Ironman humor: Motion for modne mænd

Aarhus Festuge 2019: Aros og Rådhus by night

Af Marina Aagaard, MFT

Aarhus Festuge 2019 temaet er lys, 4 kilometer lyskæder i farver.
På strøget forventer man lyskæder, men ikke om rådhuset. En nyhed.

Rådhuset med nyt look.

Aarhus Raadhus Aarhus Festuge 2019 light lys Marina Aagaard blog travel photo rejse foto Aarhus Rådhus Aarhus Festuge 2019 light lys Marina Aagaard blog travel photo rejse fotoI Rådhusparken oplyste telte med Musikhuset i baggrunden og dansere med lyskæder.

Aarhus Musikhus Aarhus Festuge 2019 light lys Marina Aagaard blog travel photo rejse fotoIngen lyskæder til Aros. Aarhus Kunstmuseum har selv lys:
My Rainbow Panorama af Olafur Eliasson. Altid magisk.

Aarhus Kunstmuserum Aros Marina Aagaard blog travel photo rejse foto Aros Aarhus Kunstmuserum Marina Aagaard blog travel photo rejse fotoEt overraskende syn. Træerne i Mølleparken ved Aarhus Å oplyst med blå-lilla lys.
Uvant, men vist standard i Canada, hvor jeg sidste år for første gang så ski-byer badet i lys:
Det så nogenlunde sådan ud (bortset fra at der her mangler nogle lyskæder).

Aarhus Å Mølleparken Light lys Marina Aagaard blog travel photo rejse fotoEt specielt festuge tema. Flot og stemningsfuldt (som variation).
Energifråds? Kun i begrænset omfang ifølge arrangørerne.

God Aarhus Festuge 2019


Læs mere om Aarhus (kilde wikipedia):

Aarhus

Aarhus (officielt Århus fra 1948-2010. Pr. 1.1. erstattes Å med Aa). Den næststørste by i Danmark og sæde for Århus kommune. Beliggende på den østlige kyst af Jyllands halvø, i det geografiske centrum af Danmark, 187 kilometer nordvest for København (og 289 kilometer nord for Hamburg, Tyskland). Byen har 273.077 indbyggere (pr. 1.1.2018), og kommunen har 340.421 (pr. 2018 ). Det østjyske storbyområde , har en samlet befolkning på ca. 1.378 millioner (2016).

Aarhus’ historie begyndte som et befæstet vikingebosted i det 8. århundrede. De første skriftlige optegnelser, der stammede fra bispedømmet, fra omkring 948. Byen blev grundlagt på de nordlige bredder af en fjord ved en naturlig havn og den primære drivkraft for vækst var i århundreder søfartsdrevet handel med landbrugsprodukter. Byen fik handelsby privilegier i 1441, men væksten stagnerede i det 17. århundrede, da byen led under blokader og bombardementer i de svenske krige. I det 19. århundrede blev byen besat to gange af tyske tropper under Slesvigskrigene, men undgik ødelæggelse. Efterhånden som den industrielle revolution gjorde sit indtog, voksede byen til landets næststørste i det 20. århundrede.

I dag er Aarhus i den kulturelle og økonomiske kerne i regionen og det største center for handel, service og industri i Jylland. Byen er den 92. største by i Den Europæiske Union og som nummer 234 blandt verdensbyer. Aarhus Havn er landets største industrielle havn med hensyn til containerhåndtering og et vigtigt handelspunkt i Kattegat. Store danske virksomheder har baseret deres hovedkvarter her, og folk pendler til arbejde og fritid fra et bredt område i Region Midtjylland . Det er et center for forskning og uddannelse i de nordiske lande og hjemsted for Aarhus Universitet, Skandinaviens største universitet, Aarhus Universitetshospital og INCUBA Science Park.

Aarhus er kendt for sin musikhistorie. I 1950’erne opstod mange jazzklubber rundt om byen. I 1960’erne diversificerede musikscenen sig til rock og andre genrer. I 1970’erne og 1980’erne blev Aarhus centrum for dansk rockmusik med mange ikoniske bands som Kliché , TV-2 og Gnags. Aarhus er hjemsted for den årlige otte-dages Aarhus Jazzfestival samt SPoT-festivalen og NorthSide-festivalen.

Aarhus Rådhus

Aarhus Rådhus er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller. I det første forslag omfattede planerne ikke et tårn, men på grund af massivt offentligt pres blev det senere føjet til tegningerne sammen med ideen om at beklæde strukturen i marmor. Hans Wegner var ansvarlig for møblering, som er designet specielt for at passe til bygningen, og dele af indretningen.

Rådhuset har et samlet areal på 19.380 m² inklusive kælderen. Tårnet er 60 m højt og tårnets urflade har en diameter på 7 m. Bygningen er lavet af betonbelagt med 6.000 m² grå marmor fra Porsgrunn i Norge. På ydersiden er der brugt kobber til mange arkitektoniske detaljer. Interiøret er med parketgulve i egetræ, keramiske fliser i forskellige mønstre, specialdesignede træmøbler, glasvægge, trævægge og store vægmalerier og dekorationer. Indvendigt er der anvendt messing og bronze til metalarkitektoniske detaljer.

Prisen for bygningen var 9,5 mio. DKK, inklusive omkostningerne til landområdet og inventar, der udgjorde 1,5 mio. DKK. I januar 2006 blev rådhuset inkluderet i den danske kulturkanon under arkitektur.

Opførelsen af det nuværende Aarhus Rådhus blev påbegyndt i 1938 og afsluttet tre år efter i 1941.
Den officielle indvielse fandt sted den 2. juli 1941: Året for byens 500 års jubilæum som købstad.

Det er byens tredje rådhus.
Det første rådhus blev bygget i 1400-tallet og lå på Store Torv ved Domkirkens tårnindgang.
Det andet rådhus blev opført i årene 1856-1857, og lå på hjørnet af Mejlgade og Domkirkepladsen, denne bygning rummer i dag Kvindemuseet.

ARoS

ARoS er med sine 20.700 kvadratmeter fordelt over 10 etager ét af Nordeuropas største kunstmuseer. Hvert år modtager ARoS omkring én million besøgende, hvilket gør det til det mest besøgte kunstmuseum i Skandinavien. Aarhus in a suitcase er en fast del af udstillingen.

ARoS’ ambition er at blive blandt de 10 væsentligste kunstmuseer i verden. Dette skal ske ved at gøre tingene på nye og utraditionelle måder, hvor museet blandt andet spiller sammen med det omgivende samfund. Se dele af af udstillingerne, blandt andet Boy, her: Aros. Art. Aarhus.

Derudover har ARoS etableret ARoS Triennial, der løb af stablen første gang i 2017, og dedikeret en hel etage til formidlingscentret ARoS Public. Se et glimt fra have-triennalen her: Workout of the Day: Aros avantgarde art with bat.

ARoS har fire store særgallerier, et ARoS Focus-galleri og en etage med installationskunst. I hvert galleri præsenterer ARoS kunst fra museets samling eller af nationale og internationale kunstnere som for eksempel Grayson Perry, Robert Mapplethorpe, Joana Vasconcelos, Bill Viola, Olafur Eliasson, Paul McCarthy, Shirin Neshat, Lucian Freud og Francis Bacon.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ironman humor: Motion for modne mænd