Armbøjninger på knæ versus på tæer

Rothenburg ob der Tauber: UNESCO eventyrby romantik

Af Marina Aagaard, MFT

Rothenburg ob der Tauber. Ikke bare endnu en tysk middelalderby. Denne romantiske eventyrby er i særklasse velbevaret. Et UNESCO verdensarvssted bag tykke fæstningsmure.

En træner kollega fortalte mig om byen, som jeg underligt nok aldrig havde hørt om før i år. Men da coronakrisen aflyste alle rejser længere sydpå, kørte Henrik og jeg en tur til Sydtyskland. Til byen, der ligger ved Romantische Strasse (landeveje og landsbyer i smuk natur), nær Würzburg halvvejs mellem München og Frankfurt. Nærmere bestemt i distriktet Ansbach i Mittelfranken, i regionen Franconia i Bayern.

Rothenburg ob der Tauber Marina Aagaard blog travel rejsePlönlein med Kobolzeller Steige og Spitalgasse. Det mest fotograferede sted i byen.

Rothenburg ob der Tauber

Eventyrbyen, der naturligvis er et UNESCO World Heritage Site, dækker et areal på 41,68 km2 (16,09 sq mi) og ligger i en højde af 430 m.o.h. I et grønt bakkelandskab over floden Tauber.

Der er en befolkning på cirka 11.243 (2018), men turister strømmer dertil fra hele verden. Altså bare ikke i år, hvor vi havde byen næsten for os selv. Der var turister, især midt på dagen og om aftenen på torvet, når vægterne fortalte historier. Men der var langt fra så mange som venner fortæller at der plejer at være. Og om morgenen havde vi byen for os selv.

Vi gik mange ture i gaderne og oppe på den formidable bymur, hvor man har udsigt over byen.

Man skal sætte god tid af til at gå rundt. Det er mere end bare et par meter og der er meget at se. Både byen og de mange, mange inskriptioner i fæstningsmuren; navnene på alle de firmaer, institutioner og privatpersoner, som var med til at sponsere genopbygningen af muren og byen efter 2. verdenskrig bombardementet.

Omegnen

Det kan også betale sig at gå en tur uden for bymurene. Ud igennem en af de flotte porte.

Der er en lang sti igennem grønne områder rundt om byen. På vejen kommer vi forbi den berømte, unikke Doppel-Brücke bygget omkring 1330.

Indkvartering

Vi boede på et lille hotel inden for bymuren og helt op ad bymuren. Nabo til klosteret. Pris for et dobbeltværelse i coronatiden: Under 1000 DKK for to. Lidt dyrere end vi plejer at bo i Tyskland, men hver en Euro værd.

Man skal i Burg Hotel lede længe efter fitnesscenteret, spaområdet og souvenirshoppen. Til gengæld personificerer hotellet min ide om et “rigtigt lille hotel”. Vi blev modtaget i døren af værten. Vi blev indskrevet, i hånden på et stykke papir, og fik en nøgle med et tungt nøglevedhæng med værelsesnummeret. Ingen krav om kreditkort på forhånd og ingen drilske elektroniske nøglekort i miles omkreds.

Vi blev anvist et værelse på øverste sal, 3. etage, og værten gav en øl, fordi vi selv baksede kufferterne op ad den smalle snoede trappe med tykt blødt tæppe holdt på plads af messingskinner. Elevator? Ikke her. Kein problem.

Bilen fik en plads i en overraskende rummelig og moderne garage (gemt bag middelalder husmur) 20 meter oppe ad gaden.

Hyggeligt indgangsparti og o.k. udsigt til “baggården”.

Vi spiste morgenmad både inde i den lille morgenmadsrestaurant og ude på terrassen. Det gik an.
I øvrigt også dejlig morgenmad.

På byens restauranter og hotel restauranter var der også velsmagende mad. Der var traditionelle biergarten restauranter med pølser og wienerschnitzel, men også mere afdæmpede steder med blandet europæisk køkken.

Byens historie Rothenburg ob der Tauber

Byen blev muligvis grundlagt af keltere under den keltiske ekspansion i 275 f.Kr. og beboet af disse før det 1. århundrede.

I 1070 byggede tællingerne af Comburg-Rothenburg, der også ejede landsbyen Gebsattel, Rothenburg slot på bjergtoppen højt over floden Tauber. Tællingerne fra Comburg-Rothenburg-dynastiet døde ud i 1116. Den sidste tælling, grev Heinrich, kejser Heinrich V udpegede i stedet sin nevø Konrad von Hohenstaufen som efterfølgeren til egenskaberne Comburg-Rothenburg.

I 1142 handlede Konrad von Hohenstaufen, der blev Konrad III (1138–52), den selvudformede konge af romerne , en del af klosteret Neumünster i Würzburg over landsbyen Detwang og byggede Stauffer-slottet Rothenburg på den billigere jord. Han holdt domstol der og udnævnte embedsmænd kaldet ‘reeves’ til at fungere som viceværter.

I 1170 blev byen Rothenburg grundlagt på tidspunktet for opførelsen af ​​Staufer Slot. Slottet blev ødelagt af et jordskælv i 1356, St. Blaise-kapellet er i dag den sidste rest. Centrum blev markedspladsen og St. Jakobs kirke (foto). Man kan se fundamentet af ​​den ældste befæstning. Bymurene og tårnene ​​blev bygget i det 13. århundrede. ”Det Hvide Tårn” og Markus-tårnet med Röder-buen er bevarede.

St. Jakobs kirke

I 1274 blev Rothenburg tildelt privilegier af kong Rudolf af Habsburg som fri kejserby for Det hellige romerske imperium. I de følgende århundreder blev byen udvidede byen. Borgerne i byen og ridderne i Hinterland bygger Franziskaner klosteret og Holy Ghost Hospital (1376/78). Den tyske orden begyndte opførelsen af ​​St. Jakobs kirke, som byboerne brugt siden 1336. Heilig Blut pilgrimsrejsen har tiltrukket mange pilgrimme til Rothenburg.

  I 1600 tallet under tredive års krigen var byen belejret, men blev skånet. Efter at besætterne, den katolske Johann Tserclaes, greve af Tilly, og hans tropper, forlod byen og efterlod Rothenburg fattig og næsten tom, stoppede Rothenburg med at vokse og bevarede dermed sin størrelse igennem det 17. århundrede.

Bayern by

Siden 1803 har byen været en del af Bayern. Den berømte tyske landskabsmaler Eugen Bracht besøgte Rothenburg i 1877; efter ham fulgte andre kunstnere og dernæst de de første turister. Der blev fastsat love for at forhindre større ændringer i byen.

Bombet

31. marts 1945, under 2. verdenskrig blev Rothenburg bombet af 16 fly. 37 mennesker blev dræbt og 306 huse, seks offentlige bygninger, ni vagttårne ​​og over 2.000 fod (610 m) af muren ødelagt. Den amerikanske assisterende krigssekretær , John J. McCloy, kendte dog til Rothenburgs historiske betydning og skønhed, så han beordrede den amerikanske hærs general Jacob L. Devers om ikke at bruge artilleri til at tage Rothenburg.

Den lokale militærchef Major Thömmes overgav byen og ignorerede Hitlers ordre om, at alle byer skulle kæmpe til slutningen. Derved reddede han byen fra total ødelæggelse af artilleri. Amerikanske tropper fra det 12. infanteriregiment, 4. division besatte byen den 17. april 1945, og i november 1948 blev McCloy udnævnt til æresborger af Rothenburg.

Cirka 40% af Rothenburg ob der Tauber, hovedsageligt i den østlige halvdel af byen, måtte repareres eller genopbygges efter at være blevet bombet i 2. verdenskrig (næsten 30% af den gamle bydel blev fuldstændigt ødelagt og efterfølgende genopbygget fra grunden og op. Mange af de ombyggede facader kan tydeligt skelnes fra de overlevende middelalderlige strukturer.

Genopbygningen havde til formål ikke at genopbygge de ødelagte bygninger nøjagtigt som før, men kun at genopbygge i samme stil som de overlevende bygninger, så de nye bygninger ville passer stadig ind i byens samlede æstetik. Overlevende vægge i udbombede bygninger blev opbevaret bedst muligt i rekonstruerede facader. I tilfælde af mere betydningsfulde eller ikoniske strukturer, såsom rådhuset (hvis tag blev ødelagt) og dele af bymuren, blev restaureringen til oprindelig tilstand udført så nøjagtigt som muligt og de fremstår nu nøjagtigt som før krigen. Donationer til genopbygningsarbejdet i Rothenburg blev modtaget fra hele verden, og genopbyggede dele af væggene er udstyret med mindestensten med sponsornavnene½½.

Opbygning

Mens store dele af den østlige del af Rothenburg blev ødelagt eller beskadiget under 2. verdenskrig og efterfølgende er blevet restaureret, led den ældre vestlige del, hvorfra middelalderbyen stammer – og som indeholder de fleste af byens historiske monumenter – ikke ødelagt af bombningen.

De fleste af bygningerne i den vestlige og sydlige del af Rothenburg har stadig i dag i deres oprindelige middelalderlige eller førkrigstilstand. Selvom de østlige mure og tårne ​​fik bomskader, forblev de – i modsætning til husene i andre dele af byen – relativt intakte (mange overlevede endda fuldstændigt) på grund af deres robuste stenopbygning. I de fleste tilfælde var det kun de mindre stabile øverste dele og tage af disse østlige tårne ​​og vægge, der skulle genopbygges.

Kilde: Wikipedia.

Læs mere:

Wikipedia: R odT

RothenburgTurismus

Bilferie i Tyskland fordele og ulemper i coronatiden

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Armbøjninger på knæ versus på tæer