Du skal yde, før du kan nyde ... måske

Vesterhavet: Vild med himmel og vildt hav

Af Marina Aagaard, MFT

Vesterhavet er for vildt. Jeg er vild med det. Jeg er ikke den eneste. Det er i toppen på listen over danskernes favorit naturoplevelser. Supernatur året rundt.

Vesterhavet Himmel og Hav Marina Aagaard blog travel rejse

Vesterhavet (Vesterhavskysten)

Det er kun i Danmark at vi kalder det Vesterhavet og i så fald handler det om den kystnære del af havet, mens resten går under navnet Nordsøen, på engelsk The North Sea.

Nordsøen er et havområde med et areal på ca. 575.000 km2. Det strækker sig fra den sydlige grænse langs Den Engelske Kanal til et område mellem Norge og England, hvor den nordlige afgrænsning befinder sig. Mod øst grænser havet op til det europæiske fastland, og mod vest, Storbritannien.

Her en dag ved havet og kysten omkring Ringkøbing, Søndervig og Houvig. Det fine ved Vesterhavet er, at det er fantastisk hele vejen fra Esbjerg til Hirtshals og der er lige flot morgen, middag og aften, forår, sommer, efterår og vinter. Hver årstid … øhhh … sin charme. Her i august.

Destination Nordvestkysten:

Vesterhavet – Det brusende hav langs Danmarks Vestkyst er et yndet udflugtsmål for både par og familier. Den storslåede natur med vidde horisonter mod både nord og syd stiller lange brede sandstrande til rådighed langs Nordsøen, hvor bølgerne modellerer kysten og former og skaber naturen på forunderlig vis.

Året rundt er en slentretur på stranden et sikkert hit. En gåtur i den friske vind giver røde kinder og ny energi. Nyd bølgernes brusen, mens børnene samler sten og muslingeskaller, kig indenfor i de gamle bunkersanlæg fra Anden Verdenskrig – men vær forsigtig! Havet og tidens tand sætter sine spor på bunkerne.

En dukkert i Vesterhavet er en skøn oplevelse på en stille sommerdag, men vær meget opmærksom og varsom – det er store naturkræfter, der hersker i Nordsøen!

De bunkere er ikke særligt kønne. Men de inviterer til leg og udforskning.

Hvad er det værste ved Vesterhavet?

Udseendemæssigt er der intet at udsætte på Vesterhavet (og kysten). Men naturkraft-mæssigt er der. Vesterhavet er farligt og man skal respektere det. Mange har mistet livet i bølgerne; fiskere, fritidssejlere og svømmere. Læs badereglerne hos Rådet for større Badesikkerhed.

En lille “værste” ting: Det blæser meget ved Vestkysten, som i virkelig meget. Selv på stille dage er der vind og mens en frisk vind er skønt, kan det være ganske vanskeligt at “holde på hat og briller” og trække vejret normalt, når vinden pisker bølgesprøjt og sand ind i ansigtet. Her søger jeg læ ved en bunker, men håret flyver stadig vildt om ørerne.

Hvad er det bedste ved Vesterhavet?

Det hele. Himmel. Hav. Strand. Klitter. Den (meget) friske luft.

Det er helt vildt.

Bliver det lidt for vildt, kan man gå indendørs i en af de mange små bade- eller fiskerbyer. Der er god mad i restauranterne.

Vesterhavet på en varm sommerdag. Det kan se (relativt) roligt ud, men lad dig ikke narre. Der kan være meget stærk understrøm så følg baderegler og undgå ulykker: Bad aldrig i hårdt vejr. Bad aldrig alene og lad aldrig børn bade uden opsyn.

Men gå en tur kan man altid. Der er plads til alle og højt til himlen.

Læs mere:

Fakta: 19 ting, du sikkert ikke vidste om det

Wikipedia: Nordsøen

Ferie i Danmark: Opdag dit land – igen


Foto: Marina Aagaard og Henrik Elstrup.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Du skal yde, før du kan nyde ... måske