Motivation? Citat: Save the changes? Change?

5-5 vejrtrækning: Stress på? Træk vejret dybt

Af Marina Aagaard, MFT

Vi trækker vejret over 20.000 gange i døgnet; kan det foregå lidt bedre åndedrag for åndedrag, kan det fremme sundhed og velvære og mindske spændinger. I stedet for de omkring 12 åndedrag i minuttet, 2½ sek. for henholdsvis indånding og udånding, men kan man over tid gradvist søge at trække vejret langsommere.

Når du trækker vejret langsommere, kan du sænke pulsen og blodtrykket. Du får ro på og tænker klarere.

5-5 vejrtrækning

Forskning har vist, at langsom vejrtrækning – fx 6 åndedrag pr. minut, 5 sekunders indånding, 5 sekunders udånding – i mange kan tilfælde sænke blodtrykket mindst lige så effektivt som medicin.

Langsom 5-5 vejrtrækning

  • Stående, siddende eller liggende. Gerne i det fri.
  • Ånd dybt gennem næsen på 5 sekunder.
  • Ånd dybt ud gennem mund eller næse på 5 sekunder.
  • 6 åndedrag ind-ud: 1 minut i alt.
  • Lav øvelsen i 1 minut i starten. Øg evt. over tid:
    Lav øvelsen i flere minutter – uden stress.

Tidseffektiv træning til hverdag og fritid

Effektiv og behagelig mikrotræning til dig, som du kan lave når som helst og hvor som helst uden at det tager tid fra din travle hverdag. Samtidig gør du noget godt for både kroppen og psyken og fremmer din sundhed såvel som din præstationsevne.

Prøv det:

5-5 vejrtrækning

Obs.: Åndedrættet er tæt forbundet med det selvstyrende nervesystem, der styrer organerne. Undgå at forstyrre kroppens funktioner: Lav åndedrætstræning i kort tid og øg gradvist over tid; det må ikke føles unormalt eller stresse.

Breathe (ERX Journals):

Nøglefund:

  • Undersøgelser af de fysiologiske virkninger af langsom vejrtrækning har afsløret signifikante virkninger på åndedræts-, kardiovaskulære og kardiorespiratoriske systemer samt det selvstyrende (autonome) nervesystem.
  • Centrale fund inkluderer effekter på respiratorisk muskelaktivitet, ventilationseffektivitet, chemoreflex og baroreflex følsomhed, pulsvariation, blodgennemstrømningsdynamik, respiratorisk sinusarytmi, kardiorespiratorisk kobling og sympathovagal balance.
  • Der ser ud til at være potentiale for brug af kontrollerede teknikker til langsom vejrtrækning som et middel til at optimere fysiologiske parametre, der synes at være forbundet med sundhed og lang levetid, og som kan strække sig til sygdomstilstande; der er dog et stort behov for yderligere forskning i området.

God træning.

Læs mere:

Om åndedrætstræning fordele og træning med åndedrætstræner:

Åndedrætstræning

Superhuman kondi

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Save the changes? Change?