Lærerens dag 2019: Fejring af læring

At rejse: Hvad, hvordan, hvorfor? 10 gode grunde

At rejse? Rendyrkede oplevelser, rå-hygge og rigelig restitution.

Rejser er en favorit blandt danskere, der generelt rejser ganske meget.
For manges vedkommende mindst to gange om året, sommer og efterår eller vinter.

I de senere år er Danmark blevet tiltagende populært som rejsemål for danskere.
Forståeligt, jeg rejser selv en del i Danmark: Der er mange fantastiske steder (her Mols).

Læs her om “Hvad, hvorfor og hvordan” – og hvad med flyvning?

Rejse lokalt Nationalpark Mols Bjerge Marina Aagaard blog travel photo

Hvad er at rejse?

At foretage en tur med én eller flere overnatninger til ét eller flere rejsemål. Begrebet turisme, der er tæt knyttet til en lang række rejseaktiviteter, er defineret som en tur eller rejse samt en hjemrejse tilbage til startpunktet (Wikipedia).

At bevæge sig fra et sted til et andet over en vis afstand i en vis periode, uden at det har rutinepræget karakter. Begrebet benyttes dels om en lang række konkrete fysisker rejser med vidt forskellige formål, dels om mentale rejser samt sjæle- og ånderejser (Den Store Danske).

Rejse_telt_Marina_Aagaard_blog_travel

Rejser kan være:

 • Korte eller lange, små eller store, lokale, nationale eller internationale.
 • Weekendture, ferierejser, forretningsrejser, dannelsesrejser, pilgrimsrejser eller ekspeditioner.
 • Til fods eller per cykel, motorcykel, bil, bus, tog, sejlbåd, skib eller fly.
 • Gratis (betalt af andre), billige, low budget, eller dyre, luksusrejser.
 • Med ophold i shelters, telt, hytte, private hjem, homestay, motel, hotel eller resorts.

Rejse Schlosshotel Munchhausen Hameln Marina Aagaard blog travel rejse

Hvorfor rejse?

Er du virkelig nødt til det?
Gælder det ferierejse kan det føles tiltrængt, men – indrømmet – ikke strengt nødvendigt.
Man kan i stedet rejse mentalt og virtuelt, se billeder i bøger og film.

Sahara Tunesia camel Marina Aagaard blog travel photo

Alligevel giver en rejse et indblik i andre verdener og kulturer (selv på turiststeder):

10 gode grunde til at rejse

 • Man bliver klogere på verden
 • Man bliver klogere på sit hjemland
 • Man bliver klogere på sig selv
 • Man bliver mere åben og tolerant
 • Man bliver klogere, lærer nye ting
 • Man bliver bedre til sprog
 • Man bliver mere selvsikker og uafhængig
 • Man får nye oplevelser for alle sanser
 • Man får minder for livet
 • Man får historier at fortælle

Hvordan rejse?

Jeg har selv prøvet mange rejseformer (dog ikke shelters eller motorcykel) til lands, til vands og i luften og er lige vild med low budget og luksus. Jeg har haft nogle fantastiske rejseoplevelser, men også nogen træls nogen.

Derfor deler jeg gerne af og til essentielle ‘insider tips’ til hvad man kan gøre og hvad man skal undgå – og hvilke specielle, budgetvenlige destinationer, man kan besøge.

Zadar Croatia Solar System model Marina Aagaard blog travel photoInsider tips??? Næsten hver anden travel blogger, der er på weekendtur laver en guide med insider tips, så dem er der mange af!

Ind imellem smider jeg selv ‘insider’ kortet, hvis jeg har nogle særlige erfaringer baseret på langvarigt ophold, mange ophold samme sted eller indsigter baseret på udvidet research eventuelt suppleret med input fra de lokale.

Salina Turda Romania Marina Aagaard blog travel photo rejseJeg har rejst en del i forbindelse med job og hvervet som AER gymnastik landstræner (forbundstræner) og dommer. Til gengæld var jeg som barn næsten aldrig på ferie (bortset fra to gange to dages kroophold i Danmark og en færgetur til London som teenager).
Da jeg blev voksen, begyndte jeg at rejse mere: Ud over jobrejser ferie to gange om året; sommer (storbyferie) og vinter (skiferie).

Rejse storby Marina Aagaard blog travelJeg har rejst meget, men ofte til de samme steder – fx Los Angeles og Las Vegas, hvor de store fitness kongresser afholdes – og det gik pludselig op for mig for cirka 10 år siden:
Trods mange rejser havde jeg ikke set ret meget af verden.

I dag følger jeg Dalai Lama’s råd om at se mindst et nyt sted (land) hvert år.
Jeg vil helst besøge Tyskland, Italien og England igen og igen, men har i de senere år også gået nye veje: For eksempel de baltiske lande Estland, Letland og Litauen, der byder på store oplevelser til små penge.

Hvad med dig:

Hvordan rejser du?
Hvad er din favoritdestination?

Fortæl gerne i kommentarfeltet.


Klimaet og (fly) rejse?

Dramatiske klimaforandringer minder om, at vi alle skal passe bedre påmiljøet. I hverdagen – og på rejser – ved at spare på strøm, plastik, brændstof o.s.v. Og selvfølgelig ved at rejse mindre og rejse fornuftigt så vidt muligt med mindre forurenende transportmåder.
Heldigvis er rejsebranchen inklusive flyselskaberne i gang med en lang række tiltag, så rejser i dag og fremover belaster klimaet mindre end tidligere.

Flyvning er langt fra sundt for miljøet, men det hører med til historien, at andre transportformer og industrier belaster tilsvarende eller mere. Derfor er miljøbevidsthed nødt til at favne bredere end flyskam og inkludere hverdagens forbrugsmønstre og indirekte støtte til miljøsvinende virksomheder.

FNs internationale klimapanel (IPCC) viser, at lufttrafikken i øjeblikket tegner sig for omkring 2% af de globale emissioner af kuldioxid. Sammen med emissionen af ​​nitrogenoxider, damp og effekter fra kondens-spor anslås luftfarten til at udgøre 3,5% af den samlede menneskelige påvirkning af klimaet.

Mange danskere er glade for at rejse også med fly, men mange tænker sig i disse år ekstra om og er ikke helt stolte ved at booke billetter. Det samme gælder undertegnede og for mig gør det forskel, hvem jeg flyver med.

AirFrance og KLM har i deres årlige bæredygtighedsundersøgelse fundet, at 79/52/69% mener, at luftfart er et miljøproblem. 40/30/47% (DK/NO/SE) hævder at have dårlig samvittighed, når de booker en flyrejse, mens 4/2/8% vil stoppe med at flyve.

Samtidig har 78/76/64% aldrig foretaget ‘carbon offset’ [betalt flyselskab eller særlige tjenester et beløb til tiltag, der mindsker CO2 belastning] og 38/42/50% siger, at de ville vælge at flyve med et luftfartsselskab, der investerer i at reducere sit CO2-fodaftryk.

Det betyder, at flertallet mener, at luftfart er et problem, de ønsker, at det skal være bedre, de ville vælge et flyselskab, der bryder sig, og det store flertal aldrig har brugt klimakompensationstjenester.


Læs mere

Wikipedia: Rejse

Den Store Danske: Rejse

Wikipedia: Travel

Udenrigsministeriet: Rejsevejledninger

Udenrigsministeriet: Andre landes pas- og visumregler

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lærerens dag 2019: Fejring af læring