Ugen der gik 13 2021: Sol, fest og påske

Shoe story: De grimme sko – mine FiveFingers

Af Marina Aagaard, MFT

Grimme sko? Hvad er grimme sko?
I det her tilfælde faktisk ikke grimme sko,
men sko, der gør bæreren – moi – grim!

Grim? Hvad er grim?
I det her tilfælde faktisk ikke grim,
men nok lavbenet og semi-platfodet …
Og? Det er jo ‘bare’ fodtøj til træning?

De grimme sko FiveFingers Marina Aagaard blog fitnessSko til træning. Det er en alvorlig sag!

De grimme sko

De såkaldte FiveFingers fra Vibram enten elsker eller hader man. Den danske forhandler beskriver dem sådan:

Vibram Fivefingers er den hotteste mode indenfor sportsverdenen. Du blev født med bare tæer… Fivefingers kopierer naturens værk: Dine fødder, skabt til at gå på!

Sandt at sige bliver fødder og ben ikke særligt smukke af at bære disse sko, der også kaldes ‘Five Toes’ – men, Marina, hvorfor har du så ikke bare ét, men hele fire par?

Fordi jeg rent faktisk synes, at de er utroligt sjove at se på og jeg er vild med stort set alle modellerne. Faktisk var jeg før årtusindskiftet blandt de første til at sikre mig disse sko med tæer og jeg skal lægge bånd for mig selv, for ikke at købe løs af de seneste modeller.

Jeg holder imidlertid lidt igen.

Jeg elsker at gå med bare fødder og gør det ofte hjemme. Og Vibram ideen er god: Vi er skabt til at gå i bare fødder og har egentlig kun brug for en smule beskyttelse for at undgå at træde glas og sten op i fødderne.

Alligevel er oplevelsen af sko omkring tæerne ikke 100 % optimal for mig, så trods periodisk brug af de funktionelle sko til styrketræning og gang, har de ikke vippet mine traditionelle træningssko af pinden.

Mit første par FiveFingers

Et par flade ballerina sutter med rem, i grå-hvid og orange

Jeg købte til brug sammen med dem også FiveFingers sokker, men den der fornemmelse af sok mellem tæerne, arrggghh, nej tak. Også selvom det kunne være mere behageligt med sokker i skoene, der er af gummi og stof (føles rimeligt varme og tætte), så fungerer det ikke rigtigt for mig, som i forvejen fumler rigeligt med at få tæerne bakset på plads i de rette folder.

Mit andet par FiveFingers (top foto)

Et ret stabilt par i blå, grå og hvid (flotte farver) til udendørs brug. Det har jeg dog ikke brugt dem til, men derimod til styrketræning indendørs. Men måske skal jeg give dem chancen for at komme i sving udenfor.

Mit tredje par FiveFingers

En meget let sko med elastisk stof i toppen. I hvid, grå og pink (fine og feminine farver). Dem har jeg brugt en del, når jeg har undervist i yoga om vinteren (jeg fryser ofte og er glad for at have noget på fødderne inde).

Mit fjerde par FiveFingers

En let stof model med rem i farven hvid, lys grå og pink. Dem har jeg brugt til kropsvægt styrketræning i kælderen. Det går ret o.k. og det er behageligt at stå solidt fast med føling med underlaget. Nu mens jeg skriver, tænker jeg at de skal på lige om lidt, når jeg skal ned at træne.

Sko, som ikke forskønner, men som avler smil hos de fleste.

Flere trænerkollegaer er gået helt over til FiveFingers, dvs. specialskoene er gennemtestede og fundet velegnede til træning.

Venner udenfor træningsmiljøet er dog mindre overbevidste og mener at faconen muligvis virker endnu mere kikset (læs: fod-lignende) end andefod modellen fra Jacoform (“komfort i særklasse” og “en klassikker skabt i 1977 og stadig ikke overgået”), endnu en sko med en die-hard fanskare med glade fødder, mens skeptikere vælger skønnere sko med mindre komfort og muligvis ømmere tæer.

Sunde fødder er glade fødder

Uanset præference:

Fødderne skal have det godt, det er bedre for sundheden nu og fremover. Man har det også bedre – og kan lettere træne.

Som træner anbefaler jeg bare fødder som nummer et (men ikke nødvendigvis barfodsløb), alternativt komfortabelt fodtøj, der passer til aktiviteten.

Til fest er det en anden sag …

Mere shoe story:

Shoe story: De udtjente sko – utjekkede, udtrådte og ude

Shoe story: De orange sko – mine KLM sneakers

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Ole Christensen

  Tak for dit indlæg om dine FiveFingers. Jeg har mere end 20 par i forskellige modeller og farver. Bruger nogle indendørs (bl.a. til yoga) og andre udendørs til gåture. Går med FiveFingers så meget som muligt – altid med bare fødder i skoene. Udendørs går jeg med dem indtil temperaturen er under +10 grader. Sidste år brugte jeg V-Alpha modellen indtil sidst i november måned. Jeg var for nylig hos “brilledamen” iført FF og hun var vildt begejstret for dem da hun fik øje på dem. Jeg tror at mine naboer efterhånden har vænnet sig til at se mig gå med FF på mine daglige gåture. Vh. Ole

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Hej Ole,
   Mange tak for din hilsen og motiverende input om FiveFingers. Og ja, bare fødder i FF virker som den bedste ide (jeg købte sokker til, men det fungerede ikke): Jeg er imponeret over at du også går med dem i relativt koldt vejr. Jeg tænker, jeg vil give mine par en ny chance i hverdagen.
   Fortsat god træning
   VH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 13 2021: Sol, fest og påske