God påske 2021 trods coronavirus

Shoe story: De udtjente sko – utjekkede, udtrådte og uheldige køb

Diamonds… No … Shoes are a girl’s best friend, men oprydnings- og simple living bølgen raser i 20’erne. Noget må ske. When it’s time to go, it’s time to go.

Intet er så skidt, så det ikke er godt for noget. Corona lockdown har givet tid til ekstra oprydning. Shore story. Anden sæson.

De udtjente sko

Man kan være udtjent på flere måder. Man kan blive nedslidt eller bare have haft sin tid. Det gælder mennesker – og det gælder sko.

Med tid på hænderne besluttede jeg mig for en benhård oprydningsrunde i skoskabet.

Jeg holder ellers liv i alle gamle sager længst muligt med pasning og pleje. Serie shopping og køb-og-smid-væk-mentaliteten har aldrig været på mode på denne matrikel og skomagere er mine gode venner. Derfor er det efter længere tids overvejelser, at jeg nu beslutter mig for at skille mig af med en stak størrelse 38 sko, der potentielt kunne gå nogle kilometer mere.

Men.

  1. Min søster minder mig om: Man kan altså godt se, når tøj og sko er fra et andet årtusind!
  2. Slidt fodtøj er simpelthen ikke særlig pænt (især ikke på job som foredragsholder).
  3. Meget slidt fodtøj er ikke behageligt at gå i – det handler ikke kun om nye hæle.

Utjekkede og udslidte

Med en blandet følelse af (oprydnings)lettelse og frygt for at fortryde det senere, er alle disse utjekkede og udslidte par (og et par fejlkøb) på vej til nye liv:

Blå Kors eller Småt Brændbart.

Deres skæbne er beseglet.

De udtjente sko Marina Aagaard blog livsstilMen disse fem par forsvandt. Jeg havde stillet dem frem for at give dem videre eller smide dem ud. Men på oprydningsdagen, hvor de stod i en kasse, var der en ad hoc hjælper, der fjernede dem. Så deres videre liv er ikke kendt …

1. Lloyd sko i sort ruskind

Købt i et tysk outlet på vej hjem fra en skiferie, åbenlyst under et anfald af mental træthed:

Jeg tænkte, at det ville være smart med en komfortabel hverdagssko i stedet for altid bare at gå ud og på indkøb i løbesko.

Det har jeg fortrudt hver gang jeg har haft dem på. De efter min ærlige mening så grimme i deres ‘pæn sko’ look, at jeg har været træt af at have dem på de forholdsvis få gange, hvor jeg har tvunget mig selv til at tage dem på. Nu er de heldigvis en lille smule slidte og bliver sat i ‘out’ kassen.

2. Esprit ballerina sko i beige ruskind

Købt for årtier siden og ofte gået med i hverdag, fritid og på ferie. Desværre nu så slidte, at det æstetiske udtryk er lige lovlig ‘lurvet’.

Ud uden diskussion.

3. Fluxa sko i læder

Købt for årtier siden … et eller andet sted. En favoritsko med lav, kurvet stilethæl; et par ‘gode sko’ til festlige hverdagslejligheder.

Skoene var med lyst læder med fine lysebrune stikninger. Men på en bustur fra Klaipeda til Vilnius, Litauen – hvor jeg var AER GYM VM-dommer – sad jeg og skrev med en rød tusch uden at opdage at den dryppede, men da jeg kiggede ned på skoen, var den ene fyldt med store røde pletter. Arrrggghh.

Jeg giver ikke bare op. Jeg købte brun skofarve for at dække katastrofen. Farvede dem i fire omgange. Desværre lykkedes projektet ikke helt og nu må jeg erkende, at de uhyre komfortable – og efter min mening trendy – sko må ud, fordi de klart signalerer ‘selvgjort er ikke velgjort’.

4. Zara peep-toe sandal i læder

Købt i forsommeren for et årti siden i en Zara butik i Aarhus. Samtidig med nedenstående peep-toe sko i ruskind.

What was I thinking?!

Jeg går principielt IKKE i:

– Sandaler
– Sommersko
– Peep-toe sko

En meget low-budget udgave af Beverly Hills Housewives-sandaler. Måske var jeg i momentan mental krise og tænkte at jeg burde forny mig og være mere sommerlig. Det var mit første fuldstændige sko-fejlkøb. En sko, som jeg aldrig har brugt. Nu skal den videre, så jeg ikke mindes om fadæsen. Jeg håber, at den får en ny ejer som elsker højhælede sandaler.

5. Zara peep-toe sko

Købt for et årti siden i en Zara butik i Aarhus. Sammen med ovenstående peep-toe sandal i læder.

Dobbelt What was I thinking?!

Peep-toe sko er ingen dum ide, luft til fødderne er alle tiders, men de er bare ikke mig og nu har jeg erkendt det. Denne ruskindssko er ellers fin i formen og jeg gik da med den tre gange, men følte mig helt uden for min komfortzone. Så det må langt om længe blive til et “duer ikke”.

Seks par med blandede anmeldelser.

6. Fluxa sko i sort og vinrødt læder

Købt for årtier siden … et eller andet sted … sammen med det andet par Fluxa sko.

Formen kan jeg lide. Den vinrøde farve er jeg imidlertid ikke så vild med og jeg er endnu mindre vild med ‘guld’ spændet på denne model.

Men skoene var billige, bløde og trods halvhøje hæle ret behagelige at gå i et par timer.

Desværre havde jeg taget dem på, da jeg gik rundt på sightseeing i Firenze en halv dag og det blev til sidst ret smertefuldt i tæer og hæle, derfor fik jeg et anstrengt forhold til dette par.

De er nu havnet i kassen, der skal gives væk.

7. Lloyd sko i sort ruskind

Købt til spotpris i et tysk outlet på vej hjem fra en skiferie, sammen med det andet par Lloyd sko.

Sort ruskind er lige mig, formen er pæn – ikke supersmart, men klassisk – og hælen er bred og halvhøj. God til møder og foredrag tænkte jeg.

Men et alvorligt minus. Skoen er 39 (det var det eneste par tilbage) og min fod er 38. Selvom jeg stoppede indlæg i skoene, for at undgå at rutsche rundt, fungerede det aldrig rigtig optimalt.

Og sko SKAL fungere. Trykker skoen eller slasker skoen, er det svært at holde koncentrationen og hele gå-fornøjelsen går i fløjten.

Ergo, med beklagelse: ‘Ude’.

8. Gummistøvler i sort gummi

Klodsede og kiksede. Købt i Bilka eller Føtex, fordi jeg tænkte at der var brug for gummistøvler; en beklædningsgenstand som jeg ikke har båret siden barndommen. Vi bor i en (semi-moderne) landsby på Djursland og er tæt på skove og enge med mudder og strande med vådt sand, så fornuftigt fodtøj har sin plads.

Det blev til mit livs andet sko-fejlkøb. Fodbeklædning som jeg ikke har båret én eneste gang.

Fordi.

Gummistøvler er:

  1. Ikke behagelige
  2. Ikke videre pæne

Eneste undtagelse til reglen er efter min mening, undskyld Ilse Jacobsen Hornbæk, Jimmy Choo Black Hunter Wellington Embossed Crocodile Boots. Lækre, men meget langskaftede, hvilket ikke harmonerer med  kraftige steptræning lægge. Så de er no go. Suk.

De indkøbte gummistøvler er ubrugte. Jeg benytter mig af to andre muligheder:

Træningssko, der alligevel er på fødderne. Det resulterer naturligvis i våde sko og sokker, men hellere det … (våde sko og sokker er dog noget af det værste og bør undgås, men for mig er gummistøvler stadig ikke løsningen).

Vandrestøvler, der er imprægnerede. Det går naturligvis ganske glimrende, bortset fra situationer med vandhuller og mosehuller, der er over 15 cm dybe. De forekommer ret ofte på vores gåture, men det får mig alligevel ikke til at overveje gummistøvler, der på alle måder er ‘for flade’.

9. Sko i brunt læder

En pæn ‘hverdagssko’ i brunt læder. Fundet på en udsalgshylde i en skobutik. Billig, men til gengæld ikke specielt pæn. Faldt alligevel for navnet “Ambition” (!) samt faconen og pasformen som er forbløffende god. Gik i dem nogle gange, men det er ikke en sko, der gør noget for tøjet, outfit of the day, udover at trække det nedad: Jo mere jeg tænkte over det; et lidt trist østblok-look. Trods begrænset brug: De må videre.

10. Pumps i sort ruskind

Klassiske sorte pumps med høj hæl. Andre ville nok bruge udtryk som ‘gammeldags’, ‘gammelkoneagtige’ og ‘kedelige’. Købt i London, tror jeg.

Jeg har været glad for de sko, som jeg brugte på cocktailparties sammen med en lille sort. Min venindes far var liason officer og vi blev inviteret ombord på NATO fartøjer for at mingle med udenlandske gæster og promovere Aarhus City. Det var sjove tider. Men skoene bærer klart præg af at være fra før årtusindskiftet og har da heller ikke været brugt siden.

Nu må de vige pladsen, selvom de ellers har stået på hylden som et kært minde.

11. Støvler i blommefarvet syntetisk ruskind

That’s more like it. Lidt mere mig.

Støvler med lave stilethæle, spidse snuder og metalspænde. Og blommefarvede; alle nuancer af lilla er mine venner.

Købt i Bilka eller Føtex tror jeg. Ret billige, til gengæld ikke særlig god kvalitet!

Så derfor – selvom jeg stadig synes om disse efterårs-hverdags-støvler – må de på grund af et meget slidt look på snude og hæl desværre ud.

Øv.

Direkte i Småt Brændbart – tror jeg – men må hellere spørge pladsmanden.

12. Asics træningssko

Asics Gel Kayano. Nummer? De har numre, men jeg prøver dem bare og køber dem.

Efter i en årrække at have været sponsoreret af et andet mærke, prøvede jeg Asics og blev glad for dem. De føles fantastisk på mine fødder, så dem har jeg brugt længe.

Når de bliver for slidte til indendørs løb og træning, bliver de brugt til udendørs løb. Når de bliver for slidte til udendørs løb, bliver de brugt til gå-tur-med-Rex-sko.

Heldigvis fandt jeg sidste år et helt nyt par af samme slags til halv pris i et outlet i Neumünster. Det gør beslutningen nemmere: Disse er blevet for slidte og må ud.

13. Adidas træningssko

Adidas Supernova. Brugt som aerobic og styrketræningssko. Ikke så tit. Pæne, men tunge og ikke 100 % optimale i støddæmpningen.

Alligevel er de blevet nussede og slidte af årelang on-off brug.  Nu må de ud.

14. Asics træningssko

Asics Gel Kayano. Nummeret kan jeg ikke huske. Men lige dette par sad fantastisk godt og med en flot farvekombination; hvide sko med lilla og lyserøde detaljer. En favorit løbesko og siden god gå-tur-sko. Desværre er de nu så slidte at stykker af sålen falder af.

Der er ikke noget at gøre. Dommen er afsagt. Ud.

15. Støvletter i stof med sorte pailletter

99 % af tiden går jeg i sort tøj. Også når jeg holder foredrag. Derfor vil jeg gerne have en sko med fest eller farver. Et par gange har jeg skullet holde særlige foredrag i forbindelse med åbninger og afslutninger af seminarer eller konferencer og så har jeg brugt særlige sko fx med glimmer.

Da jeg derfor går forbi en Bianco butik i Aarhus for et par år siden og ser et par ret billige støvletter, omkring 600 DKK, med pailletter tænker jeg: De er festlige og kan bruges sammen med sorte bukser selv til hverdag(sforedrag).

Jeg er vild med at der også er pailletter på hælene. Så for en sjælden gangs skyld foretager jeg et impulskøb (men dog med et formål):

Mit tredje – og foreløbig sidste – sko fejlkøb.

Disse støvletter har jeg ikke brugt endnu. Af samme årsag som jeg heller ikke har brugt de tilsvarende med sølvpailletter …

16. Støvletter i stof med sølv pailletter

Købt i Bianco butikken i Aarhus sammen med ovennævnte sorte paillet støvletter.

Efter købet prøvede jeg dem derhjemme med de relevante bukser. Og det gik op for mig, at de ikke var sagen. Trods paillet-hælene er der noget ved formen, som ikke passer min fod eller min tøjstil. Ærgerligt. Et par gange har jeg prøvet dem igen, men er kommet til samme resultat. Det går ikke.

De er på udskiftningsbænken sammen med deres makkerpar.

Hvad der skal ske med dem ved jeg ikke?

Mere shoe story:

Shoe story: De orange sko – mine KLM sneakers

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

God påske 2021 trods coronavirus