Bauhaus Dessau: Ein zimmer with a view

Neuschwanstein, Hohenschwangau

Af Marina Aagaard, MFT

Schloss Neuschwanstein er – igen – målet for en sightseeing tour.
Vi har været her før på rundvisning i slottet, men missede broen.
Nu er vi tilbage. Uden for sæsonen – sådan da.

Neuschwanstein Marina Aagaard blog travel rejse foto

Neuschwanstein slot

Et af utallige tyske slotte og borge, som ses på næsten hver en bakketop i den sydlige del af Tyskland, Bayern. Det er dog et særligt et af slagsen, et 19. århundrede romantisk “revival” slot, burgromantik, i bjergene over landsbyen Hohenschwangau nær Füssen.

Her set på afstand fra landevejen mellem Schwangau og Hohenschwangau.

Slottet blev bestilt af Ludwig II af Bayern, der betalte for paladset ud af sin personlige formue og ved hjælp af omfattende lån. Den hovedansvarlige for arkitektur og konstruktion var arkitekt og civilingeniør Eduard Riedel. Byggeriet startede 5. september 1869 og sluttede omkring  1886. Den nuværende er Ejer Bavarian Palace Department.

Slottet var beregnet som  hjem for kongen, indtil hans død i 1886. Det blev åbnet for offentligheden kort efter hans død.

I byen Hohenschwangau kan man købe billetter til rundture på sluttet. Dernæst går man op til slottet, ca. 20-30 minutters gang, eller tager hestevogn. Om sommeren er der desuden busser fra byen op til slottet.

Udsigt over Alpensee.

Slottet ‘tårner’ sig op, når man kommer gående op ad vejen til indgangen.

 

Over 61 millioner mennesker har besøgt Neuschwanstein Castle. Der er over 1,3 millioner mennesker besøgende årligt, cirka 6.000 om dagen om sommeren. Men selv om vinteren, uden for sæsonen er der turister fra hele verden.

Her ses slottet fra forsiden – fotograferet fra en stål-udsigtsplatform, som er en meget velbesøgt selfie-destination. Man skal være tålmodig, hvis man vil have et foto af slottet uden en kinesisk selfiestang størrelse XL – og fra bagsiden, hvor knapt så mange kommer.

Marienbrücke

Bag slottet er der en gangsti til gangbroen Marienbrücke over den lille flod i Pöllat-kløften. Ludwig erstattede en tidligere træbro med den stålbro, der er der nu.

Advarselsskilte antyder, at der er en høj risiko for falduheld og det frarådes gå ned i kløften – især hvis man ikke har vandrestøvler på. Et stort antal af dagens turister bærer fodtøj, der er bedst egnet til shopping i bykerner – og de bevæger sig da heller ikke uden for slottets område.

Vi går videre. Desværre er alle stier mod broen spærret. Der er åbenbart reparationsarbejde i gang, ligesom der er advarsler om risikoen for fald på grund af sne og is.

Vi går naturligvis væk. Men vores alteregoer går videre op ad stien for at orientere sig.

Hov. Der er tre unge fra Slovakiet. De forsikrer om, at man sagtens kan kravle op ad skråningen og få nogle gode fotos af slottet. Dette dokumenteres af de fremrakte mobiltelefoner.

Skiltene på skråningen, der bærer tydeligt præg af aftryk af langt flere end tre sæt fodtøj, advarer dog om livsfare. Og da vores alteregoer ydermere vurderer, at man kan få bedre fotos af slot og bro ved at vende om og gå henad skovvejen, bliver det sådan.

På vejen kan vi se en sti nede ved vandet ved slugten. Oplagt til en sommer vandretur.

Endelig får vi set broen (men får ikke fødderne på den, fordi den er låst af – for vinteren?).

Advarselsskiltene og afspærringerne i skoven er ikke uden grund. Stien er meget glat og derfor kraftigt frarådet i vinterperioden ()den vandrestøvler og vandrestave) …

Schloss Hohenschwangau

I middelalderen var der tre slotte. Det ene var Schloss Schwanstein. I 1832 købte Ludwigs far kong Maximilian II af Bayern ruinerne og erstattede dem med det neo-gotiske palads kendt som Hohenschwangau Castle, der blev færdigt i 1837 og blev familiens sommerresidens.

Schloss Hohenschwangau og Alpensee set fra stien over Neuschwanstein slottet.

Ludwig (født 1845) tilbragte en stor del af sin barndom her og da han selv kom til magten i 1864, gik han i gang med opførelsen af ​​et nyt slot i stedet for ruinerne af de andre slotte på stedet. Ludwig kaldte selv det nye slot for Neu Schloss Hohenschwangau. Først efter hans død blev det omdøbt til Neuschwanstein.

Slottet er seværdigt. Udefra og indefra. Både om sommeren og om vinteren. Der er færre turister om vinteren, hvilket gør det lettere at se og fotograferer slottet. Men desværre er broen og vandrestierne spærret af. Så forår (eller sommer) er nok bedre til besøg

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Vi var forbi Neuschwanstein slot, da vi var i München forrige sommer. Det er fantastisk landskab at køre rundt i. Vi dog ikke inde på slottet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Kære Louise,
   Tusind tak for din hilsen. Undskyld sen respons.
   Ja, fantastisk landskab. Man behøver ikke at tage ind på slottet, men det er nu spændende nok.
   DBH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bauhaus Dessau: Ein zimmer with a view