Bilferie i Tyskland guide: Kør-selv-ferie i corona sommer

Museum Ovartaci: To-i-en kunstoplevelse i Aarhus

Af Marina Aagaard, MFT

Kunst kan behage eller overraske og endda chokere.
Kunst skaber en forstyrrelse, så horisonten udvides.

Museum Ovartaci i Aarhus Nord er et specielt museum. Det er en stor oplevelse til små penge: 50 kroner i entre per voksen. Man bør afsætte mindst et par timer, hvis man vil have et nogenlunde udbytte af et besøg på museet, der trods begrænset størrelse rummer mange tankevækkende værker.

Tidligere var museet hjemmehørende sammen med psykiatrien på Aarhus Universitetshospital i Risskov. Aktuelt og frem til årsskiftet 2020-21 befinder Museum Ovartaci sig på Katrinebjergvej 81, 8200 Aarhus N. 

Den fremtidige placering bliver på den forhåndværende Medie- og Journalisthøjskole, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N. ”Ovartaci Fields” er navnet på den kommende nye bydel med centrum i den gamle Journalisthøjskole. 

Museum Ovartaci

Museet, “et af de væsentligste museer i Europa for anderledes kunst”, består af to samlinger:

En psykiatrihistorisk med en meget blandet samling effekter fra det første psykiatriske hospital i Danmark fra 1852 og frem til i dag.

En unik og omfattende samling af kunstværker, skabt af mennesker med psykiske diagnoser. En tur på museet giver både en kunstoplevelse og et indblik i det menneskelige sind og psykisk sygdom. Man ser, at en manisk periode kan resultere i kreativ superenergi og at depression kan skabe grobund for dystre, men elegante værker. Nogle værker er primitive, rå i komposition og farvevalg, andre har stor detaljerigdom og fanger og fastholder blikket.

Der er tegninger, kridttegninger, malerier, fotos, collager, figurer, skulpturer og installationer og en video med patienter, der fortæller.

Kunstsamlingen består af to afdelinger:
Flere rum med værker af mange forskellige patienter, kvinder og mænd, på kortere eller længere ophold. To rum med malerier og skulpturer af Ovartaci.

Museet har også kreative værksteder, et rammeværksted, en museumscafé og Børn og Unge-aktivitetstilbud.

Overraskende og tankevækkende kunst

Et skab med seks rum med installationer. Glas med Håbløshedens tårer og En voksende følelse af ensomhed.

Ovartaci – Overtossen

Her er et par glimt fra Ovartaci udstillingen. Ikke for mange, så det hele ikke afsløres på forhånd. Det er anbefalet at besøge udstillingen og ved selvsyn betragte de meget specielle kunstværker.

Ovartaci (1894-1985)

Louis Marcussen, senere kendt som Ovartaci, fødes i Ebeltoft

Ovartaci blev født i Ebeltoft d. 26.9. 1894 og egentlig døbt Louis Marcussen. Han fandt selv senere på navnet Ovartaci, en omskrivning af ‘Overtosse’. Han levede et meget omskifteligt liv, der begyndte som barn i en rig familie, men senere foregik under beskedne kår med hårdt manuelt arbejde og derefter en 56 år lang indlæggelse.

Han blev født som mand, men blev frastødt af sine egne drifter. Efter en brutal selvoperation, fik han en kønsskifteoperation. Men senerei livet afsværgede han den kvindelige identitet og ønskede at blive tiltalt som mand igen. Ovartaci levede omtrent 15 år som kvinde/transkønnet, de resterende 76 år levede – og døde som mand.

Han fik en officiel blåstempling som kunstner, da han i 1979 inviteres til at bidrage til udstillingen “Outsider” på Louisiana i Humlebæk. Han kom i fint, internationalt selskab og fik stor ros, specielt for sine skulpturer.

Den 25. november 1985, i en alder af 91 år, sov Ovartaci stille ind på sygeafdelingen på det psykiatriske hospital i Risskov.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bilferie i Tyskland guide: Kør-selv-ferie i corona sommer