Sikker skiferie? Tag IKKE af sted uden disse tre

Dessau: Bauhaus Museum, Meisterhäuser med mere

Af Marina Aagaard, MFT

Dessau, “Bauhausstadt”, er en by i den østlige del af Tyskland ved krydset mellem floderne Mulde og Elbe. Siden 1. juli 2007 del af den nyoprettede kommune Dessau-Roßlau i forbundsstaten Sachsen-Anhalt. Befolkningen i selve Dessau er omkring 90.000.

Dessau Bauhaus Stiftung Marina Aagaard blog travel rejse fotoDessau er især kendt for Bauhaus bygningerne og flyfabrikken Junkers (1895), der siden 2001 har været museum. Hugo Junkers var manden, der financierede flytningen af Bauhaus skolen fra Weimar til Dessau.

Byen har to UNESCO verdensarvssteder: Dessau-Wörlitz Garden Realm bestående af landskabsparker og slotslignende bygninger i og omkring Dessau, bygget i anden halvdel af 1700-tallet i oplysningstiden, og Bauhaus-bygningerne.

I 2019 fejrede man 100-året for Bauhaus kunstskolen (1919-1933) mange steder i Tyskland, men særligt i Dessau og Weimar, hvor skolen blev grundlagt. Det er dog til enhver tid muligt at opleve masser af Bauhaus arkitektur og design i Dessau i området omkring Gropius Allee og Bauhaus museet i centrum.

Bauhaus Stiftung

Skolebygningerne og kollegiet, der blev designet af Bauhaus stifteren Walter Gropius, er byens nok største attraktion. Her kan man gratis gå rundt og se den geniale, langtidsholdbare arkitektur, eller man kan overnatte spartansk til rimelig pris.

Læs om overnatning her: Bauhaus: Ein zimmer with a view

Dessau Bauhaus Marina Aagaard blog travel

Meisterhäuser

Mesterhusene er de huse, som Walter Gropius tegnede til de Bauhaus-undervisere, der kom til byen. De var beregnet til beboelse, men også uddannelsesmæssige formål.

Gropius og hans kone Ise boede selv i den største villa, tæt ved de øvrige tre parcelhuse med identiske grundplaner.

Disse mesterhuse blev opkaldt efter de kendte kunstnere, der boede i dem: Moholy-Nagy / Feininger, Muche / Schlemmer og Kandinsky / Klee.

Husene ligger delvis skjult bag en læmur og fyrretræer, men det er muligt at se dem ganske gratis fra gaden. Alternativt kan man på Bauhaus museet købe billetter til både museum og to af bygningerne, så man kan studere de karakteristiske rene Bauhaus-linjer tæt på.

Gropius og Moholy-Nagy husene blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men blev rekonstrueret i 00’erne og genåbnet i 2014. Kandinsky-Klee Huset er åbent for ture, mens Feininger House fungerer som museum og dokumentationscenter for den tysk-amerikanske komponist Kurt Weill, født i Dessau i 1900.

Bauhaus Museum

I byens centrum er der foruden flere gamle bygninger også nyere arkitektur blandt andet Bauhaus Museum, der er et besøg værd. Der er en stor central hal i stueplan og på første etage er der en udstilling af design, plakater, lamper, møbler med mere. Selv personer uden kendskab til Bauhaus vil nikke genkendende til mange af udstillingsgenstandene som stadigvæk kopieres flittigt af nutidens boligfirmaer.

Besøg inde i selve Bauhaus udstillingen koster 8,50 EUR, mere hvis man senere ønsker adgang til Bauhus husene.
Det er ikke tilladt at fotografere med mindre man køber en fototilladelse, der koster 5 EUR.

Dessau sightseeing

Byen rummer masser af seværdige bygninger og skulpturer fra mange tidsaldre. Gåture rundt i byen giver et væld af visuelle oplevelser.

En stor oval rundkørsel med kig til park med portal, pavillon og palæ.

Balancerbrædder i byens rum. Det er alletiders. Jeg elsker motionsnudging og lader ikke chancen gå fra mig. Op på brættet, der vipper lidt mere end beregnet – og med en frostglat overflade er det heller ikke helt let. Godt!

Alter Räucherturm

I udkanten af byen ligger Alter Räucherturm, der er et frit tilgængeligt udsigtstårn, mens hallen ved siden er skateboardhal.

Tårnet og det stadig eksisterende maskinhus er de sidste rester af et tidligere bryggeri, senere gærfabrik og endelig Andes slagteriet.

Mere motion. Muligheden for trappegang lader jeg aldrig gå fra mig: Der er 131 trin i tårnet og fra toppen, 24,5 meter oppe, har man en forrygende udsigt over over Dessau, der godt nok på afstand mest viser industrikvarter og boligblokke, mens man skal knibe øjnene lidt i for at se kirketårne og palæer.


Om Bauhaus (Wikipedia)

Den Staatliches Bauhaus, eller Bauhaus, var en tysk kunstskole, der virkede fra 1919-1933. Skolen blev berømt for sin tilgang til design, der søgte at kombinere skønhed med anvendelighed og at forene principperne fra masseproduktion med individuel kunstnerisk vision.

Bauhaus blev grundlagt af arkitekten Walter Gropius i Weimar. Udtrykket Bauhaus, bogstaveligt talt “bygningshus”, blev forstået i betydningen “School of Building”, men på trods af sit navn havde Bauhaus ikke oprindeligt en arkitektur-afdeling . Ikke desto mindre blev det baseret på ideen om at skabe et Gesamtkunstwerk, ‘samlet’ kunstværk, hvor al kunst, inklusive arkitektur, til sidst ville blive samlet. Bauhaus-stilen blev senere en af ​​de mest indflydelsesrige retninger inden for moderne design, arkitektur og kunst, grafisk design, interiørdesign, industrielt design og typografi.

Weimar, Dessau og Berlin

Skolen eksisterede i tre tyske byer: Weimar fra 1919 til 1925, Dessau fra 1925 til 1932, og Berlin fra 1932 til 1933 – under tre forskellige arkitektdirektører: Walter Gropius fra 1919 til 1928; Hannes Meyer fra 1928 til 1930; og Ludwig Mies van der Rohe fra 1930 til 1933, da skolen blev lukket af sin egen ledelse under pres fra nazistyret.

Selvom skolen blev lukket, fortsatte personalet med at sprede sine idealistiske budskaber, da de forlod Tyskland og udvandrede til lande over hele verden.

Ændringerne af lokalitet og ledelse resulterede i en konstant forskydning af fokus, teknik, instruktører og politik. For eksempel blev keramikbutikken nedlagt, da skolen flyttede fra Weimar til Dessau, selvom det havde været en vigtig indtægtskilde; Da Mies van der Rohe overtog skolen i 1930, omdannede han den til en privatskole og ville ikke lade nogen tilhængere af Hannes Meyer deltage i den.

Læs mere:

Bauhaus

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sikker skiferie? Tag IKKE af sted uden disse tre