Mindre smerte, mere bevægelighed: Træn med små skridt

Kostråd 2021: Officielle råd om kost og klimavenlig mad

Af Marina Aagaard, MFT

Fra 8 til 10 til 7. De officielle Kostråd består fra i dag d. 7.1.2021 af syv kostråd samt et par supplerende tips. Som ventet og annonceret har rådene bevæget sig i retning af klima og endnu mere sundhed. Og en overraskende nyhed.

På Fødevarestyrelsens lancering (7.1.2021) blev det understreget, at:

De nye kostråd er en retning og en ramme, der kan guide os.
De skal på ingen måde opfattes som en rigid spændetrøje.
I en sund og klimavenlig kost er der IKKE noget, der er forbudt.
Anne Pøhl, Fødevarestyrelsen

Kostråd 2021 – De nye kostråd

 1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
 2. Spis flere grøntsager og frugter
 3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
 4. Spis mad med fuldkorn
 5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
 6. Spis mindre af det søde, salte og fede
 7. Sluk tørsten i vand

Vigtige tips:

Begræns madspild
Gå efter Nøglehullet

Kostråd nummer 1 (og nummer 6) er egentlig 3-i-1 råd:

Planterigt er et helt afgørende råd for både sundhed, samfund og klima.

Varieret er alle tiders råd både sundhedsmæssigt og nydelsesmæssigt.

Ikke for meget
er desværre nødvendigt at fremhæve: Over halvdelen af danskerne er overvægtige, så rådet er vigtigt, og også integreret i anbefalingerne om mere grønt (indirekte effekt) og i mængdeangivelserne for de enkelte fødevaregrupper.

Kostråd 2021 Officielle råd om kost Fødevarestyrelsen Marina Aagaard blog

Fra 10 til 7 og forskel

Vigtigste forskelle mellem nye og tidligere kostråd (Fødevarestyrelsen):

 1. Færre kostråd, fra 10 til 7, for at de er lettere at huske.
 2. Der tales om mad i stedet for næringsstoffer, lettere at omsætte til praksis.
 3. Overordnet mængderelaterede kostråd, nu ‘mindre’ i stedet for ‘magert’.
 4. Bælgfrugter fremhæves specifikt [det kan evt. mindske indtag af kød og mælk].
 5. Der er en mindre ’tilpas mængde’ af mælkeprodukter; fra 500 til 250 ml / gram.
 6. Fysisk aktivitet er ude af kostrådene.
 7. Ordet planterigt bruges: Vigtigt at kost er rig på det fra planteverdenen.

Ret overraskende er ‘dyrk fysisk aktivitet’ ude af kostrådene. Rådet om fysisk aktivitet var egentlig heller ikke et kostråd, så det er måske fornuftigt nok at det er væk: Som det blev sagt ved lanceringen af de nye råd, det er et vigtigt råd, men “Fysisk aktivitet tager de store idrætsorganisationer sig af”.

Klima- og sundhedsvenlig kost

De nye er en rettesnor til at opnå en sund og klimavenlig balance i det, man spiser og drikker. Følger man alle rådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det vil også gøre det nemmere at holde en sund vægt, og man nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.

Det, vi spiser og drikker, har betydning for både vores sundhed og klimaet. Det skyldes, at produktionen af fødevarer medfører udledning af drivhusgasser, fødevarernes klimaaftryk. Kød – og især okse- og lammekød – har et højt klimaftryk.

Klimaaftrykket fra danskernes mad er omkring tre tons CO2 per person om året. Det tal kan reduceres med 20-25 % ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk. Vi kan vælge fjerkræ frem for oksekød og sild i stedet for rejer. Hvis vi samtidig spiser mindre kød og skruer op for grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, bliver klimaaftrykket endnu lavere. Målet er 0 CO2 udledning i 2050 – og kosten tæller også.

De officielle Kostråd

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med mange interessenter.

Fødevarestyrelsens råd er således baseret på videnskabelig evidens – hvilket under lanceringen blev fremhævet som en vigtig kendsgerning i en tid med alt for megen pseudoviden – og viser vejen til mad og drikke, der er sund og samtidig klimavenlig. Gode måltider med sund og klimavenlig mad kan give nydelse, glæde og velvære, og gode måltider kan spille en væsentlig rolle i vores sociale liv.

For (næsten) alle

Størstedelen af den danske befolkning kan med fordel følge kostrådene.

De anbefalede mængder ved hvert kostråd (som man kan finde i rapporten, link nederst), gælder for tilberedt mad til en voksen med en kost på 10 MJ. eksempelvis fx børn spise mindre mængder. Det gælder dog ikke mælk og mælkeprodukter, hvor børn helst skal indtage, spise/drikke, ligeså store mængder som voksne.

Kostrådene gælder ikke for børn under 2 år, småtspisende ældre samt personer, som har en sygdom, der stiller særlige krav til maden. Desuden skal gravide, ammende og personer over 65 år følge supplerende råd. Det gælder også personer, der ikke spiser fisk, kød eller mejeriprodukter.
På siden Altomkost.dk kan man finde anbefalinger for målgrupper med særlige behov eller kostvaner, også for mælkeallergikere, vegetarer og veganere.

Reference

Alt om kost (hjemmeside og lancering)

Kostråd Pjece 2021 (pjece med mængder)

DTU: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag … Kostråd, 2020.

DTU: Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet, 2013.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mindre smerte, mere bevægelighed: Træn med små skridt