Ferie for Alle messe: Feriemesse mini-ferie nu

FOMO: Frygt for at gå glip … af hvad?

Af Marina Aagaard, MFT

Frygt for at gå glip af noget. FOMO, Fear Of Missing Out.
Seriøs frygt for, at andre har/poster oplevelser, man går glip af.

FOMO. Et kendt fænomen fra 10’erne. Brugt i flæng – ofte med glimt i øjet –
især af unge og yngre voksne om vild eller tiltagende frygt for at gå glip af noget.

Glip af hvad …?

Noget (livs)vigtigt? Næppe. Noget der er din tid værd? Sjældent.

På det seneste har FOMO igen været fremme i (stress) debatten og er blevet kommenteret af personer i og udenfor sundhedsbranchen.

FOMO LJ Lara Unsplash

FOMO er frygt

FOMO er ikke bare bekymring, men en alvorlig psykologisk tilstand, der kan udløse alvorlig stress. Så tag et reality check. Lider du af FOMO? Slave af at være online? At tjekke facebook og instagram på alle mulige og umulige tidspunkter. Så er det på tide at lægge smartphone og tablet og tage en digital detox.

Internationale Wikipedia har en lang oversigtsartikel, som fortæller om baggrund, tilstand og konsekvenser.

Fænomenet blev første gang identificeret i 1996 af Dr. Dan Herman, en marketingstrateg, som offentliggjorde den første akademiske artikel om emnet i 2000 i The Journal of Brand Management.

Forfatteren Patrick J. McGinnis opfandt udtrykket FOMO. Det blev populært i 2004, da han udgav en artikel i The Harbus, Harvard Business School magasin: “McGinnis ‘Two FOs: Social Theory at HBS”, hvori han henviste til FOMO og en anden relateret tilstand, FoBO (frygt for en bedre mulighed).

FOMO defineres fra flere sider som en form for social angst kendetegnet ved “et ønske om kontinuerligt at være forbundet med det, som andre gør”, tvangsmæssig bekymring for, at man måske går glip af en mulighed for socialt samvær, en ny oplevelse, en ny ting eller andre tilfredsstillende begivenheder.

Forkerte beslutninger

FOMO er – og øger og fastholder – frygt for at træffe de forkerte beslutninger om, hvordan man skal bruge sin tid og man forestiller sig, hvordan tingene kunne være anderledes.

Mens moderne teknologier som smartphones og sociale netværkstjenester som Instagram, Facebook og Twitter, giver mulighed for social interaktion, så øger selvsamme medier afhængighed af internettet og online tilstedeværelse. Det kan resultere i afhængighed af at være online og dermed angst, når man er offline, føler sig udenfor, med risiko for at gå glip af muligheder.

FOMO anses dermed for at have negativ indflydelse på folks psykologiske sundhed og velvære, fordi det bidrager til folks negative humør og deprimerede følelser.

I fitnessregi fortæller mange, hvordan instagram photos og stories har gjort dem afhængige – både af at følge andres fortællinger (måske opdigtede) og af at forsøge selv at følge med, deltage i det hele og poste 24-7, publicere, egne interessante fortællinger – og i mangel af samme opdigte fortællinger af forskellig art (tænk fx bloggere, der har photoshoppet sig selv ind i fotos fra fotogene egne af verden).

Få styr på din FOMO

FOMO – at man holder sig til, fordi man ikke ønsker at gå glip af en vens invitation, kunne måske være en god ting, men tilstanden har taget overhånd. Derfor:

Erstat gradvist din FOMO, fear of missing out, med en mild grad af YOLO, you only live once. Du har kun et liv. Brug det fornuftigt i stedet for at leve livet online, gennem andre eller gennem semi-sande fortællinger om dig selv. Hvad kan du bruge det til? Ingenting. Og det giver unødig stress.

Lev mere i nuet. Mindfulness er oppe i tiden. Læg telefonen. Gå ud i naturen. Vær sammen med rigtige mennesker i den virkelige verden. Mød andre face to face og tal sammen.

Du behøver ikke at være bange for at gå glip af de oplevelser, som andre poster. Du kan skabe dine egne. Tænk over, hvad du i bund og grund godt kunne tænke dig. Det er måske slet ikke en tur til en turistbefængt tropeø, men ro og fred i Frydenlund (Aarhus bydel).

Gode råd til at håndtere FOMO (Kognitiv Terapi):

1. Erkend at du lider af FOMO og at det styrer dit fokus og engagement.

2. Erkend at det ikke er muligt at vide alt og altid være på. Uanset hvor mange kræfter og tid du bruger på at være på, vil der altid være noget, der kunne have været sjovere.

3. Vær opmærksom på at det folk poster ikke nødvendigvis repræsenterer det normale. Det er ofte en idealiseret virkelighed. Det er helt normalt at hverdagen består af kedelige gentagelser som kun til tider brydes af mere spændende aktiviteter.

4. Vær nærværende der hvor du er. Lad være med at lægge for mange planer på en dag for derefter at løbe fra aktivitet til aktivitet.

5. Begræns dit brug af sociale medier. Beslut dig for kun at tjekke Facebook og mail få gange i løbet af en dag.

FOBLO

Endnu værre end FOMO er det nyere begreb FOBLO, Fear of being left out; frygten for at blive ladt/holdt udenfor. Corona krisen, hvor alle blev afholdt fra gå ud og deltage i begivenheder, lagde en dæmper på det fænomen.

JOMO

Joy of Missing Out, JOMO, er en selvvalgt eller opstået situation, hvor man ikke deltager i en given aktivitet, og i stedet rent faktisk hygger sig med det man har lyst til.

Læs mere:

Wikipedia: Fear of missing out (flere links til relevante artikler)

Digital detox

Foto: LJ Lara on Unsplash

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ferie for Alle messe: Feriemesse mini-ferie nu