Motivation? Citat: Nej uden forklaring, fordi ...

Gammel Estrup: Herregård og museum på Djursland

Af Marina Aagaard, MFT

Gammel Estrup er en jysk herregård, der i dag fungerer som museum. Ud over de historiske samlinger er museet omgivet af rekreative områder, en have, plæner, skov og eng. Et oplagt besøgsmål på Djursland.

Herregården ligger i Auning mellem Randers og Grenaa. På den ene side af landevejen ligger Helligbjerget, et landmærke og udsigtspunkt, og på den anden ligger herregården.

Områderne omkring Gammel Estrup kan frit benyttes udenfor museets åbningstid og stien rundt om åen og engen benyttes flittigt af fodgængere og cyklister. Det oplyses, at færdsel på området altid er på eget ansvar og at man skal være forsigtig i vådområderne.

Gammel Estrup

Herregården, der er fredet, har en cirka 700 år lang historie: I 600 år har den været ejet af den samme familie, slægten Brock/Scheel. Siden 1930 har Gammel Estrup været museum. Hvornår Gammel Estrup blev opført vides ikke med sikkerhed, men under arkæologiske udgravninger er der fundet bygningsrester fra 1300-tallet og de ældste dele af de nuværende bygninger stammer fra cirka 1490.

Gammel Estrup Djursland Marina Aagaard blog travel rejse foto

Herregården

Allerede ved ankomst til parkeringspladsen bliver man imponeret over størrelsen af avlsbygningerne, der skærmer for gårdspladsen foran voldgravene og herregården.

Først når man går ind gennem porten, ser man den historiske herregård. Når man går nærmere, kan man på en vindstille dag se bygningen i røde munkesten spejle sig smukt i voldgravens vand.

Linde alleer

Mellem de to voldgrave er der to små brostensveje, alleer med gamle lindetræer.

Bag porten

Voldgrave og broer

På plænerne er man velkommen til at slå sig ned på tæpper med egen madkurv. Der er også en restaurant, Den Gamle Stald (tjek åbningstider) og i skoleferier kan der købes kaffe og kage.

Vi var på besøg – i parken – en eftermiddag først i maj, hvor vejret var helt fænomenalt. Ideelle forhold til en gåtur rundt om herregården. En ganske kort tur der er overkommelig for de fleste. Det meste af vejen på grussti – og en lille del af turen på asfalteret gang- og cykelsti ved landevejen.

Museerne

Museets samling har fokus på genstande med forbindelse til herregårdsmiljøet især genstande, billeder og materiale med tilknytning til Gammel Estrup. Gammel Estrup har også et bibliotek med litteratur om danske herregårde og deres historie; arkitektur, kultur- og kunsthistorie, Danmarkshistorie og topografi.

Udenfor er der have og dyrehold.

Museet har en lille butik, hvor man kan købe udvalgte bøger, legetøj, porcelæn med mere.

Åbningstider: Varierer. I perioder er der lukket eller lukket om mandagen. Se åbningstider på hjemmesiden. Husk mundbind (kan købes på stedet) og coronapas.

Entre: Voksne 100-110 DKK. Studerende 80 DKK. Børn under 18 år Gratis. Billetten gælder både til Gammel Estrup og nabomuseet Det Grønne Museum. Billetsalget lukker en halv time før museet.

Ferie i Danmark? På Gammel Estrup kan man i sommerperioden bo som i 1930 og leve som en skovarbejderfamilie i et lille hus i skoven ved herregården. Tre dage og to overnatninger for 2800 DKK inklusive tøj-leje og måltidskasser – og så indgår man som levende museumsgenstande, fordi huset er åbent for publikumsbesøg. En helt anderledes ferieoplevelse.

Se mere:

GammelEstrup

Sommerferie: Bare Danmark i år?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Nej uden forklaring, fordi ...