Screensaver tidsrøver: Planlægger du en rejse?

World Cleanup Day 2020: Ryd op i natur, mobil og mailboks

World Cleanup Day. En af vor tids største folkebevægelser, der forener 180 lande over hele verden til en renere planet. I 2020 den 19. september.

En dag, hvor det handler om at rydde op. Først og fremmest i naturen, men også i egen it-park, da strømlining forlænger udstyrets levetid og reducerer CO2-udledning.

World Cleanup Day Marina Aagaard Blog Jeg bor i et af landets flotteste områder, nær en nationalpark. I og udenfor parken finder jeg på næsten hver eneste gåtur folks brugte efterladte aluminiumsdåser, plastikflasker, plastikposer, plastikbokse og plastikbestik smidt på jorden, selvom der inden for kort afstand er store skraldespande?

Stort set hver uge holder jeg derfor ‘oprydningsdag’, ikke fordi jeg synes at det er fantastisk, men fordi alt det skrald er usundt for dyr, natur og mennesker – og så skæmmer det naturen. Se: Hov, du tabte noget … i din egen natur.

Det ville være virkelig skønt, hvis der ikke var brug for oprydningsdage, så jeg håber, at flere naturbrugere vil overveje følgende:

Afsæt intet andet end fodaftryk i naturen.

Og eventuelt indtil tingene bliver bedre: Tag eget skrald med hjem. Hjælp med at fjerne skrald; hvis alle tager nogle ekstra stykker med sig til skraldespanden, burde det kunne gøre forskel.

Så lang tid tager det at nedbryde ‘dagens fangst’:

Plastikbeholder: 50-80 år
Dåse (aluminium): 200-500 år
Plastikflasker: 450 år
Plastikposer: 200-1000 år

World Cleanup Day

I 2020 er der oprydningsdag i dag d. 19. september 2020. Jeg er på vej ud med et lille uafhængigt team, men du kan tilmelde dig kampagnen ved at gå ind på hjemmesiden Worldcleanupday.org.

Fra hjemmesiden:

Verdensoprydningsdagen den 15. september 2018 forenede 18 millioner mennesker i 157 lande og territorier til den største affaldsindsamlingsdag i menneskets historie. En episk, 36-timers grøn bølge af oprydninger over hele kloden – begyndende i New Zealand og rejser rundt i verden, før den slutter på Hawaii. Se videoen!

Verdensoprydningsdagen den 21. september 2019 forenede mere end 21,2 millioner mennesker i 180 lande. Den dag mødtes frivillige og partnere over hele verden igen for at befri vores planet for affald – rydde op i affald og misadministreret affald fra vores strande, floder, skove og gader.

Verdensoprydningsdagen udnytter styrken hos mennesker over hele verden til at opnå utrolige ting ved at gå sammen. Dens skønhed ligger i samarbejde og samarbejde: at bygge broer mellem forskellige samfund og inklusive alle niveauer i samfundet – fra borgere til erhvervslivet til regeringen.

Den spæde start

Denne verdensændrende idé begyndte i det lille nordeuropæiske land Estland i 2008. 50.000 mennesker forenede for at rydde op i hele landet på bare fem timer. Den dag blev en global borgerbevægelse fra bunden op født og spredte sig som en ild i verden. Dette fangede fantasien hos mennesker over hele verden, der blev inspireret til at følge trop med den samme ambitiøse formel ‘et land, en dag’.

11 år senere er den enkle idé vokset til en global bevægelse med millioner af frivillige og karismatiske ledere. Den enkle rengøringshandling er blevet en kraft, der binder mennesker og grupper sammen, der ellers aldrig ville drømme om at arbejde mod det samme mål. Civilsamfund, regeringer og globale virksomheder, kvinder i Saudi-Arabien, mennesker, der trodser krig i Yemen og Syrien, muslimer, jøder, hinduer og kristne, mænd og kvinder, børn.

Hvorfor?

Næsten ethvert menneske på denne planet har et sted, de kalder et hjem. Det være sig et palæ, en gade, en hytte eller en lejlighed i en storby. Så er der de byer, lande og regioner, vi kalder hjem. Og den planet, vi kalder hjem. Da 50.000 estere rengjorde deres hjem på 5 timer, fik verden færten af det. Idéens enkelhed og ‘lad os gøre det’ holdningen tog fart, og resten er, som de siger, historie.

Alle kan hente affald. I 2018 meldte en 101-årig mand sig frivilligt til at rense på Curaçao. I Estland gik en gruppe mødre, der bar deres babyer ud, for at rydde ope. I Skotland kom en hundeforening ud med hundene.

Men Verdensoprydningsdagen er blevet så meget mere end den enkle handling at afhente affald. Dagplejesteder, skoler, virksomheder, embedsmænd – de gamle, de unge, de rige og de fattige – alle bidrog. Fordi de kunne. Fordi de ønskede at være involveret i at gøre deres hjem til et bedre sted. Fordi de fik mulighed for at hjælpe. Fordi de tilhører et samfund.

Hvordan?

Let’s Do It World (LDIW) er en global organisation, der forener mere end 150 lande. Verdensoprydningsdagen er den største begivenhed arrangeret af LDIW.

Hvert land har en leder eller en gruppe ledere, der arbejder dag og nat, ofte som frivillige, for at mobilisere befolkningen i deres lande til Verdensoprydningsdagen. Lederne kommer fra alle samfundslag – stærke kvinder, der trodser samfundets grænser, miljøforkæmpere, der kæmper for en bedre fremtid, organisationer, der forener berørte borgere. Hvert land er påvirket af misforvaltet affald på forskellige måder.

I nogle er affald et emne, der styres af regeringen; i nogle er affald noget, som størstedelen af ​​befolkningen er omgivet af; i andre giver affald og genbrug tusindvis af job; i nogle tilfælde er misadministreret affald ikke et så stort problem, og i nogle lande er mismanaged affald et spørgsmål om liv og død.

Hvert land behandler de spørgsmål omkring affald, der er mest presserende for dem. LDIW giver vejledning, rådgivning og lederskab for alle, der er villige til at bruge tid på sagen. De utrolige mennesker, der fører disse 180 lande, er intet mindre end at være vores tids helte.

Du kan læse mere om Verdensoprydningsdagen HER.

Fra hjemmesiden:

Individuel oprydning

I år har kampagnen individuelle oprydninger, fordi Covid-19-virussen har påvirket lande forskelligt. Så folk, der ikke kan eller ikke ønsker at bevæge sig i grupper, kan registrere sig selv som en individuel deltager! Da cigaretskodder har været det mest almindelige affald i World Cleanup Days, inviterer vi dig til at deltage i udfordringen om at samle 1 milliard cigaretskodder samlet. Find ud af mere om cigaretskod-kampagnen her . Cigaretskod skader dyr, så læs mere og deltag.

Ryd op i digitalt affald

I den digitale verden, der ligner miljøet, er der en enorm mængde affald, der fjerner lagerplads fra vores smartphones, tablets, laptops, pc’er og servere. Hvis vi sletter alle unødvendige filer, apps, fotos og videoer, forlænger vi ikke bare vores gadgets levetid og sparer en enorm mængde CO2, men vi føler os også mere afbalancerede, vi tager kontrol over vores liv, og vi bliver mere effektive og tilfreds. Lyder som en win-win!

Internetetss kulstofaftryk og de systemer, der understøtter det, tegner sig for omkring 3,7% af de globale drivhusemissioner, hvilket svarer til den mængde, der produceres globalt af flyindustrien. Nogle undersøgelser estimerer, at internetnetværket om et årti vil producere 20 procent af verdens drivhusgasser.

Den første nationale digitale oprydningsdag fandt sted i 2018 i Estland, arrangeret af teleselskabet Telia.

TRIN 1
RYD OP I DIN SMARTPHONE

Fjern alle applikationer, som du ikke har brugt i et stykke tid eller kun har brugt et par gange. Vær ærlig og modig! Slet alle de unødvendige glemte gamle apps og spil, som du har downloadet, men endnu ikke rigtig prøvet. Du begynder heller ikke at bruge dem senere – helt sikkert! De bruger energi, selv når de ikke er i brug. Sorter dine fotos og slet eventuelle dubletter og uskarpe fotos. Bonussen – ydelsen på din telefon vil blive bedre!

TRIN 2
RENGØR DIN PC ELLER BÆRBARE COMPUTER

Rengør din pc og slet filer, der er dubletter eller er blevet ubrugelige. Sorter dine fotos, slet dubletter og slørede. Gå gennem videoerne og slet sete eller unødvendige filer. Arkiver de vigtige filer. Vær forberedt på at finde virkelig fantastiske ting på din computer!

TRIN 3
RYD OP I DIN MAILBOKS

Sorter e-mails efter den ældste og arkiver dem. Afmeld nyhedsbreve, du ikke læser. Vælg lange samtaler, vælg den nyeste og SLET alt andet. Søg efter almindelige navne, adresser og ord for at afrunde lignende e-mails, så du kan håndtere dem som en masse. Vær modig og klik på SLET-knappen.

TRIN 4
LAV NYE PROCEDURER

Tænk på, hvordan du undgår at sende e-mails. Brug i stedet for flere samarbejdssteder. Opbevar filerne i en sky ét sted, så der ikke er behov for at opbevare den samme fil på hver computer. Stop med at sende ‘ok’ og ‘tak’ e-mails! Vær kreativ og lev let!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Screensaver tidsrøver: Planlægger du en rejse?