Vatican Museum Bramante Staircase Walk (video)

Mig og diamanter? Diamonds are a girls’ best friend Guide

Af Marina Aagaard, MFT

Sådan sang Marilyn Monroe. Så her er en reklame. For diamanter!
Og for et diamant og gør-det-selv diamantsmykke firma.

Er diamanter en piges bedste ven?

Forhåbentlig ikke. Men dog en meget populær og samtidig stabil, livslang ledsager … i modsætning til visse kærester og ægtefæller (snøftede hun).

Forleden var reality diamantfamiliens mor, fru Pitzner, i TV2 GO, for at fortælle om diamanter, der er blevet et meget populært investeringsobjekt, fordi det forudsiges at inden for en kortere årrække er verdens diamantminer tømt.

Mig og diamanter

Selv har jeg ingen investeringsdiamanter liggende. Ikke at jeg kimser af diamanter, tværtimod: Man kan med et elektronmikroskop konstatere, at jeg bærer to diamantørestikker i ørerne. Erhvervet i en fjern fortid i Zurich Lufthavn efter et veloverstået dommerkursus i Schweiz. Mit første ‘rigtige’ smykkekøb (skal smykker være med ædle stene, skal det være diamanter, det er “klart”).

Mig og diamanter Marina Aagaard blogPå højre ringfinger bærer jeg ofte min konfirmationsgave af endnu ældre dato: En ring, eller rettere to, som jeg selv havde designet. Min mor fik lavet ringene til mig af diamanterne fra et arvestykke, en slipsenål med en lille og flere bittesmå diamanter. Ringede er firkantede (nyt dengang), smart, men ikke optimalt når de skal af og på; runde er ved eftertanke bedre.

På min venstre ringfinger bærer jeg lidt sjældnere en souvenir fra Side, Tyrkiet: En gave fra ægte-manden: En lille hvidguldslænke med diminutive diamanter; jeg er ret vild med, at den ligner en urlænke. Ringen minder i øvrigt forbløffende meget om en serie fænomenale fingerringe fra et stort diamantfirma i København; min er imidlertid ikke helt magen til og til en brøkdel af prisen.

Da jeg fyldte rundt for en rum tid siden, fik jeg af min mor et par ørestikker med diamanter. Arvestykker i art deco stil; gemt af vejen til det igen bliver muligt at gå i byen.

Det er mit samlede ‘lager’ af de eftertragtede sten. Finanskrisen lagde en dæmper på smykkeshopping for viderekommende! Men. Men. Men.

Drømme har man da lov at have

– og jeg kan som andre ‘girls’ lide at se på diamantsmykker i butikker (trykke næsen mod ruden hos Tiffany’s, Cartier og Boucheron) samt online og live: Til en fest for længe siden, da man stadig gik til fester, viste en god veninde mig sin gave: Et elegant tennisarmbånd. En fin kæde om håndleddet, besat med diamanter hele vejen rundt.

Jeg går næsten aldrig med armbånd, jeg er ur-pige, men skulle det være, må et tennisarmbånd, enkelt og tidløst, være nummer ét på listen. Altså hvis min næste bog bliver en bestseller, for et tennisarmbånd er ikke helt billigt, selvom det fås i forskellige prisklasser (foto: Vanbruun) afhængigt af diamanternes antal, fra 48 til 95; jo færre der er i armbåndet, jo større er de.

De bliver kaldt tennisarmbånd, men hvorfor? Tennisspilleren Chris Evert bar et sådant diamant armbånd og det gik i stykker og faldt ned på banen i en af de tidligere runder i U.S. Open i 1978. Før da var det (vist) ikke set, at man bar smykker på banen, og slet ikke et som forstyrrede kampen. Selvom den type armbånd har eksisteret siden 1920’erne, blev det først fra 1970’erne kendt som et ‘tennis bracelet’ (The Adventurine). 

Diamant – verdens hårdeste stof

Diamanter aka rocks og ‘ice’ dannes af naturen cirka 150-200 km under jordens overflade, hvor der er ekstrem varme og et højt tryk. Efter at de er dannet, bevæger de sig op mod jordens overflade. De fleste af de diamanter, der findes nu, er dannet for milliarder af år siden, hvilket gør dem meget kostbare. I modsætning til andre ædelstene er de lavet af ét grundstof, kulstof.

Diamanterer er det hårdeste materiale i verden. De bruges som bekendt i smykker, men også i værktøj, fordi de kan skære næsten alting over, fordi de er så hårde. Hårdheden vurderes ud fra Moh’s skala, der går fra 1-10, hvor diamanter er det hårdeste, 10.

Når de er hentet ud af diamantminen, sorteres de i forskellige kategorier med hensyn til vægt, farve og klarhed. De slibes dernæst i forskellige former og størrelser.

Tilføjelse: Diamanter er måske det næst-hårdeste materiale: En meteorit fundet i Finland viste sig at rumme kulstof i flere gitter-varianter. Da forskerne prøvede at slibe den med diamantslibemiddel, kunne det ikke lade sig gøre. Så gik de i gang med mikroskoper, røntgenanalyser, spektroskopi og en række andre undersøgelser for at undersøge stoffets atomstruktur. Det viste sig at være en ultrahård atomkonstruktion, som aldrig er set før. Den ligner diamantstrukturen meget, men ikke helt (Ingeniøren).

Rækker pengepungen ikke til rigtige diamanter, findes der laboratoriefremstillede, lab-dyrkede, diamanter. De er lavet af et kulstoffrø, som udsættes for højtryks- og højtemperaturteknologi, så der dannes en diamant. Lab-diamanter er skabt på samme måde som naturlige diamanter, men i et laboratorium. Kun et særligt instrument kan fortælle, om det er en lab dyrket eller naturlig diamant.

Diamantens 4 C’er

Diamanter klassificeres og værdiansættes ud fra de 4 C’er, som definerer deres skønhed, værdi og kvalitet på verdensplan:

Cut (slibning): En diamants skønhed bestemmes af dens slibning, der reflekterer lyset.

Color (farve): Glansen afgøres også af farven; klar eller farvet fx blå, gul, grøn, brun eller lyserød.

Clarity (klarhed): De flotteste diamanter har størst klarhed; skæmmes ikke af mørke partikler.

Carat (karat): Det sidste træk er karat, der henviser til vægten af ​​en diamant. 1 karat er lig med 200 milligram. Selv en brøkdel i forskellen i karat kan gøre en betydelig forskel i dens værdi.

Vanbruun diamant øreringeFoto viser diamantørestikker med smaragdslibning.
Denne glitrer ikke så meget som diamantslibning,
men virker mere som spejle – altså flot. 

Systemet til klassificering af diamanter blev opfundet af GIA, The Gemological Institute of America: De 4 C’er er den universelle standard til vurdering af diamanter. Når en diamant er gået igennem GIA’s klassificeringssystem, får den en vurderingsrapport, der angiver diamantens 4 C’er sammen med et diagram over dens klarhed, karakteristika og en grafisk repræsentation af diamantens proportioner.

For forbrugere er der også et 5. C, som har betydning. Ved køb af diamanter og diamantsmykker medfølger der normalt et Certifikat, der beskriver diamantens træk. Det hjælper med til at sikre, at diamanten har alle de kvaliteter, der er beskrevet af sælgeren.

Gør-det-selv diamantsmykker?

Ja og nej.

Nej: Med mindre at man er guldsmed, skal man nok ikke begynde at gøre det selv, hvis ens ædelmetal smykke skal se godt ud.

Ja: Man kan gøre det – altså designe det – næsten selv.

Man kan have en helt klar drøm om, hvordan ens (diamant)smykke skal se ud, men diamonds are forever, diamantsmykker holder for evigt*, så det kan godt betale sig at overveje en ekstra gang eller to eller tre, hvordan drømmesmykket helt præcist skal se ud. Der findes heldigvis guldsmede og smykkefirmaer, der kan hjælpe med at producere unikke smykker.

Jeg fik et tip om det skandinaviske firma Vanbruun, som er specialiserede i diamantsmykker. På deres hjemmeside, kan man se diverse design-muligheder, få inspiration og måske designe sit eget smykke fx a la cushion diamant halo ringen i anden linje yderst til venstre; en dyrt udseende diamant drøm.

* Vær opmærksom på, at grabberne på gamle eller ældre smykker kan blive slidte og gå i stykker, så stenene falder ud. Jeg har tabt et par diamanter fra min ene ring, men heldigvis var de så små, at de var overkommelige at erstatte. En anden gang lånte jeg en antik halo ring til en event … og da jeg efter nogle timers brug kiggede på ringen, manglede der pludselig en ikke helt lille diamant i kransen. En sjov historie nu, men ikke dengang, da jeg var i panik og sammen med 10 andre kravlede rundt på gulvet og ledte efter stenen i flere timer. Heldigvis blev den ved et utroligt held fundet igen og sat forsvarligt fast. 

Diamanter er for evigt

– men ikke døgnet rundt.

Der er en uudtalt regel – som blandt andre de engelske diamantstorforbrugere Kate Middleton, Meghan Markle og Dronning Elisabeth II – ikke bryder:

Ingen diamanter før klokken 18:00.

Vanbruun diamant fingerring

Kvinder i adelige familier lader – med enkelte undtagelser såsom forlovelsesringe – ikke diamanterne funkle om dagen (foto viser en klassisk alliancering og en mere royal halo ring med en stor centersten omkranset af flere mindre). I stedet gemmes glitrende stene typisk til aftenbegivenheder, ifølge society eksperter for ikke at virke prangende – og desuden kan diamanter stjæle billedet fra bæreren!

Det skal indrømmes, at undertegnede kan finde på at bære diamanter i dagtimerne. Fordi de nærmest er groet fast på mig og de er så små, at det kan gå. Til træning bør de dog ikke være på. En dødssynd mener min ven, en tidligere landstræner i vægtløftning og styrkeløft: Smykker kan blive fanget af vægtene, så man kan komme alvorligt til skade. Smykker skal af i træningslokalet.

Diamonds are a girl’s best friend

Diamonds Are a Girl’s Best Friend er en iørefaldende og humoristisk jazzsang om ‘en piges bedste ven’, introduceret af Carol Channing i den originale Broadway-produktion af Gentlemen Prefer Blondes (1949) med musik af Jule Styne og tekster af Leo Robin.

Sangen er måske mest berømt udført af Marilyn Monroe i 1953-filmen Gentlemen Prefer Blondes, hvor Monroe spiller Lorelei Lee.

The French are glad to die for love
They delight in fighting duels
But I prefer a man who lives
And gives expensive jewels

A kiss on the hand
May be quite continental
But diamonds are a girl’s best friend

A kiss may be grand
But it won’t pay the rental
On your humble flat
Or help you at the automat

Men grow cold
As girls grow old
And we all lose our charms in the end

But square-cut or pear-shaped
These rocks don’t loose their shape
Diamonds are a girl’s best friend

Tiffany’s
Cartier
Black Starr
Frost Gorham
Talk to me Harry Winston
Tell me all about it

There may come a time
When a lass needs a lawyer
But diamonds are a girl’s best friend

There may come a time
When a hard-boiled employer
Thinks you’re awful nice
But get that ice or else no dice

He’s your guy
When stocks are high
But beware when they start to descend

It’s then that those louses
Go back to their spouses
Diamonds are a girl’s best friend

I’ve heard of affairs
That are strictly platonic
But diamonds are a girl’s best friend

And I think affairs
That you must keep liaisonic
Are better bets
If little pets get big baguettes

Time rolls on
And youth is gone
And you can’t straighten up when you bend

But stiff back
Or stiff knees
You stand straight at Tiffany’s

Diamonds
Diamonds
I don’t mean rhinestones
But diamonds are a girl’s best
Best friend

 

Diamant drømme.
Eller hvad?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vatican Museum Bramante Staircase Walk (video)