Black Friday Fitness E-bog udsalg

Tyk, tykfobi, tykhovedet, tykaktivist?!

En personlig hilsen. Til dig der er tyk – og måske tykaktivist.
Vær bevidst. Og “Lad være med at tro på alt, hvad du tænker.”

Først og fremmest: Overskriften er delvist en provokation: Invitation til læsning.
Fordi indlægget indeholder livsvigtig information og forhåbentlig motivation.
En reaktion på og kommentar til chokerende tykaktivist historier i aviser og på tv.

Tykaktivist Unsplash foto

Tykhovedet?

Jeg kunne ikke lade være, fordi flere ord med tyk dukkede op i mit hoved. Beklageligvis også et ord fra gamle dage, “tykhovedet” (definition her under), der umiddelbart bl.a. kunne passe på alle typer mobbere inklusive de, der praktiserer fat shaming uanset art.

Selvom.

De fleste af os kan vist være delvist “tykhovedede” (find selv bedre synonym).
Uanset om man selv er tyk eller tynd.
To eksempler:

Negativ indre dialog. Utroligt mange dyrker “selv shaming” af forskellig art, og kalder måske sig selv tyk: Tyk, selvom man ikke er det. Eller “tyk!” sagt på en grim måde, selvom man bare er tyk.

Tankefejl (Jeg ved, hvad jeg ved!). Vi skaber i vores hoveder en egen fortælling, der passer med hvad vi indtil videre ved og hvad der passer sammen med vores aktuelle situation og historie. Ind imellem kan man have svært ved at optage ny viden eller nye vaner på den konto. Er man meget tynd, eller det modsatte, kan man bilde sig selv ind at det er sundt.

Tykhovedet

-, tykhovedede
Et tillægsord (Det Danske Sprog):
1. Ualmindelig dum, synonym: tykpandet
2. Med et tykt hoved – sjældentEt gammelt ord, som måske forsvinder fremadrettet? Krænkelseskulturdebatten skal nok få has på ordet, selvom det slet ikke handler om at være tyk og stammer fra en tid, hvor folk generelt ikke var for tykke.
Ordet handler om en tyk hjerneskal, hvor viden eller fornuft kun dårligt trænger ind. Fortolkningen ‘ualmindeligt dum’ er elendig: Ingen er vel dumme, men mange mangler viden – også om, hvordan man opfører sig overfor andre mennesker.

Fat shaming – at udskamme eller gøre nar af tykke? Aldrig smart og desuden er det ikke altid ens egen fejl, hvis man er for tyk: Det kan skyldes gener, arv, miljø, sygdom og medicinering.
Det kan ske for os alle uanset, hvor sunde vi prøver på at være.

Selv når det (ofte) er “ens egen fejl” – usunde kostvaner, inaktiv livsstil og rygning – kan det være vanskeligt at undgå på grund af den nemme adgang til et hav af usunde føde- og drikkevarer og desværre også gruppepres fra fx klassekammerater eller kollegaer.

Til gengæld er ikke alt fat shaming eller “had”: Stole, flysæder og bilsæder er lavet ud fra (tidligere) standardmål og behov og har intet at gøre med had. Både små og store har svært ved at passe ind. Ikke kun en tykaktivist.

“Man kan ikke lave en datingprofil online uden at få tilsendt en masse had. Hvis man vil arbejde på steder med dresscode, er det sværere at leve op til for tykke – det er f.eks. svært at finde jakkesæt i store størrelser. Man kan ikke være i mange typer af stole. Man kan ikke lukke sikkerhedsselen i et fly eller på bagsædet i en bil. Man mindes konstant om, at man ikke er velkommen. Man passer ikke ind i de menneskeformede huller. Man er simpelthen dehumaniseret.”
(Dina Almlund, tyk-aktivist, JP, 30.08.19). 

Tyk ordet

Må man ikke længere sige tyk? Det håber jeg da.

Noget kan være tykt og noget kan være tyndt. Sådan er det. Ordet er ikke positivt eller negativt ladet. Heller ikke når det gælder, at nogen kan være tyk eller tynd. Det er bare en konstatering af fakta. Det bliver først negativt, når det man begynder at bruge det negativt og som skældsord overfor sig selv eller andre.

I danske og udenlandske udsendelser om tykke er det dog tydeligt, at rigtigt mange tykke lider under og hader betegnelsen tyk. Derfor skal udtrykket bruges med omtanke og sparsomt, hvis overhovedet.

”Fed” er et slangord fra 1960’erne, som betyder, at noget er positivt. Og tykke mennesker har ret til at spille på det ord. Men personer, som ikke er tykke, bør være varsomme med det,« mener Dina Amlund, der er meget optaget af sprogbrug.
Hun bruger ellers aldrig ordet fed om kroppe. Hun understreger desuden, at den rigtige oversættelse fra det engelske ”fat” til dansk efter hendes opfattelse er ”tyk” og ikke ”fed”. “Fed” oversættes nemlig til “obese”, hvilket ikke er et neutralt ord, mener hun. Udtrykket ”overvægtig” kan hun mildest talt heller ikke lide. Ordet ”overvægtig” står i modsætning til ordet ”normalvægtig”. Så hver gang man taler om overvægtige mennesker, så reproducerer man en struktur, hvor det er unormalt at være tyk,« siger Dina Amlund (JP 30.08.19).

Tyk eller ej?

I tidligere artikler har jeg selv indtil videre brugt sundhedsformuleringen overvægtig, hvilken for mig er neutral og ikke negativt ladet eller det samme som “forkert”. Alligevel bruger jeg her “tyk” foranlediget af tykaktivister.

“Jeg er ikke overvægtig, jeg er tyk!” siger Helene Thyrsted bestemt og lægger tryk på ”over” i ordet ”overvægtig” (…). ”Over” betyder, at der er noget, der er normalt, og noget, der er ”over” normalen. Jeg er ikke over normalen, jeg er normal for mig. Så at kalde mig overvægtig, ligegyldigt hvor venligt det er ment, er at kalde mig forkert,« siger hun. (JP 7.10.19).

I diverse udsendelser har tykke igennem livet har begrænset sig selv på alle mulige måder eksempelvis undladt at deltage i sociale aktiviteter, idræt og motion på grund af betegnelsen “tyk”.

Hvor kommer det fra? Det kan ikke kun være ordets, fedtets eller mobberes skyld? I nogle udsendelser omtaler tykke sig selv på en måde, så de ikke er til at genkende. Venlige, intelligente, smukke personer, der beskriver sig selv omtrent som dumme, grimme eller uduelige?

I alle tilfælde:

Væk med skyld og skam! Det er totalt ukonstruktivt og destruktivt:
Fysisk og mentalt nedbrydende og stress kan fastholde eller øge tykkelsen.

Skab en ny fortælling. Ikke om en krop, men om et menneske.
Gør-det-selv og få også hjælp fra venner.
Vil de ikke hjælpe, så skaf nogle nye, rigtige venner.

Tyk status

Tyk? Så er du jo langt fra alene. Hverken på verdensplan eller på landsplan:

Overvægt er næsten normen i dag:

 • 51 % af den voksne danske befolkning er overvægtige (BMI 25-29,9).
 • Heraf er omkring 17 % svært overvægtige (BMI 30-39,9).

Derfor:

 1. Du bør overhovedet ikke føle dig anderledes eller ugleset.
  Rigtigt mange tumler med nøjagtigt de samme ting som dig.
 2. Vær ligeglad med den (mentalt udfordrede) minoritet, der mobber.
  Personer af betydning er ligeglade med om du ser tyk eller tynd ud.
 3. Lad være med at forsøge at selvbehandle dig med en slankekur.
  Det giver næsten altid det modsatte resultat – og dårligt humør.

  Den almindelige opfattelse er, at slankekure, disciplin og kontrol kan løse vægtproblemer. Det kan de ikke, og det skyldes i mange tilfælde psykologiske mønstre, som forhindrer vægttabet. Prøv i stedet med accept, bevidsthed, lyst og kreativitet (…), andre behandlingsformer og et nyt syn på overvægt (Lone Ladefoged til DSR.dk).


  Den forventede gavnlige virkning af forsøg på livsstilsomlægning kunne desværre ikke påvises i to meget store, grundige og langvarige studier i USA og i Danmark. Der er brug for at forbedre identifikationen af de personer, der kunne have gavn af livsstilsomlægning og at en sådan omlægning må udføres bedre end i de hidtidige studier (VFF).

For tyk?

Det er ikke nødvendigvis usundt at være tyk. Faktisk: Hellere stor og vågen end lille og doven.

Rapporten Skal overvægtige voksne tabe sig? påpegede, at det er bedre at være lidt buttet end at forsøge at slanke sig, hvilket kan føre til sygdom. Det sagt, så kan man være for tyk.

Når man først har fået de sygdomme, der forekommer hyppigere hos overvægtige, er den påståede gevinst ved at være overvægtig tvivlsom, især når der fokuseres på mål for fedtfordeling på kroppen (VFF).

Årsagen til  dette indlæg er netop et par tykaktivist artikler, hvor der er misforståelser omkring fedme/svær overvægt/at være for tyk: At fedt ikke skulle være farligt.

Hun (Dina Almlund) tvivler selv på, om det overhovedet er usundt at være tyk
og siger, at sundhed blot er det seneste argument for at se ned på tykke.
(JP 30.08.19).

Fedt og for fedt

Det er sandt, at fedt har vigtige funktioner og fedt er ikke årsagen til alle problemer.
Til gengæld er det desværre dokumenteret, at er man for tyk – ‘for tyk’ er individuelt – har man højere risiko for at udvikle en lang række sygdomme, herunder sygdomme med mulig dødelig udgang.

Det følgende er ikke skrevet for at skræmme tykke. Indlægget handler om at gøre tykke (og tynde) bevidste om, hvordan man passer bedre på sig selv. Ikke på grund af ydre pres, men af egen, indre lyst til at forbedre helbred og velvære.

WHO placerer overvægt og svær overvægt som nummer fem på listen over risikofaktorer, der fører til tidlig død, og det anslås, at mindst 2,8 millioner voksne dør hvert år som følge af sygdomme, der følger med overvægt eller svær overvægt. Det er flere, end der dør af undervægt. (VFF)

Overvægt og fedme er forbundet med  nedsat livskvalitet og en række (kroniske) sygdomme, herunder:

 • Hjertekarsygdom
 • Sukkersyge type 2-diabetes
 • Slagtilfælde
 • Galdeblære sygdom
 • Ledsmerter i vægtbærende led
 • Slidgigt
 • Højt blodtryk
 • Psykiske problemer
 • Reproduktionsproblemer (nedsat fertilitet)
 • Søvnapnø og åndedrætsproblemer
 • Mindst 13 typer kræft

Tretten typer kræft? At være overvægtig eller svært overvægtig kan forårsage ændringer i kroppen som betændelse i celler og stigninger i niveauer af visse hormoner, hvilket kan føre til kræft.

Heldigvis handler sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse slet ikke om at blive tynd, hvilket ikke er smart, men om at blive sund(ere) på en fornuftig og individuelt tilpasset måde.

Tyk taktik

WHO, Verdenssundhedsorganisationen, minder om, at der er en [relativt] nem vej: At bevæge sig: 150 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme med ca. 30 pct., risikoen for diabetes med 27 pct. og risikoen for bryst- og tarmkræft med 21-25 pct. Det at få pulsen op og kroppen i gang har også har positive effekt for det psykiske helbred, kan modvirke eller reducere stress, angst og depression.

Mere end en tykaktivist udtaler, at hun ikke har lyst til at tabe sig.

Det er ret nemt at forstå ud fra de triste forhistorier og den nyfundne glæde ved egen krop og samvær med ligesindede. Umiddelbart – med mindre sygdom eller skavanker taler for det – lyder professionelle råd da heller slet ikke på slankekur eller stroppeture, men snarere terapi i form af mental og måske social træning.

Det vigtige i min mening som sundhedsformidler er især, at overvægt ikke bliver til svær overvægt, så hverdagen bliver besværlig. Vægtvedligehold kan være tilstrækkeligt og det kan naturlig, fysisk aktivitet i hverdagen hjælpe med til. Det gælder om at rejse sig fra stolen – tynd, tyk eller tykaktivist – og finde glæden ved det som kroppen kan:

Kom op og kom med

Gang, cykling, strækøvelser, dans og andet.

Er vægten meget høj, kan svømning eller motionscykling på en stationær kondicykel give en god motionsstart. Også almindelig fitnesstræning er en nem og skånsom måde at komme i gang på.

I et godt fitnesscenter – med selvtræning, personlig træning, holdtræning eller specialhold – bliver man overhovedet ikke til grin som overvægtig; tværtimod mødes man med respekt og desuden forståelse for, at flere kilo giver ekstra træning!

God fysisk form er afgørende for dødeligheden uanset overvægt, således at de overvægtige, som er i god form har samme dødelighed som normalvægtige i god form (VFF).

Tykfobi

Hjemmesiden Sproget, Det danske sprog, har ingen definition på Tykfobi.

Det er så vidt vides et udtryk skabt af tykaktivister. Mulige definitioner ud fra udsagn:

Tykfobi: Frygten for at 1. blive tyk, 2. blive anset som tyk, 3. blive anset som tiltrukket eller tilhænger af ‘tykhed’ og 4. afstandtagen til ‘tykhed’ og/eller tykke mennesker.

“Det er ikke kun de tykke selv, der rammes negativt af det, hun og andre kalder for ”tykfobien”. Tykfobi påvirker alle mennesker. Slanke er bange for, at de selv bliver tykke, eller de skammer sig måske over, hvis de er fysisk tiltrukket af tykke mennesker, fordi det ses som en afvigende seksualitet.”
(Dina Almlund, tykaktivist, JP 30.08.19).

Tykaktivist

Hjemmesiden Sproget, Det danske sprog, har ingen definition på Tykaktivist.

Ifølge aktivisterne selv:

En tykaktivist er en person, der er involveret i tykaktivisme, en bevægelse til fremme af bedre forhold for tykke mennesker.

Tykaktivisme er en kropsaktivistisk bevægelse, der i øjeblikket vinder frem over hele den vestlige verden. Bevægelsen har mange navne og afgreninger. Den består af mennesker, der har fået nok af at skamme sig over deres tykke kroppe, og som ikke længere vil finde sig i at blive grinet af, gloet på, nedgjort og hånet for deres udseende (Helene Thyrsted, JP 7.10.19).

Det er chokerende, at tyk mobning forekommer, og det kan kun gå for langsomt med 1) at klassificere så dårlig opførsel som socialt uacceptabelt og 2) at tykaktivister ryster det af sig; opfatter det som det, det er: Andres problemer og ikke egne.

Samtidig bør tykaktivister erkende, at langt fra alt er angreb på tykke,
og forstå at der er langt flere venner end trolde.

Og sluttelig bruge mentale ressourcer og kræfter bedre.

Køb slankebøger og brænd dem?

Regina Fjendbo brænder slankebøger i kampen mod samfundets syn på tykhed (JP Kultur 23.11.2020)

“Hver gang du er i en “genbrug” så overvej lige, om du har en tyver til at købe en slankebog, som du kan smide ud i stedet. Du vil gøre verden en tjeneste”.
(Regina Fjendbo, JP 23.11.20)

Jeg vil indskyde, at på den måde hjælper man skribenterne af selv samme bøger. Når bøgerne bliver udsolgt, bliver de sandsynligvis genoptrykt, så endnu flere kan købe dem. At lade slankebøgerne stå havde været et bedre valg økonomisk og tykaktivistisk set.

I ‘slankebogsafbrændingsartiklen spørger journalisten:

“Men hvad så med tykke mennesker, der ønsker at tabe sig – ikke for at høste anerkendelse i samfundet, men fordi de bliver forpustede eller har smerter i knæene?”

Regina svarer:

“Men hvordan kan du vide, at dine knæ får det bedre, eller at du bliver mindre forpustet. Det kan være, at træning gør en forskel, men bare at tabe sig behøver ikke at gøre noget godt.”

Jeg tænker: Jo, at tabe sig gør noget godt, hvis man vejer så meget, at kroppen er belastet, og hvis man taber sig på den rigtige måde, hvor hovedet er med i projektet og farten er rigtig (moderat til langsom).

Journalisten spørger opklarende:

“Jamen .. man kan jo regulere sin type 2-diabetes ved at tabe sig, og der er følgesygdomme som kræft og blodpropper i kølvandet på det at være tyk …”

Regina mener:

“Kunne det være, fordi man er marginaliseret, at man får diabetes, og ikke fordi man er tyk? Man ved, at marginaliserede mennesker oftere har såkaldte livsstilssygdomme, men skyldes det, at de er marginaliserede, eller skyldes det kropsstørrelse? Selv om tykke mennesker oftere har diabetes, behøver det ikke at skyldes tykheden. Det kunne også være, at de mennesker, der får diabetes, er mere disponeret for tykhed.”

Jeg tænker: Interessant holdning, men uhyre begrænsende for egen sundhed og fremdrift.

Journalisten spørger:

“Så det er aldrig usundt at være tyk?”

Regina svarer:

»Det ved jeg ikke. Men jeg ved, at Sundhedsstyrelsen og sundhedsvæsenet ikke kan lide tykke mennesker. De fleste tykke mennesker har dårlige erfaringer med begge. Fra man i skolen får en seddel med hjem af sundhedsplejersken om, at man er for tyk og skal tabe sig – til man sender børn på julemærkehjem til vægttab under dække af mobning. Sådan er systemet. (…)

Jeg tænker: Det er trist, at tykaktivister er i den tro, at Sundhedsstyrelsen “ikke kan lide tykke”. Og det er utroligt ærgerligt at tykaktivist influencere spreder den slags budskaber (selvom sundhedsprofessionelle helt åbenlyst også må arbejde mere målrettet med kommunikationen).


Læs mere:

JP (07.10.19): De bliver vrede, når vi ikke skammer os

JP (30.08.19): Nogle bekæmper racisme, Dina Almlund bekæmper tykfobi

JP (23.11.20): Regina Fjendbo brænder slankebøger i kampen mod samfundets syn på tykhed

Dokumentarfilm: Fat front

DR: Her er kun tykke kvinder velkomne: Tag med Ida på fat camp i USA

Shane Trotter: You can’t solve the obesity epidemic, if you can’t discuss it.

Sundhedsstyrelsen: Danskernes viden om og holdninger til overvægt og sundhed.

Sundhedsstyrelsen: Kender du sammenhængen mellem overvægt og kræft.

SST: Viden/overvægt

JP: Danskerne bliver federe, men er alligevel de mindst overvægtige i EU

Faktalink: Fedme i Danmark

Træning for overvægtige: Hvem, hvad, hvordan, hvorfor?

BMI: Sul på kroppen og din sundhed

Vidensråd for forebyggelse: Skal voksne overvægtige tabe sig?

DSR: Budskabet ligger ikke i maden

Sygeplejerskes forestillinger om overvægt

DSR: Overvægt koster samfundet dyrt

Diabetes.dk: Fedmeekspert: Din krop gør alt for at forhindre vægttab

Forbes: Fat shaming starts early as evidenced by Stuff Curry

Politiken: Vi skal ikke knække de tykke – det virker i øvrigt heller ikke

Olympic Bodies: Can You Guess Their Sport

Foto: AllGo – App For Plus Size People på Unsplash

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Black Friday Fitness E-bog udsalg