Bosnien-Hercegovina biltur: Sarajevo og Mostar

Bosnien-Hercegovina biltur: Tuzla og Pannonian Lakes

Bosnien-Hercegovina? Indtil for et par år siden forventede jeg efter et tidligere besøg i Sarajevo og Mostar ikke at vende tilbage dertil. Arrene efter den bosniske krig var dengang for tydelige og deprimerende. Men man har jo en mening, indtil man får en ny. Da et lavpris flyselskab reklamerede for en billigrejse til en anden by, Tuzla, i samme land, slog vi til.

Tuzla Bosnien-Hercegovina Bosnia i Herzegovina Marina Aagaard blog travel rejse fotoHvorfor Tuzla? Fordi det var der tilbudsflyrejsen gik hen. Vi havde på det tidspunkt aldrig hørt om byen, men lærte den bedre at kende, da vi kom dertil.

Men en rejsemæssig overraskelse: Da vi på afrejsedagen havde tjekket bagagen ind i Billund Lufthavn, meddelte lavpris flyselskabet helt kort, at flyrejsen var aflyst. Ingen årsag. Ingen refusion af billet. Bare ærgerligt. Derfor endte turen med at blive en biltur, en lang biltur.

Når enden er god, er alting dog godt. Vi nåede at se en del ting på vejen og prisniveauet forholdsvis lavt i BIH, så da vi ankom til Tuzla tjekkede vi ind på byens nok største – og heldigvis og næsten tilfældigvis også højeste – og flotteste hotel, hvor vi boede i et meget stort og dejligt værelse. Der var desuden et træningsrum og en virkelig flot poolafdeling, mens saunaen kun kunne benyttes mod ekstrabetaling, der var ret høj.

Vi spiste overraskende godt i byen, hvor der var fyldt med lokale på de små restauranter. Hotel morgenmaden var rigelig og mættende, men typisk for Balkan-hoteller med hovedvægt på hvidt brød, almindeligt pålæg og kager. Der vinder Nordeuropa på point.

Bosnien-Hercegovina

Bosnia i Herzegovina, BIH, på serbokroatisk, af og til uformelt kaldet Bosnien, er et land på Balkanhalvøen. BIH er omgivet af land på alle sider undtagen i sydvest, hvor der ved byen Neum er en lille 20 km kyststrækning ved Adriaterhavet. Landet, der dækker 51.129 km2, grænser op til Kroatien i nord og vest, Montenegro i sydvest og Serbien i øst. Landet var tidligere en republik i Jugoslavien.

Landet har omkring 3.332.593 indbyggere (2019).

De officielle sprog er bosnisk, kroatisk og serbisk, men der tales engelsk de fleste steder (hvor turister kommer). Møntfoden er euro.

Næsten 50 % af Bosnien-Hercegovina er dækket af skove. De fleste skovområder ligger centralt i landet, der er bjergrigt og omfatter de centrale dinariske alper, der løber i sydøst-nordvestlig retning. Landets højeste punkt er toppen af Maglić på 2.386 meter, i Sutjeska National Park, på den montenegrinske grænse.

Vejene er generelt gode og det er ikke vanskeligt at køre i bil rundt i landet. Skiltningen er også ret tydelig og til at forstå.

Der er syv store floder i Bosnien-Hercegovina: Sava den største flod i landet danner den nordlige naturlige grænse til Kroatien. Una, Sana og Vrbas er bifloder til Sava. Bosna floden har givet navn til landet, og er den længste flod her. Drina løber gennem den østlige del af Bosnien og danner delvist en naturlig grænse til Serbien. Neretva er den største flod i Hercegovina.

Hovedstaden Sarajevo er landets største by.

Tuzla

Tuzla er den tredjestørste by i Bosnien-Hercegovina, det administrative centrum for Tuzla-kantonen i Føderationen Bosnien-Hercegovina. Byen har en befolkning på omkring 110.979 indbyggere (2013).

Byens historie går tilbage til det 9. århundrede, mens det ‘moderne’ Tuzla dateres til 1510, da det blev en vigtig garnisonsby i det osmanniske imperium.

Tuzla er det økonomiske, kulturelle, uddannelsesmæssige, sundheds- og turistcentrum i det nordøstlige Bosnien. Det er en industriby og universitetsby med to universiteter. Der er desuden en voksende turist- og servicesektor takket være saltsøen, Europas eneste saltsø i midten af en by. Søen ligger i byens park og den gæstes hvert år af mere end 350.000 turister.

Tuzla anses for at være en af ​​de mest multikulturelle byer i landet og har formået at bevare byens særlige karakter under og efter den bosniske krig; byboerne tæller bosniere, serbere, kroater og et lille mindretal af bosniske jøder.

Vi boede i byen i tre dage, hvor vi slappede af på hotellet og gik ture rundt i byen og parken Slana Banja Memorial Park, der rummer endnu et forstemmende krigsmonument; dette til minde om de faldne i 2. Verdenskrig.

Eftersom Tuzla er en mindre by er der ikke overvældende meget at se, men ser man sig for, er der alligevel noget at se blandt andet en meget moderne kirke-konstruktion.

Streetart Tuzla

Ingen by uden graffiti, heller ikke på Balkan.

Slana Banja Memorial Park

Gradski Park og den ortodokse kirke

Den lille bypark og overfor den Cathedral of the Dormition of the Mother of God,

Kirken

Det lignede en kirke under konstruktion, men er åbenbart et katolsk kulturcentrum, Katolički Kulturni Centar Tuzla. I alle tilfælde er det en elegant konstruktion. Vi tog mange fotos fra alle mulige vinkler.

Tuzla Massakren

Blandt de mere triste ‘sights’ er byens lille monument over massakren, der fandt sted under den bosniske krig

Den 25. maj 1995 blev 71 dræbt og 200 lemlæstede i The Tuzla massacre, da en bombe affyret fra en serbisk stilling på Ozren bjerget ramte hovedgaden og promenaden. Den yngste, der blev dræbt var kun to år gammel.

Et advokatkontor i byen minder også stadig om triste tider.

Jeg citerer igen, igen Bruce Springsteen som citerede Edwin Starr: “War (What is it good for)?!”

De Pannoniske Søer

Det Pannoniske Hav tørrede ud for omkring 10 millioner år siden, men takket være forskere og ingeniører er det nu igen blevet muligt at opretholde et stabilt niveau af saltvand jordoverfladen, og i 2003 blev den kunstige Pannonian sø åbnet.

En anden sø med kunstige vandfald blev indviet lige ved siden af i 2008. En arkæologisk park og kopier af neolitiske bebyggelser blev også etableret.

En tredje sø blev færdig i august 2012. Denne byder på to mindre vandrutschebaner, en attraktion for de yngre gæster.

En gangbro fører fra byens centrum over den stærkt trafikerede hovedvej til Pannonica billetkontoret.

Jeg er vild med vand i alle former og er også glad for svømmebade og vandlande, så jeg tilbragte en eftermiddag i byens turistmagnet. Det var meget billigt, 3 Euro tror jeg, og pengene værd. Der var dog virkelig mange gæster; en resortoplevelse snarere end en afslappende welnessaktivitet.

Et besøg værd, især hvis man har børn, og er glad for vandoplevelser.

Vi så Pannonica den første aften, hvor vi gik en rundtur.

Læs mere:

Bilferie fordele: Top 30 europæiske biltur lande

Wikipedia: Bosnia and Herzegovina

Wikipedia:Bosnien-Hercegovina

Wikipedia: Tuzla

Grad Tuzla

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bosnien-Hercegovina biltur: Sarajevo og Mostar