Landkort vækker rejsedrømme og rejselyst

Malta ferie: Lilleput østat i Middelhavet overrasker

Jeg ved ikke helt, hvad jeg forestillede mig om Malta. For mit indre blik så jeg dovne småbyer og spredte turistresorts med badestrande som primær attraktion. Jeg blev overrasket, da jeg endelig besøgte østaten med tre UNESCO verdensarvssteder. 

Malta

Republikken Malta, i daglig tale Malta, er en sydeuropæisk ø-stat i Middelhavet, godt 90 km syd for Sicilien. Grækerne kaldte øen Melite, romerne kaldte den Melita.

Malta is the navel of the Mediterranean, floating in the sea between Sicily and Libya. An ancient temple-building civilization, later Phoenician, Roman, Arab, Norman, and Aragonese occupations all made some mark on Maltese culture …
Roads & Kingdoms

Foto: Blue Grotto på vestkysten og hovedstaden Valletta på østkysten.

Malta Blue Grotto Marina Aagaard blog travel rejse fotoMalta har et areal på 316 km², et meget overskueligt område, hvilket gør øen oplagt til en cykelferie eller kør-ture-i-bil-ferie.

Der er tre beboede øer, hovedøen Malta (246 km²), Gozo (67km²) og Comino (3 km²), og fire ubeboede småøer, Cominotto (0,25 km²), Filfla (6 ha), St. Paul’s Islands (10 ha) og Fungus Rock (0,6 ha).

Hovedøen er opdelt i to regioner med fem distrikter. Gozo og Comino danner sammen den tredje region og det sjette distrikt. Malta var en britisk koloni indtil selvstændighedsdagen den 21. september 1964.

Staten var under britisk styre i 174 år. 10 år senere opnåede Malta den 13. december 1974 total uafhængighed fra Storbritannien og blev en republik. Den 1. maj 2004 blev østaten optaget i EU som unionens mindste land.

Østaten har omkring 400.000 indbyggere på et areal, der er omtrent halvt så stort som Bornholm, hvilket gør Malta et af verdens tættest befolkede lande.

The Malta Experience

De traditionelle erhverv på øerne er landbrug og fiskeri, men siden 60’erne har turismen været den vigtigste industri: Cirka 1,2 millioner turister besøger hvert år øen, hvilket er tre gange flere end lokalbefolkningen. Også stjerner som blandt andre Brad Pitt, Angelina Jolie, Tom Hanks og Michael Fassbender har besøgt øen under filmoptagelser.
Østaten er også populær blandt nordboere; mange danskere tager på charterferie til Malta.

Der er en del at se og fotografere – også når man interesserer sig for havne og havnebyer.

Der er subtropisk klima og koralhav. Gennemsnitlig dagstemperatur er 30-31 grader i juli og august. I sensommeren 2013, hvor Henrik og jeg besøgte øen, var vejret meget omskifteligt: Fra dansk gråvejr med støvregn og til bagende sydens sol. Lag på lag påklædning er anbefalet.

Det nationale sprog er maltesisk, men engelsk har også status som officielt sprog, og mange maltesere taler desuden italiensk. Per 1. januar 2008 blev møntfoden euro, der afløste maltesiske lira, der havde afløst maltesiske pund.

Priserne er moderate. Det er ikke et meget billigt ferieland, men heller ikke dyrt.

Top 10 Malta oplevelser

Malta har tre steder på UNESCO World Heritage list, verdensarvslisten: Byen Valletta, The Megalithic Temples of Malta (der dækker over syv store stenanlæg på forskellige steder bl.a.e Hagar Qim fra 3600-3200 f.Kr.) og Hal Salflieni Hypogeum (4000 f.Kr.), og der er flere steder på ‘ventelisten’.

Malteserne anbefaler selv nedenstående aktiviteter og attraktioner. Vi oplevede i ugens løb alle de nævnte bortset fra Comino, dykning og klatring.

Vi tog først en sightseeing bustur, for at orientere os. Dernæst gik vi rundt i Valletta. Desuden lejede vi en bil og kørte hele øen rundt. En anbefalet oplevelse, som også kan udføres på cykel.

 1. Valletta: Gåtur, hop-on hop-off bustur eller havnerundfart.
 2. Valletta: St. Johns Cathedral. Fantastisk barok interiør og kirkekunst af Caravaggio.
 3. Mdina: Maltas middelalder hovedstad, ‘Silent City’, med smalle stræder (foto herunder).
 4. Hal Salflieni Hypogeum, underjordisk tempel og begravelseskammer.
 5. Hagar Qim templerne: Verdens ældste menneskeskabte stenkonstruktion, Qrendi.
 6. Gozo: Sejltur til øen med myter og legender. Maltas grønnere søsterø.
 7. Comino: Sejltur til den tredje beboede ø, hvor man kan svømme i den blå lagune.
 8. Mosta: Mirakelkirken, Europas tredjestørste kuppelkirke.
 9. Mad og vin: Lækker middelhavskost og pastizzi; sprødt bagværk med ricotta eller ærter.
 10. Dyk og klatr: Der er dykkercentre på Malta og Gozo. Og klatring, rapelling eller ziplining.

Valletta

Hovedstaden er en meget flot havneby med et imponerende fæstningsværk og en stor industrihavn og lystbådehavn. Byen rummer både store pladser, smalle stræder og typiske shoppinggader. Der er noget for enhver smag, både gammel og ny arkitektur, kunst og byrumsdesign.

Gozo

Vi tog en færgetur til øen Gozo om morgenen og tog straks til Dwejra og The Azure Window. En formidabel klippeformation, et vindue til blåt vand. Imidlertid kolapsede toppen klokken 9:40 den 8. marts 2017 efter en periode med kraftige storme, så nu er det blå vindue historie.
Dernæst så vi Xlendi Tower, et (lukket) udsigtstårn, hvorfra der er havkig, og byen Victoria og dernæst tog vi retur til Malta.

Malta sightseeing

Vi kørte rundt både langs kysten, der absolut ikke er domineret af sandstrande, men derimod forrevne klipper og frådende hav. Der er enkelte vige med sandstrande – med hoteller og resorts i moderat omfang.

Inde i landet er naturen også mere barsk end frodig, selvom der også er en del opdyrket land med blandt andet vinmarker. Rundt om er der klynger af huse og mindre byer – og ganske mange kirker. Der er omkring 359 kirker, hvilket rundt regnet svarer til én for hver kvadratkilometer.

Mellieha

Vi boede i den lille ferie- og resortby Mellieha, nærmere bestemt Mellieha Holiday Resort, der er et Dansk Folkeferie feriekompleks. Der er en hovedbygning med blandt andet motionsroom og pool. Man bor i små feriehuse med køkken-alrum, stue, soveværelse og bad. Man har hver sin lukkede gårdhave og en lille tagterrasse.
Spartansk indretning, men fuldt tilstrækkeligt til et ferieophold. Vi fandt i øvrigt en flot og hyggelig restaurant i Mellieha (husker desværre ikke navnet); her indtog vi vi et par gange velsmagende aftensmåltider.

Resortet ligger lige ved en sandstrand i Mellieha Bay.

 

Læs mere:

VisitMalta

Wikipedia: RepublikkenMalta

Roads and Kingdoms: 19 Things to Know …

The Culture Trip: 20 Must-Visit Attractions

TripAdvisor: Attractions

Folkeferie: Oplevelser

Rejsevejledninger

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Ditte

  Besøgte I Popeye Village, som kun er en gåtur fra Mellieha?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Hej Ditte,
   Mange tak for dit spørgsmål. Nej, det gjorde vi ikke. Kun fordi vi dengang ikke var opmærksomme på stedets eksistens.
   Dit tip er hermed givet videre.
   DBH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Landkort vækker rejsedrømme og rejselyst