Motivation? Citat: Hej du, tænk efter, lev dit liv

Q-signs: Aerobic og Holdtræning cueing tegn

Af Marina Aagaard, MFT

I film og tv produktioner bruger man cues, signaler eller stikord, for at minde om handling (tekst) eller sætte noget i gang. Det samme gør man i holdtræning. Brugen af cueing startede samtidig med at aerobic-bølgen gik i gang. Der var behov for tegn og signaler til at få deltagerne til at opfatte øvelser og flytte sig sammen i den rigtige retning.

Cueing bruges i holdtræning ofte som et andet udtryk for instruktion og kommer som mange andre fitness ord fra engelsk, hvor cue betyder stikord som i cue cards.

Cue cards, also known as note cards, are cards with words written on them that help actors and speakers remember what they have to say. They are typically used in television productions where they can be held off-camera and are unseen by the audience.

Cueing

Instruktører kan cue mundtligt, men også visuelt. Ud over instruktioner og feedback kan holdinstruktøren benytte demonstrationer, overdrevne bevægelser og armbevægelser og håndtegn.

Visuel og verbal cueing omfatter i puls holdtræning, fx aerobic og step, informationer om øvelser og trin; hvad, hvordan, hvorhen og hvornår.

  • Hvad – hvilke trin
  • Hvordan – teknik, stil og rytme
  • Hvor mange og hvornår
  • Hvor og hvorhen

De vigtigste visuelle og verbale cues er øvelse, tælling og retning.

Øvelsestegn

Når instruktøren vil skifte øvelse, varsles det ofte med tegn, cue signs, instruktionstegn eller øvelsestegn. Cueing bruges lige før øvelsen for at varsko deltagere og samtidig med (starten af) øvelsesdemonstrationen
for at tydeliggøre øvelsen.

Der er ikke så mange internationale øvelsestegn endnu, de typiske er tegn for gang/løb, step touch, grapevine og V-step. Ved andre trin må fantasien tages til hjælp og instruktøren må bruge egne tegn og fagter. Uanset hvad man finder på, bør man være konsekvent, så deltagerne fra gang til gang ved, hvilke trin det drejer sig om.

Eksempler:

Knæløft, peg på knæ og løft armen op.
Hæltræk, peg på hæl og klap på bagdel.

Nedtælling

Den hyppigst brugte visuelle cueing er nedtælling, hvor instruktøren ved hjælp af fingrene angiver hvor mange repetitioner, der er tilbage, hvornår der skal skiftes til en ny øvelse.

Der er endnu ikke et internationalt kendt tegn for otte, men eventuelt kan begge hænder løftes op og vise to gange fire.

Ved nedtælling vises fire, eventuelt fulgt af tre og to fingre: ‘en’ vises kun sjældent, fordi hånden på tællingen 1 (1-3) ofte viser øvelse eller retning.

Retning

Retningsangivelse er den nemmeste form for visuel cueing. Instruktøren viser med arme og hænder retningen; fremad, bagud, højre, venstre, diagonalt, op eller ned – eller rundt i cirkler. Den form for cueing gør det nemt for også de bageste deltagere hurtigt at opfange, hvor man skal hen med de næste trin.

Q-signs

Langt den overvejende del af kommunikation foregår visuelt eller non-verbalt. Derfor foregår en væsentlig del af instruktionen i holdtræning via instruktørens holdning og øvelsesudførelse samt kropssprog og mimik, hvilket også medvirker til at gøre holdundervisningen motiverende og lettere at følge. Både bevidst og ubevidst taler man med kropssproget til hinanden.

Visuel cueing omfatter tegnsprog med fingre, hænder og arme. I fitness holdtræning bruger man nogle faste tegn, cue signs, som forstås over det meste af verden. Q-signs – Q udtales som cue på amerikansk – systemet blev udformet af instruktøren Tamilee Webb, Webb International, USA.

Denne tabel inkluderer de fleste af de oprindelige Q-signs samt enkelte tegn fra Visual Cues for Exercise Classes (Oliva, Gallaudet University, USA, 1988) og de nyeste tegn anvendt på nationale og internationale kongresser.

Q-signs cue signs cueing tegn Holdtræning Marina Aagaard

Det er uhyre praktisk med enkle, tydelige tegn, så instruktøren hurtigt får alle med. For at sikre størst chance for succes, bør tegnene være almindeligt kendte. Derfor bør instruktører så vidt muligt gå ud fra de internationale standardtegn og så supplere med egne, der hvor der ikke aktuelt er et standard tegn.

Reference

Instruktører kan læse uddybning og mere om undervisningsteknik og cueing og cueing til musik i bogen. Se oversigtsside over bog indhold her:

Holdtræning – motivation, metodik og målrettet træning

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Hej du, tænk efter, lev dit liv