Tyskland i Danmark: Nationalmuseet udstilling

Sikker skiferie? Tag IKKE af sted uden disse tre

Af Marina Aagaard, MFT

Meget snart tager mange tusinde danskere på vinterferie med skiløb.
Skal det være en skiferie med ren fornøjelse, kræver det især én ting.
Plus to skiferie sikkerhedsforanstaltninger.

Sikker skiferie

En skiferie med skøn sne og flydende skiløb er en unik oplevelse natur- og motionsoplevelse – og ser man på antallet af skiturister, er der heldigvis ikke urimeligt mange skader.

Sikker skiferie

Man kan aldrig gardere sig mod alt, men forbereder man sig til sin skiferie, øges chancerne for succes og sjov markant. Desværre er der hvert år for mange danskere, der kommer til skade og en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring viser, at mange desuden tager på ski uden rejseforsikring, hvilket kan resultere i store udgifter og praktiske udfordringer.

Man tænker ret ofte, at uheld er noget der sker for andre. Desværre viser historien, at det ikke altid kun er andre, der rammes. Derfor er “better safe, than sorry” en fornuftig strategi. Hellere sikre sig for en sikkerheds skyld. Det kan godt betale sig.

1. En vinterklar krop

Med fare for at gentage mig selv: Lav skiforberedende træning mindst 2-3 gange om ugen. Det behøver ikke at være omfattende. Der er links til info nem træning HER.
Det er bedst at være ude i god tid, men selv 2-3 uger før kan være nok til at øge stabiliteten og mindske ømhed på turen, så skiløbet og after skiing/aftenhyggen bliver sjovere.

Mere end halvdelen af skiskaderne hos Gouda er på arme, ben og knæ. Risikoen for at blive ramt af disse skader, kan ofte begrænses ved, at man træner op til turen, lytter til kroppens signaler, især sidst på turen – lad den næstsidste tur være den sidste tur –  bruger sikkerhedsudstyr og undlader at blande alkohol og skiløb.

Sikkerhedsudstyr og træning er to meget effektive måder at undgå alvorlige skader på skituren. For hvis benene ikke gør som man vil, eller man ikke er i ligeså god form, som man troede, kan uforudsigelige situationer hurtigt udvikle sig til ulykker. Og måske siger det sig selv, at alkohol og skiløb ikke en god kombination, men vi ser desværre stadig flere alkoholrelaterede skader hvert år.
Dan Kjølhede Laursen, direktør
Gouda Rejseforsikring

2. Kendskab til ti skiregler (det er påbudt)

Skireglerne er ikke bare regler, men gode guidelines for bedre og sikrere skiløb for dig selv og andre. Der er kun 10 og de kan hurtigt læses (ses på grafik) HER.

Kender du ikke reglerne og kommer du til at overtræde dem, kan du blive gjort erstatningspligtig, hvis du er involveret i et sammenstød. Ud over eventuelle invaliderende skader for de involverede, kan der vanke kæmpebøder til den, der ikke har fulgt reglerne.

Bonustip: Vær opmærksom ikke kun på pister og løjper, men også omkring liftstationer og liften, hvor der ofte er mange mennesker, der bakser med ski og kroppe.  

3. En rejseforsikring

Sørg for at have en rejseforsikring, hvis uheldet skulle være ude. For uheld sker: Gouda Rejseforsikring så en stigning på næsten 10 % i skader fra skisæsonen 2018 til 2019.

Spørg derfor dit forsikringsselskab til råds om du allerede er dækket eller om der kræves ekstra forsikring.

Det har desværre vist sig, at vinterferien – skiture – er højsæson for alvorlige rejseskader, alligevel rejser en ud af syv på skitur uden rejseforsikring.
I nyhederne har der tidligere været eksempler på, at behandling og hjemtransport kan løbe op i over 100.000 kroner. Har du ingen forsikring, skal du selv betale.

Det er aldrig smart at rejse uden rejseforsikring, men på en skiferie kan det ende virkelig galt. Transporten fra pisten til et lokalt hospital og hjemtur med ambulancefly kan løbe op i meget høje summer. Derfor bekymrer det mig, at så mange stadig tager chancen på ski uden rejseforsikring. Alene hjemtransporten fra et udenlandsk hospital til Danmark koster hurtigt over 30.000 kr.
Dan Kjølhede Laursen, direktør
Gouda Rejseforsikring.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i december 2019 blandt 1045 repræsentativt udvalgte danskere.

Fordeling af skiskader 2019

• Knæ 27%
• Arme 19%
• Ben 18%
• Hoved 10%
• Skulder 7%
• Øvrige 19%

Har du undersøgt, om din forsikring dækker skader, der opstår på skiferier?

• Ja 85%
• Nej 12%
• Ved ikke 3%

Hvilke forsikringer sørger du for at have, når du skal på skiferie?

• Det gule sundhedskort 63%
• Det blå sundhedskort 92%
• Rejseforsikring 85%
• Indboforsikring 29%
• Ulykkesforsikring 50%
• Ulykkesforsikring med farlig sport 29%
• Ved ikke 1 %


Foto: Gjensidige Forsikring

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tyskland i Danmark: Nationalmuseet udstilling