Gang MET tal: Gå intensitet og energiforbrug tabel

Personlig træner: Danmarks første guld diplom træner

Af Marina Aagaard, MFT

Personlig træner med guld diplom, spørger du? Ja, man kan få meget ud af lidt!
Velkommen til klassisk click bait plus personlig træner og fitness historie
– og informationer om træner certificering.

Personlig træner Marina Aagaard

Fitness globalt og lokalt

Styrketræning har eksisteret næsten siden tidernes morgen og der har været styrketræningscentre i Danmark siden 60’erne. Fitnesscentre og fitness derimod – det fænomen, at både mænd og kvinder i alle aldre på alle niveauer træner for sundhed og præstation side om side, individuelt og på hold, med og uden musik – er en nyere trend. Opblomstret i 70’erne i USA og udbredt til Europa og andre kontinenter i 80’erne. Nogle af de første ‘rigtige’ fitnesscentre i Danmark var Fitness Club og Form og figur, desuden var der mange mindre uafhængige centre.

Jeg begyndte selv til aerobic i en sal i et hjørne af et stort styrkeløft-styrketræning-center i Viby ved Aarhus, Studio 83 (foto – efter at fitnessdk havde overtaget og malet).

Kort tid efter blev jeg ‘ansat’ som frivillig holdinstruktør; aerobic, fullbody (holdstyrketræning) og styrketræning instruktør. Det var jeg i et par år, hvor jeg årligt sammen med aerobicstudioejeren Dorthe J. tog til USA for at lære nyt om fitness. Nærmere bestemt på kongresser afholdt af den ret nystartede amerikanske organisation IDEA og naturligvis i L.A., hvor vi trænede i Gold’s Gym, Voight Dance & Fitness Centre og LA Sports Club og feltstuderede på Venice Beach, Muscle Beach.

Første personlig træner eksamen

I den periode deltog jeg i den første internationale P.T. certificering:
IDEA Foundation (nu ACE) Personal Trainer eksamen (1989?).

Der var ikke ret mange til stede. Flest mænd og maksimum et par hundrede, tror jeg. Det var en ca. 3-4 timer skriftlig eksamen på Omni Hotel i Orlando, Florida. Den blev afholdt i forbindelse med en IDEA Convention, instruktør kongres.

Da der før denne første P.T. certificering ikke havde været kurser eller trænermanual (man måtte selv sørge for træningspraksis, kurser og læsning af forskellig litteratur) fik de, der bestod prøven på første hold et særligt “guld” badge på deres diplom.

Det betød altså ikke de(n) bedste, men de(n) første!

Personlig træner diplom IDEA ACE Marina Aagaard blog fitness
Certified! Bevis gyldigt til 1992. Man skulle samle point, CEC’s,
continueing education credits via kurser for at bevis bevarede gyldighed.
CEC systemet er en pengemaskine i USA.

Første personlige træner i Danmark

Var jeg den første? Næppe, men jeg var del af “den første bølge”. Jeg var baseret i Aarhus, men kom ofte i København, hvor jeg afholdt instruktørkurser på vegne af Reebok og Aerobic og Fitness Akademiet (egne kurser). I den forbindelse var jeg i kontakt med instruktører, som omtalte træning af en-til-en klienter. Mit skud er, at Vita Chipembere (amerikaner, da bosat i Danmark), Peaches Lavon (amerikansk sanger, da bosat i Danmark), og Bettina Borg var nogen af de første p.t.’ere herhjemme.
Kender du andre/den første? Skriv rigtig gerne i kommentarfeltet.

Siden 1990 har jeg vel trænet over 1000 (5000?) personer en-til-en i korte eller længere forløb. Til personlig træner takst? Nej. Dengang i starten foregik det mest som del af mit faste job som styrketræningsafdelingsleder …

Første certificerede træner i Danmark

Var jeg den første? Sandsynligvis. I alle tilfælde igennem den dengang største internationale organisation med den første internationale certificering.

Siden er der kommet mange certificeringsorganisationer til med andre krav og praksis test. De største og førende internationale (US baserede) organisationer er: ACSM, NCSA og ACE.

Jeg bliver af og til spurgt om, hvor og hvordan man tager sådan en international personlig træner eksamen (certificering).

Man forbereder sig som ellers:

  • Man deltager i fitness/styrketræning o.l. undervisning og kurser.
  • Man læser en masse – især den manual, der hører til den eksamen man skal tage.
  • Man tester og træner kunder/klienter/medlemmer, så man får praktisk erfaring.

Vil man have en anerkendt international certificering, skal man for det meste til USA.
Nogle organisationer afholder dog eksamener i Europa, især Tyskland og England.
Jeg tog min holdtræner certificering på en stor amerikansk militærbase i München.

I Europa er der dog et vil jeg mene bedre alternativ, hvis man vil arbejde i Europa:
EREPS certificering, der foregår efter europæiske standarder (se her under).

Certificering i Europa

I Europa er den vigtigste certificeringsorganisation EREPS, the European Register of Exercise Professionals (EREPS), et uafhængigt register for instruktører, trænere og undervisere i den europæiske helse, fitness og fysisk aktivitet sektor. Fitnessuddannelser og kursusvirksomheder skal godkendes og betaler derefter for en licens til at certificere instruktører på vegne af EREPS.

EREPS er del af den internationale organisation ICREPS og arbejder tæt sammen med EuropeActive (tidligere EHFA), der arbejder med motion på EU plan og som har udformet standarder for instruktion, fitness instruktion og personlig træning.

I Danmark (2019) er der forberedelseskurser og  EREPS certificering på:

  • Aalborg Sportshøjskole (fitnesslinjen)
  • Fit & Sund
  • Fitness Institute
  • At Work
  • Fitness World

Diplom

Diplomer har forskellig værdi. I fitnessbranchen bliver der afholdt et utal af korte supplerende kurser over ½ eller 1 dag eller hvis det går højt 2-7 dage. Efter fuldførelse – der er sjældent eksamener – får man ofte et kursusbevis, i branchen kaldet diplom. At man har et fitness “diplom” er altså ikke det samme som fx at være diplomingeniør …

Jeg har selv over 100 diplomer – de fleste for en-dagskurser – der i næsten alle tilfælde minder om ualmindeligt udmærkede kursusoplevelser. I gamle dage hang de på fitnesscenter væggen (sammen med de andre instruktørers beviser), i dag ligger de i skuffen, hvor jeg netop fandt dem under corona-oprydning …

Træner diplom eller diplomtræner

Selvom det for det meste ikke drejer sig om regulær uddannelse, kan man godt tillade sig at være tilfreds, hvis man har et bevis på, at man har gennemført et træner kursus og/eller en træner certificering og får et træner diplom (bevis). Jeg var glad, da jeg fik mit, men sandt at sige har jeg aldrig brugt det. Ingen har spurgt efter (international) certificering – og kun få har spurgt om kvalifikationer.

At tage certificering/eksamen og få mit ACE Personal Trainer gjorde mig ikke til en bedre træner og gav mig ikke bedre job- eller forretningsmuligheder (tror jeg). Det gør til gengæld kontinuerlig videreuddannelse og daglig trænergerning.

Fakta er dog, at i dag er det næsten nødvendigt at have papir på en eller anden idræts/træner uddannelse. Og vil man internationalt kræver det for det meste, at man har en eller anden international certificering. I England er det eksempelvis et krav, at man er EREPS certificeret.

Er man i tvivl, bør man orientere sig. Finde ud af, hvad der kræves, der hvor man gerne vil være personlig træner.

Diplomtræner?

Ud over kortere eller længere uddannelseskurser findes der også en 1-årig (10 måneders) personlig træner uddannelse på Aalborg Sportshøjskole. Efter uddannelsen kan man vælge at gå til prøve/evaluering på DIF Træner II niveau, fitness træner, eller på DIF Træner III niveau, diplomtræner niveau, personlig træner prøve, der også omfatter den internationale EREPS certificering.

I 1995-2010 stod jeg for DIF Diplomtræner – fitness, personlig træning og fysisk træning – på Danmarks Trænerskole og Trænerakademiet, Aalborg Sportshøjskole. Derefter undervisning af nogle moduler for Instruktørskolen og senere GIV. Siden 2010 har jeg været censor i fitness/personlig træning. Foruden anden aktivitet træner jeg i dag 3-5 personer fast
og af og til et par “gæster”.

Læs mere:

Hvordan bliver man personlig træner?

Forskellen på en fitness instruktør og en personlig træner?

Personlig træning: Er en personlig træner en dårlig kilde til fitnesstræning?

Personlig træning: 101 fitness: Hvem, hvad, hvor?

Melton, Katula, Mustioan (2008).  The current state of personal training: an industry perspective of personal trainers in a small Southeast community.

PT Pioneer Which test?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gang MET tal: Gå intensitet og energiforbrug tabel