Balance øvelser: Otte favorit balancer til stabil træning

Bulgarien ferie: Golden Sands, Varna og Nessebar

Af Marina Aagaard, MFT

Verden er stadig rød, rejse frarådes så meget, at det nærmest er forbudt. 

Men ferieminderne har man da lov at have. Lige nu faldt jeg under en fotojagt over nogle få falmede feriebilleder (tidlige digitale fotos og af dårlig kvalitet, både hvad angår opløsning og fototeknik) fra Golden Sands: Nabobyen til det berygtede Sunny Beach – ungdomsrejse-feriested – i Bulgarien.

I denne ferieby var vi to år i træk på familieferie, et fænomen der først opstod, da min søster og jeg var blevet voksne. Siden midt i 00’erne – bortset fra 2020 – har vi hvert år sammen med vores forældre og mænd og min søsters børn været på en uges ferie sydpå.

Bulgarien Pobiti Kamani Marina Aagaard travel rejse foto

Bulgarien

Bulgarien er et besøg værd. Særligt, hvis man er til Balkan køkkenet (som græsk, men mindre kød og flere salater) samt sol og strand. Også natur- og kulturinteresserede kan få valuta for pengene, da landet har syv UNESCO verdensarvssteder: To naturområder, Pirin Nationalpark, og Srebarna naturreservat, og fem kulturhistoriske steder, Bojana-kirken (tre-i-en kirkekompleks i Sofia), Madararytteren, Klippekirkerne i Ivanovo, Den thrakiske grav i Kazanlak, Oldtidsbyen Nessebar, Rilaklosteret, og Den thrakiske grav i Svesjtari. Henrik og jeg benyttede blandt andet chancen for en tur til Nessebar.

Lille land med stort turisttække

Republikken Bulgarien, i daglig tale Bulgarien, ligger i det sydøstlige Europa. Det grænser op til Rumænien i nord, Serbien og Makedonien i vest, Grækenland og Tyrkiet i syd og Sortehavet i øst. Bulgarien er 110.994 km2 stort og Europas 16.-største land.
Landet har en mindre, men meget velbesøgt kystlinje, 354 km, ved Sortehavet. Landet har 1808 km grænser op til de fem nabolande.

Bulgariens 6.951.482 indbyggere (2019) bor hovedsageligt i byerne i landets 28 provinser. 2000 år gamle Sofia er hovedstad og centrum for kommercielle og kulturelle aktiviteter. Byen har 1,236 millioner indbyggere (2017). Landets økonomi er baseret på turisme (service), tung industri, el-kraft, råstofudvinding og landbrug. Desuden er Bulgarien en af verdens største producenter af æteriske olier som lavendelolie og rosenolier til parfume og har også en stor vinproduktion, blandt andet rødvinen Mavrud. Ikoner i forskellig udformning er en populær turistvare.

Natur og kultur

Det er et land med varieret natur: Bjerge, det højeste er Musala, 2.925 m.o.h., søer, den største er Burgassøen, 27,6 km2, og to store floder, Iskar, 368 km, og Maritsa, 480 km. Jeg har kørt gennem landet og besøgt Sofia to gange på AER GYM dommer- og trænerkurser. Bulgarien har succes inden for mange idrætsgrene med adskillige verdensmestre, også inden for AER GYM.

Der er et stort vejnet, 40.231 km. 39.587 km er asfalteret, delvis slidt, og halvdelen er i den laveste internationale kategori af asfalterede veje. Det er næsten umuligt at køre i almindelig bil på de mindre veje, der har store huller, så som kør-selv-turist, bør man holde sig til hovedvejene og byerne (foto: Varna).

Landet har spor af kulturer fra den yngre stenalder. I antikken var området befolket af trakere (et indoeuropæisk folk), grækere og romere. En forenet bulgarsk stat opstår ved etableringen af det første Bulgarske Rige i 681 e.Kr. Siden har landet haft en omtumlet historie i krig med nabolandende. Allieret med Tyskland i begge verdenskrige. I 1946 blev Bulgarien socialistisk et-parti-stat, Folkerepublikken Bulgarien, og del af den sovjet-ledede Østblok. I december 1989 fik landet nyt system, demokrati, en markedsøkonomi – og udbredt korruption.

Golden Sands

Zlatni pjasătsi på bulgarsk, ligger i det østlige Bulgarien ved kysten til Sortehavet. Byen er et af Bulgariens mest populære turistmål på grund af stranden, ferierestauranter og -barer og forlystelser. Der er mange besøgende fra Danmark og resten af Skandinavien samt England, Tyskland, Rusland og de omkringliggende lande. Prisniveauet er stadigvæk billigt.

I tidligere tider, under Osmannerriget, var Golden Sands området kendt som et skjulested for fredløse. Området har Sortehavet til den ene side og en stor skov, Golden Sands, til den anden side. Her var stort set ubeboet indtil 1950’erne. Resortudviklinen startede i 1957 og på to årtier blev stedet omdannet til et moderne feriested med adskillige hoteller, villaer, lejlighedskomplekser, restauranter, klubber, kasinoer, indkøbscentre, og sportsfaciliteter, herunder en lystbådehavn, en rideskole og vandlandet Aquapolis. Nord for byen er der tre 18-hullers golfbaner designet af Gary Player og Ian Woosnam.

Vi boede på Golden Yavor, et typisk sydeuropæisk turisthotel, fire stjerner, hvilket godt nok dækkede faciliteterne, men i østeuropæisk stil i brune og orange farver og mørkebrunt træ. Store værelser, stor swimmingpool med periodisk vandaerobic, restaurant og spa; altså behandlerrum med mange forskellige behandlinger til meget billig pris: Jeg fik prøvet chokolade massage og hot stone behandling.

Denne familieferie – var som de øvrige i starten – en charterferie kendetegnet af charterhotel og -kultur. Det er ikke lige mig, men stedet var hyggeligt nok og rengøringspersonalets kreative påfund var charmerende (selvom de nok udsprang af en indædt kamp om at opnå flere drikkepenge, der faldt på tørre steder).

Svaner er en klassiker, de to andre er nye.

Aladzha Monastery

Få kilometer fra Golden Sands ligger der et klippekloster i en fredet park. Man kan gå tur i parken, der er ret vild og kigge ind i klosteret.

  Vi fik gået turen til toppen i den vilde park et par gange. Da vi kom ned første gange opdagede jeg, at mine Gucci solbriller (et ud af kun to par ‘rigtige’ solbriller) var væk.

Vi gik langsomt op igen, mens vi stirrede ned i jorden. Uden held. På vejen nedad drak vi igen vand ved en kilde og der, nede i vandet, lå solbrillerne, som var faldet af da vi tog vand første gang. Heldigt.

Pobiti Kamani

En dag tog vi på tur til Pobiti Kamani, Побити камъни, “plantet sten”. Kend som The Stone Desert, Stenørkenen. En række klippeformationer tæt ved Varna.

Det er et mindre ørken-lignende område med et særligt klippe fænomen. Området er den eneste ørken i Bulgarien og en af ​​få i Europa. Ørkenområdet består af klitter og grupper af naturlige klippeformationer på et 13 km² stort areal.

Formationerne består hovedsageligt af stensøjler, der er mellem 5 og 7 meter høje og 0,3 til 3 meter tykke. Søjlerne er ikke massive, men hule og fyldt med sand og ser ud som om de er plantet i sandet, hvilket har givet navn til stedet.

Pobiti Kamani blev udpeget som beskyttet, bevaringsværdigt, naturligt vartegn i slutningen af ​​1930’erne. Der er flere teorier om oprindelsen af søjlerne, der er naturskabte, ikke menneskeskabte. (Se Wikipedia).

Fint sted til en kort udflugt. Det er ikke et kæmpeområde, men interessant at se. Sandsynligvis i endnu højere grad, hvis man er geolog eller biolog med interessere for ørkennatur; stedet skulle byde på særlig ørken flora og fauna.

Jeg går ikke ind for at skænde nationalmonumenter og natur, men jeg tror at guiden sagde noget om, at de skulle omfavnes for held?

Nessebar

Henrik og jeg tog på en dagstur dette UNESCO World Heritage Site. Eftersom det var en charterferie lejede vi for en gangs skyld ikke selv bil, men tog en busstur med rejseleder. Der var en smule informationer om stedet, men ikke det store, så vi gik på sightseeing på egen hånd.

Desværre nåede vi ikke at se det lille museum, fordi vi havde travlt med at gå rundt i byen, der byder på blandet byggeri blandt ruin rester. Et museumsbesøg er anbefalet, så man får detaljerne med.
Bemærk det nu historiske Kodak skilt; fra dengang man købte film og kamerabatterier på ferie.

 

Varna

Golden Sands ligger bare 17 km nord for byen Varna. Så det er oplagt at tage på en tur til byen.

Varna, Варна på bulgarsk, Bulgariens tredjestørste by efter Sofia og Plovdiv, ligger i provinsen af samme navn, Varna. Der er 369.162 indbyggere. Byen er en havneby og badeby ved Sortehavet. Den er bygget næsten oven på den gamle græske miletiske handelskoloni Odessos, som blev grundlagt omkring 580 f.Kr.

Byen er berømt for “Guldet fra Varna”, 6.000 år gamle trakiske smykker opdaget i en nekropolis (dødes by), der er på udstilling i det arkæologiske museum sammen med græske, romerske og osmanniske antikviteter.

Byen har højt beliggende park fra 1900-tallet, Primorski Park, og nede ved vandet en strandpromenade med barer og restauranter.

Vi gik blot på bytur i byen og så parken og flere af seværdighederne udefra. Havde vi haft længere tid, havde vi også besøgt det arkæologiske museum.

1. Seaside Garden, Varna’s største og ældste park (Primorsky Park, Sea Garden m.m.)
2. The Historical Park, 500-hektar temapark, 33 km from Varna
3. The Retro Museum, Varna (4000 kvm. med bl.a. biler)
4. Stone Forest (udenfor byen, men i Varna kommune)
5. Cathedral of the Assumption of the Virgin (foto)
6. Aladzha Monastery (foto under Golden Sands)
7. Varna Archaeological Museum
8. Butterfly House Varna
9. Dolphinarium
10. Forlystelsespark, Amusement Park Varna

Udsigt fra Varna park på en diset dag.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Balance øvelser: Otte favorit balancer til stabil træning