Motivation? Citat: Mærker du regnen?

Min blog: Blogger, influencer? Skjult reklame?!

Af Marina Aagaard, MFT

Dagens nyhed i medierne: Kendte danskere, influencers, er blevet politianmeldt:
Årsagen er skjulte reklamer i opslag på sociale medier såsom Instagram.

Temaet er efterhånden 4-5 år gammelt. Allerede i starten af 2014 var der røre om store firmaer og kendtes (skjulte) reklamer på sociale medier, facebook, instagram, youtube og blogs:

Ærlige anbefalinger og skjult reklame
er én pærevælling på Instagram.
Politiken 20.5.2014

Skjult reklame eller ej Marina Aagaard blogEn historie om et påskeæg. Eller ligger der noget bag? (Ikke-sponsoreret)

Forbrugerombudsmanden mister tålmodigheden

Influencer, eller influent på dansk:

En person, der følges af mange (digitypes), ikke bare Oprah Winfrey, men danske kendisser med 10.-100.000+ følgere (likes/følgere kan dog købes og har ikke altid reel værdi). Eller:

En person, der har indflydelse på beslutningsprocessen – enten en ekspert eller en person i køberens referencegruppe (systime).

Ifølge den første definition er relativt få personer ‘rigtige’ influencere, men ifølge den anden definition er vi alle i større eller mindre grad influencere, når det gælder vores nærmeste og vort umiddelbare netværk.

Forbrugerombudsmanden var dengang tålmodig. Ingen blev anmeldt, men der blev uddelt advarsler og udsendt retningslinjer, som mange firmaer og bloggere følger.
Men antallet af influenter, bloggere og youtubere og omfanget af influencer marketing er eksploderet: Markedet er nu så stort og åbenbart så gråt, at myndighederne har valgt at skride ind.

Nogen sager skyldes uvidenhed, mens andre handler om bevidst overtrædelse af loven (markedsføring) med henblik på at påvirke børn, unge og voksne til at købe forskellige produkter.

I DR Radioavisen nu til morgen blev især Instagram, men også blogs nævnt
… i sammenhæng med ordet ‘politianmeldelse’!

Hvad tænker jeg om det?

Det er sagt på jysk “rigtig træls”

at fænomenet har fået en problematisk karakter.

“Hverdagsfortællinger” eller reklameindslag?

Denne blog om reklamer

Ud over at det selvfølgelig ikke er acceptabelt at lave skjult reklame, som kan påvirke især let-påvirkelige børn og unge (og lede dem ud i et overforbrug), så …

Det er i mine øjne alligevel ærgerligt, at bloggere, der primært blogger for fornøjelsens eller oplysningens skyld og ikke for at leve af det, bloggere der tidligere har skrevet helt frit fra leveren uden at skulle overveje om det kunne opfattes som skjult reklame, nu enten skal afholde sig fra formidle tips eller mærke indlæg med ‘reklame’ uanset om det er det eller ej. Har jeg selv haft gode erfaringer med noget eller aktivt brugt det i mit job eller hverdag, har jeg til dato nævnt det i teksten med eller uden link efter lyst og behov.

Jeg indsætter stadigvæk links, når jeg finder det relevant. Mest til referencer, skriftlige kilder, byer, lande og organisationer, men også private virksomheder og produkter.

Det er dog en smule frustrerende, at det i dag af og til automatisk – i tråd med Forbrugerombudsmandens anbefalinger – udløser en tekst i toppen af blogindlægget: Reklame link o.l. Det sker, selvom det er et større faktaindlæg om et emne med flere forskellige links, hvor af ét måske tilfældigvis tilhører et firma, der har en aftale med med blogportalen. Det er tilfældet med nogle af de links, jeg tidligere har indsat – ganske gratis som forbrugeroplysning – da jeg ikke var under en blog portal.

Som brugere af de sociale medier skal vi tydeligt kunne se,
hvornår en omtale er reklame.

Skjult reklame er forbudt.
Forbrugerombudsmanden

Klar besked

Læserne skal (naturligvis) have klar besked – også ifølge loven. Det kan uafhængige bloggere vælge at se stort på (og risikerer politianmeldelse). Men firmaer, blandt andet portalen, Bloggers Delight, hvor jeg nu befinder mig, markerer klart og tydeligt, hvis der er et link i teksten, der potentielt kan udløse kroner eller ører til bloggen. Bloggers Delight er her helt fremme i skoene og minder hele tiden bloggerne om deres ansvar.

For mit eget vedkommende gælder det, at jeg ville aldrig omtale noget, jeg ikke kan stå inde for eller ikke selv bruger. Jeg har igennem tiden fået tilbudt eller tilsendt produkter som jeg har afvist eller ikke skrevet om – og jeg har fået masser af henvendelser med tilbud om rigelig betaling fra gambling- og bettingsider; alle disse er afvist.

At undgå selv at skulle tage stilling til de mange henvendelser, var en af årsagerne til at jeg valgte at blive del af en blogportal.

På plussiden: Man er del af et interessefællesskab, der er nogen, der varetager det tekniske og håndterer henvendelser. En klar fordel.

På minussiden: Der er ekstraordinært mange bannerreklamer. Da min blog var uafhængig, var der ikke en eneste, så bloggen havde et roligt udseende. Nu bemærker nogen læsere, at reklamerne distraherer – men  sådan er det i dag på online medier.

Hvor meget tjener du på bloggen?

Blev jeg ganske overraskende spurgt for nylig. Da jeg startede bloggen ret sent i 2011, var der stadig ikke ret mange, der regnede med, at blogging var noget nogen kunne leve af – det er det stadig ikke med mindre man er meget kendt eller arbejder målrettet, intenst og stabilt på det. 

Jeg overvejede længe om denne blog skulle være del af noget med reklamer. Frygten var, at det svækkede bloggens troværdighed. Det der gjorde udslaget var, at store medier inklusive landsdækkende aviser har bannerreklamer og reklamer rundt om eller mellem tekster, så kan blogs vel også.

Min blog var fra 2011 til 2018 rent selvfinansieret. Der var ingen reklamer og på samme tid betalte jeg en del for at have ekstra lagerplads til mange fotos og videoer ligesom jeg også betalte for nogle af de billeder jeg brugte. Så bloggen har været en relativt dyr hobby. Reklamer kunne have hjulpet til at finansiere omkostningerne, men jeg havde ikke tid til at sætte mig ind i det.

Per 2018 blev jeg del af Bloggers Delight. Teknisk har der været nogle indkøringsvanskeligheder, men der er kommet styr på bannerreklamerne. I modsætning til hvad nogen tror, er det hverken mit levebrød eller en guldgrube. Det er ret nyt endnu, men sidste år lå beløbene per måned i omegnen af 50 øre, 1,50 krone, 30 kroner og 66 kroner. I år er det noget mere: Svimlende 300-600 kroner!

En kampagne

For nylig sagde jeg for første gang ja til en Bloggers Delight kampagne for et produkt. Et firma ville betale et beløb for en artikel med et link til deres hjemmeside (jeg har intet imod at oplyse beløb, der var ret minimalt, men aftaler, detaljer, bør generelt være fortrolige).
Det drejede sig ikke et rent sundheds- eller træningsprodukt, men et boligprodukt. Hvorfor sagde jeg ja? Fordi jeg kan lide specielle skrive-og fotoopgaver og dette emne lå lige til højrebenet, fordi jeg bruger den vare og faktisk netop da var på jagt efter et produkt som det firma leverer (artikel blev øverst mærket “reklame for …”).

Ud over bannerreklamer nyder bloggere med mange aktive følgere godt af såkaldte affiliate links. Affiliate betyder at være forbundet med, at være del af noget større, i dag især ‘et samarbejde om markedsføring’. Mange hjemmesider og blogs indsætter et eller flere links til firmaer, de arbejder sammen med. Men det er såkaldt “performance baseret afregning”, så det virker kun, hvis læserne rent faktisk klikker eller køber via linket.

Jeg har i skrivende stund tre links, jeg kan komme i tanke om, der qua min tilstedeværelse på Bloggers Delight er blevet til affiliate links. Det er sider, hvor jeg selv handler og/eller hvor mine bøger bliver solgt.
Egentlig tænker jeg selv som tidligere på det som relevant forbrugeroplysning, men det er også en form for reklame; det skal jeg vænne mig til.

Fotos der forfører

Instagram nævnes jævnligt som stedet, hvor influenceres skjulte markedsføring er særligt slem. For billeder siger jo mere end mange ord og hashtags siger til gengæld ikke nok!
Min instagram tilstedeværelse er begrænset, men fremadrettet skal jeg der være mere opmærksom og vist nok skrive reklame på nogle opslag bare for en sikkerheds skyld.

Her er et (blog) foto, hvor det måske ville være nødvendigt:

Fotoet her under tog Henrik af mig, fordi det var en flot sommerdag med blå solbriller (mors aflagte) og blåt fly med blå himmel som baggrund. Vi var lige på vej på en rejse med mine forældre. Rejsen var købt og betalt. Og billedet af flyet blev taget, fordi både Henrik og jeg fotograferer alt muligt med motorer – uanset mærke – fly, både og biler.

Men dette foto kan nu, hvis man er i den tro, regnes som skjult reklame, fordi:

Dette internationale flyselskab faktisk nogle år forud for dette foto havde inviteret mig på en rejse til Amsterdam, hvor jeg skulle gå rundt i byen og skrive et indlæg om gå-ruter (det synes jeg som sundhedsblogger var alle tiders tjans; jeg betænkte mig ikke et sekund, det var sjovt og jeg skrev tre indlæg (uden honorar)). Hvorfor mig? Sandsynligvis fordi jeg der tidligere af egen drift havde købt billige flybilletter, hvilket jeg skrev om i rejseartikler (frit og kvit, 0 honorar, 0 affiliate links).

Og det er ikke det hele!

Året efter denne tur fik jeg – efter en dialog om min Fly Fitness bog – en flyrejse til Canada og siden Cuba (alt andet betalte jeg selv). Der blev ikke stillet krav, men flyselskabet havde nok forventning om artikler! Jeg skrev om turen nøjagtigt som jeg ellers ville have gjort, men nu selvfølgelig med nævnelse af, at flyrejsen var sponsoreret.

Efterfølgende har jeg selv igen købt flybilletter hos samme selskab.

Så er det helt ude i det åbne!

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Læs mere:

Populære influencers politianmeldt for skjult markedsføring på sociale medier

Influencers meldt til politiet

Forbrugerrådet Tænk: Kolossal udfordring at bekæmpe skjult reklame på YouTube

Forbrugerombudsmanden: Gode råd til influenter om skjult reklame

Forbrugerombudsmanden: Reviderende anbefalinger til influenter

Kromann Reumert: Skjult reklame Markedsføring på sociale medier (…)

DMOGT: Forbrugerombudsmanden laver videoguide til influencere

Efterskrift:

I 2020 lavede danske Bloggere i DJ og Dansk Journalistforbund et sæt etiske retningslinjer.

Etiske retningslinjer til influenter og bloggere

Især målrettet influencere med 10.-100.000 følgere, der selv har benyttet og markedsfører:
1) Kosmetiske operationer og lignende og/eller 2) Sugerdating og lignende. Nævnes som særligt problematisk ved mange følgere under 24 år.

Journalisten.dk: Nye retningslinjer for bloggere skal skille skidt fra kanel

Følg min Blog HER og Instagram HER

4 kommentarer

 • Jeg er tilfreds med at det igen indskærpes at man SKAL skrive, at det er reklame, når man modtager en gave/vare, som man omtaler.
  Der er MANGE store influencers, der ikke gør det, selv om de fortæller om produktet, linker til det, er inviteret, har fået produktet i gave osv.
  Ofte synes jeg at det er “snyd” at de ikke oplyser om det med den indflydelse de har, når vi andre (med under 10.000 followers) ikke tør/vil træde ved siden af reglerne.
  Jeg har så sent som i dag læst et post på IG fra en mommyinfluencer med over 50K followers, der viser barnevogn med link til brandet og oplysning om at det er en gave, men intet om at det er reklame.
  Det synes jeg ikke er OK, og dermed synes jeg at man hellere må oplyse for meget end for lidt når man influerer på SoMe.
  Jeg arbejder selv på begge sider “af bordet” som marketingchef, der benytter influencers og selv som influencer, og synes da også at det ville være federe hvis dem jeg sender produkter til ikke skulle skrive reklame, når de omtaler dem, men… thats the game.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Hej Joan,
   Tusind tak for dit professionelle og oplysende indlæg :-). Enig og respekt for seriøst tip: Hellere oplyse for meget end for lidt når man influerer på SoMe.
   Min vinkel kommer af, at min egen blog overvejende har været en fagblog på ‘amatør’ basis. Jeg – og andre glade amatører (fagpersoner/blogamatører) – har igennem tiden lavet masser tests af metoder og udstyr (det er endda ikke alt jeg selv er fan af) uden at det har været i reklameøjemed. I dag skal det nok helst mærkes med reklame uanset om det er det eller ej. Men i fagindlæg kan ordet ‘reklame’ i mine øjne signalere, at artikel er købt og betalt og muligvis useriøs eller utroværdig og det synes jeg er ærgerligt. Men det er måske bare noget jeg (og læsere) skal vænne mig til?
   I alle tilfælde: Dumper der nu et produkt ind ad døren, som jeg gerne vil anmelde, er spillets regler klare: “Reklame” i toppen af indlægget …

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Et helt indlæg skal altså ikke markeres som reklame, bare fordi du linker til en virksomhed. Har man en affiliate aftale, så er det bare det enkelte link som skal markeres som reklamelink og ikke hele indlægget. Og du skal da ikke markere billeder, som du har taget på en rejse, som du selv har betalt. Det ville da være lige som misvisende at kalde det reklame, som ikke at markere reel reklame

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Mærker du regnen?