Zaton Holiday Resort, Zadar, Kroatien: Sol og sport

Zadar, Kroatien: Solsystem, sol og UNESCO verdensarv

Af Marina Aagaard, MFT

Zadar er den ældste kontinuerligt beboede kroatiske by.
En seværdig by i den nordvestlige del af Kroatien.

Smukt beliggende ved Adriaterhavet i den nordvestlige del af Ravni Kotari-regionen i Zadar kommunen. Byen har en befolkning på 168.031 (2019), hvilket gør den til den næststørste by i regionen Dalmatien og den femte største by i Kroatien. En god base for udflugter til bl.a. den flotte Nationalpark Plitvice Lakes.

Zadar

Byen dækker 25 km² og området er der spor af beboelse helt tilbage fra det 9. århundrede f.Kr. I 59 f.Kr. blev byen gjort til en romersk by og fik som andre romerske by et vejnet, et offentligt torv (forum) og et tempel. I byen kan man i dag se ruindele fra bl.a. den periode.

Byen er en hyggelig by med gode restauranter. For historisk interesserede er der masser af se og for personer der leder efter gode selfie spots er der også en hel del.

Min personlige favorit seværdighed er Solsystemet, Monument to the sun (2008) af den kroatiske arkitekt Nikola Bašić.

Det første jeg opdagede var den smukke blå flade, ‘Solen’, med solceller. Først senere så jeg planeterne langs promenaden, der også har et unikt ‘havorgel’, Sea Organ, ligeledes designet af Nikola Bašić. Bølgerne skaber lyd via luftkanaler i marmortrapperne på promenaden.

Solsystemet

Zadar Kroatien Croatia Marina Aagaard blog travel   

Havorglet

Zadar sightseeing

Byen ligger idyllisk med udsigt til Adriaterhavet fra en imponerende flot strandpromenade.

Byen rummer en blanding af antik og moderne kunst og arkitektur. De vigtigste seværdigheder og vartegn er:

 • Roman Forum. Det største på den østlige side af Adriaterhavet. En smuk plads. Grundlagt af den første romerske kejser Augustus (3. århundrede).
 • St. Donatus-kirken – en monumental rund bygning fra det 9. århundrede i før-romansk stil, traditionelt men fejlagtigt siges at være blevet rejst på stedet for et Juno-tempel. Det er den vigtigste bevarede struktur i sin periode i Dalmatien; den massive kuppel af rotunden er omgivet af et hvælvet galleri i to historier, der også strækker sig omkring de tre aber mod øst. Kirkens skatkammer indeholder nogle af de fineste dalmatiske metalarbejder (omkring 1460).
 • St. Anastasias katedral (kroatisk: Sv. Stošija ), basilika i romansk stil bygget i det 12. til det 13. århundrede (høj romansk stil), den største katedral i Dalmatien.
 • Kirkerne St. Chrysogonus og St. Simeon er også arkitektoniske eksempler i romansk stil. Sidstnævnte huser arken eller relikvien til St. Simeon (1380), lavet i forgyldt sølv af Francesco Antonio da Milano under kommission af dronning Elizabeth af Ungarn.
 • St. Elijahs kirke (kroatisk: Sv. Ilija )
 • St Francis ‘kirke, gotisk stil kirke, sted for underskrivelsen af ​​Zadar-fredstraktaten 1358. Dets kor er rummer flere udskårne båse, udført i 1394 af den venetianske Giovanni di Giacomo da Borgo San Sepolcro.
 • Five Wells Square. Et hyggeligt torv med fem brønde/fontæner.
 • Mariakirken, der har en fin romansk campanil fra 1105, og hører til et benediktinerkloster, der blev grundlagt i 1066 af en adelskvinde fra Zadar ved navn Cika. Har en permanent kunstudstilling “Guld og sølv fra Zadar”.
 • Det unikke havorgel
 • Det store arsenal
 • Citadellet. Det blev bygget i 1409 sydvest for Landward Gate og fremstår som oprindeligt.
 • Landward Gate. UNESCO verdensarvsområde. En byport bygget som del af et fæstningsværk, mens byen hørte under Venedig. Designet af den venetianske arkitekt Michele Sanmicheli i 1543.

Blandt andre væsentlige bygninger er Loggia del Comune, der blev genopbygget i 1565 og indeholdt et offentligt bibliotek; det gamle palads fra tidligere, nu guvernørens bopæl; og biskoppernes paladser.

Kulturinstitutioner og museer

 • The Croatian Theatre House
 • The National Museum
 • The Archaeological Museum (grundlagt i 1830)
 • The Museum of Ancient Glass
 • The University of Zadar (bygget i 1396, aktivt til 1807, gen-åbnet i 2002)
 • The Maritime Museum
 • Permanent Exhibition of Sacral Art
 • Arsenal Zadar

Vejr

Zadar har et næsten subtropisk middelhavsklima: Milde, våde vintre og meget varme, fugtige somre. Det gennemsnitlige årlige nedbør er over 917 mm. Juli og august er de varmeste måneder med en gennemsnitlig højeste temperatur omkring 29-30 ° C. Vi besøgte Zadar i juni – der var høj sol ugen igennem og meget varmt, omkring 35 grader C.

Den højeste temperatur nogensinde var 40,0 ° C d. 5. august 2017. Temperaturerne når stabilt over 30 ° C i løbet af sommermånederne, hvilket også kan forekomme forår og efterår. Temperaturer under 0 ° C er sjældne og holder ikke mere end et par dage. Januar er den koldeste måned, med en gennemsnitlig temperatur på 7,7 ° C. Den registrerede laveste temperatur nogensinde i Zadar var −12,0 ° C d. 28. februar 2018.

Læs mere:

Zadar Travel

Zaton Holiday Resort (hvor vi boede en sommer)

Nina D.S.: The working principle og solar panels

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Zaton Holiday Resort, Zadar, Kroatien: Sol og sport