandt de grønne er danskernes feriefavoritter: Grækenland og Tyskland – og udvalgte regioner i Italien, Spanien og Frankrig.

Udenrigsministeriet opdaterede den 26.6.21 rejsevejledningen, så 19 lande blev “grønne”, dvs. at det igen er muligt at rejse næsten frit til flere lande i Europa.

Udenrigsministeriet fraråder ikke længere rejser til de lande, men opfordrer fortsat og som altid til at man bruger sin sunde fornuft.

Vær opmærksom på, at grøn betyder, at du frit kan rejse dertil fra Danmark. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du frit kan bevæge dig rundt. De enkelte lande kan have deres egne regler og restriktioner for besøgende fra udlandet. Undersøg det på forhånd for at undgå skuffelser; desværre er det ikke helt let at gennemskue informationerne på de enkelte landes hjemmesider som Udenrigsministeriet henviser til.

Rejser du fx til Hamburg, Tyskland, skal du være færdigvaccineret OG der skal være gået mindst 15 dage siden det sidste stik. Desuden skal du være vaccineret med en i Tyskland godkendt vaccine bl.a. Pfizer BioNTech. Ikke alle vacciner accepteres.
Er du vaccineret, men ikke fuldt vaccineret plus de 15 dage, skal du kunne fremvise en frisk negativ PCR test (48 timer). Få en sådan hjemmefra. Alternativt kan du blive testet i et tysk kviktestcenter, hvor der tages prøver i både hals og næse og resultatet følger inden for 15 minutter: For ikke-tyskere koster det i omegnen af 34,99 EUR.

Hvis ikke du er vaccineret og/eller testet kan du gå rundt, gå i nogen parker og gå i butikker. Du kan bl.a. ikke besøge koncerthuse, museer og attraktioner eller restauranter.

Vær også opmærksom på krav om brug af mundbind, hvilket kan gøre ferieoplevelsen mindre optimal. Per uge 26 er der ikke krav om mundbind i Spanien og Grækenland, mens man skal have mundbind på de fleste steder i Tyskland – også når man sidder ned inden døre til koncerter.
Når man står og spiser ved et bord eller sidder ned ved et bord og spiser, må man tage mundbindet af!

Ferie favoritter igen grønne

For første gang i 15 måneder – siden corona pandemien lukkede verden ned – er der i rejsevejledningerne atter lande, der er markeret med grønt.

Fra grønne lande er der ikke længere krav om test, fra gule lande skal man testes efter indrejse, men der er ikke længere krav om isolation.

Der er dog kun de typiske feriedestinationer inden for EU, der igen er grønne. Der er altså mulighed for at rejse på sommerferie i Europa, hvis ikke man foretrækker staycation i Danmark.

Rundt om i verden raser pandemien stadig, så der er ikke udsigt til oversøiske ferier aktuelt.

Rejser til orange eller røde lande er stadig ikke forbudt; det er vejledninger, ikke forbud. Men man behøver ikke at friste skæbnen, hverken for sin egen eller andres skyld.

Er et land eller region farvet gult, betyder det, at man som rejsende skal være opmærksom og holde sig opdateret.

Danmark overgår til en ‘coronapas-baseret tilgang til rejser i EU’.

Fra lørdag vil det således være muligt at rejse ind i Danmark fra andre EU-lande, hvis man er testet, vaccineret eller tidligere smittet, og kan fremvise sit coronapas.

De 19 lande, der per 26.6.2021 er grønne:

 • Belgien
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Frankrig (undtagen oversøiske områder)
 • Grækenland
 • Italien (grønne regioner.
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxembourg
 • Malta
 • Polen
 • Rumænien
 • Schweiz
 • Slovakiet
 • Slovenien
 • Sverige
 • Tjekkiet
 • Tyskland
 • Østrig

I Portugal bliver Madeira grøn.
I Spanien bliver flere regioner grønne.

Ferie favoritter igen grønne Marina Aagaard blog travel rejse UM kort


Hvad betyder farverne i Udenrigsministeriets rejsevejledning? (UM)

Øverst i rejsevejledningerne har UM med farvede bjælker illustreret sikkerhedsniveauet i det pågældende land.

UM illustrerer sikkerhedsniveauet ved at bruge fire farver: grøn, gul, skraveret orange, orange og rød.

Hvis dit rejsemål er grønt, opfordrer vi dig til at bruge din sunde fornuft og være opmærksom på samme måde, som du ville være det i Danmark.

Hvis dit rejsemål er gult, skal du være ekstra forsigtig fx ift. smitterisiko med coronavirus og være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret.

Hvis dit rejsemål er skraveret orange, bør du være opmærksom på, at der er betydelige indrejserestriktioner, som gør det vanskeligt eller umuligt at gennemføre en ferie for danske turister.

Hvis dit rejsemål er orange, bør du overveje om rejsen er nødvendig. Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser, når risiciene forbundet med rejsen kan være alvorlige. Erhvervsrejser er nødvendige rejser. Nødvendige rejser kan desuden være eksempelvis presserende familiebesøg og nødvendige ærinder som fx deltagelse i begravelse, fødsel eller retssag. Læs mere om nødvendige rejser her.

Hvis dit rejsemål er rødt, bør du ikke rejse. Vi fraråder således alle rejser til dette rejsemål. Hvis du alligevel tager afsted, opfordrer vi dig til at søge professionel sikkerhedsrådgivning.

Et land kan have flere farver, da sikkerhedssituationen og smittebilledet i et land kan variere betydeligt fra et område til et andet.


Hold dig opdateret her:

Udenrigsministeriets Rejsevejledninger

Husk – spar penge:

Hæv og betal med Euro 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Prousts spørgsmål: Stil dem til dig og dine