Motivation? Citat: Vær lidt skræmt, drøm stort

Træningstidspunkt: Er morgen, middag eller aften bedst?

Af Marina Aagaard, MFT

Man kan træne lige når man har lyst. Forudsat at man træner udendørs eller hjemme, hvor man ikke er afhængig af udstyr eller åbningstider. Men hvornår er det egentlig bedst at træne?

Træningstidspunkt Marina Aagaard blog fitness

Bedste træningstidspunkt

Danske og amerikanske forskere har undersøgt træningstidspunkter (Københavns Universitet):

Det er vigtigt at have en god døgnrytme. Får man ikke tilstrækkelig med søvn, kan det have store negative konsekvenser for helbredet (…). Nye opdagelser bekræfter, at kroppens indre ur har betydning for vores sundhed.

Den nye forskning – på mus – viser:

Motion kan have forskellig effekt,
alt efter hvornår på dagen den bliver udført.

I mus kan forskerne se, at motion, der bliver udført i starten af musenes “morgen”, har anderledes effekt end den, der bliver udført i starten af musenes “aften” (hvilefase).

”Der ser ud til at være ret markante forskelle
på effekten af motion om morgenen og aftenen, og
at forskellene sandsynligvis er styret af kroppens indre ur.”

Jonas Thue Treebak, lektor,
Novo Nordisk Foundation Center
for Basic Metabolic Research.

Morgentræning har mange fordele, en god start på dagen er nummer 1. Her Aarhus Havn kl. 7:00.

Motion morgen, middag og aften

Virkning af motion morgen og aften:

  • Motion om morgenen sætter gang i genprogrammer i muskelcellerne, der gør dem effektive og bedre i stand til at nedbryde sukker og fedt.
  • Motion om aftenen øger kroppens forbrænding i længere tid.
  • Morgen [træning] ikke nødvendigvis bedre end aften [træning]

Forskerne har målt på en lang række effekter i muskelcellerne bl.a. metabolitrespons og responset på generne:

Motion om morgenen giver et langt stærkere respons på begge områder; det er sandsynligvis styret af en central mekanisme der involverer proteinet HIF1-alfa, som direkte regulerer kroppens indre ur.

Effekterne af morgenmotion gør, at muskelcellerne bliver mere effektive til at nedbryde sukker og fedt. Lige netop den type effekt er forskerne meget interesserede i, når det gælder patienter med svær overvægt eller type 2 diabetes.

Omvendt ser motion om aftenen ud til at øge kroppens forbrænding over en længere periode. Derfor betyder studiets resultater ikke, at motion om morgenen nødvendigvis er bedre.

“Vi kan ikke på det her grundlag sige noget specifikt om, hvorvidt motion om morgenen eller aftenen er bedst. Vi kan bare konkludere, at det ser ud som om, at det kan have forskellig effekt. Men det er i sig selv et gennembrud for os, og vi er nødt til at arbejde videre for at finde ud af, hvilke gavnlige effekter det kan have i mennesker, hvis man timer motion mere præcist til et tidspunkt på dagen.”
Jonas Thue Treebak, lektor.

Jamen, hvad er det bedste træningstidspunkt?

Det er værd at holde øje med ny forskning med henblik på at tage afsæt i de bedste generelle anbefalinger. Samtidig er det vigtigt at fastslå, at personlige præferencer, motivation, træningstype og livssituation er afgørende, når det gælder det bedste træningstidspunkt for hver enkelt.

Træning ved middagstid: Er det spild af tid? Nej, naturligvis ikke. Det kan være, at man ikke når 100 % effekt, men 75 % er heller ikke dårligt. Fremtidig forskning må afklare nærmere faktorer.

En aften gåtur efter aftensmaden er ikke værst. Her i Rønde kl. 20:00.

Generelt om træningstidspunkter

Om morgenen

Kroppen er ikke specielt parat til hård aktivitet tidligt om morgenen, men let morgengymnastik, yoga, gang eller måske let jogging eller cykling er en anden sag: Det er opfriskende aktiviteter. Man får gang i blodgennemstrømningen og bliver hurtigere klar til dagens opgaver.

Om formiddagen

Kroppen er hormonelt særligt klar til fysisk aktivitet som eksempelvis konditionstræning inklusive rask gang. Er man på job eller studie, kan man måske gå, gå på trapper eller lave kortvarige øvelser i pauserne.

Om eftermiddagen

Kroppen er varmere, temperaturmæssigt klar til hårdere træning som styrketræning eller høj-intensiv kredsløbs-træning som power walk.

Om aftenen

3 timer før sengetid er det bedst at holde sig fra intens fysisk aktivitet: Man sover bedre, når kropstemperaturen ikke er for høj. Lav-intensiv eller moderat motion som en gåtur kan dog virke afslappende.

Om natten

Man bør sove for at restituere og klargøre kroppen og hjernen til næste dag. Undlad så vidt muligt træning om natten. Undtagelsen er løbeevents, der foregår om natten.

Er det svært at falde i søvn? Forsøg først at falde til ro med dybe åndedrag. Lykkes det ikke at falde i søvn, stå da eventuelt op og gå roligt
og kortvarigt; det kan mindske muskelspændinger og måske gøre det lettere at falde i søvn.

Læs mere:

Sato et al. (2019). Time of Exercise Specifies the Impact on Muscle Metabolic Pathways and Systemic. Energy Homeostasis. Cell Metab. 2019 Apr. 12.

KU: Nyheder: Effekten af motion kan være forskellig morgen og aften

SMART Fitness 

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

  • Tak for en fin artikel. Jeg skal i gang igen efter lidt pause, og vil da lige tænke over disse oplysninger i den forbindelse.
    Morgenturen med hunden skal i hvert fald til at være hver eneste dag, så jeg ikke længere springer over i ny og næ 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina

      Hej Mogens,
      Mange tak for din positive kommentar.
      Og rigtig god gåtur / gåture.
      MVH
      Marina 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Vær lidt skræmt, drøm stort