DK4 Fitness i det åbne rum: For alle

Mig og min pc: Den er godt nok stor!

Af Marina Aagaard, MFT

Til et foredrag for nylig sagde bookeren,
efter at have stirret lidt på min medbragte pc:
“Den er godt nok stor” og det lød ikke spor positivt.

Mange har forstået, at større ikke nødvendigvis er bedre:
Hellere lille og vågen end stor og doven! Men alligevel …

Mig og min pc

For mit vedkommende har en pc af en vis størrelse været nødvendig;
p.g.a. bøger, fotos og videoer skal pc være ‘stor’ (software og til dels hardware),
fordi min pc har i de senere år fungeret som både stationær og bærbar.
Skærmen skal (på farten) have en vis størrelse, så jeg kan se foto-detaljer.
Derhjemme tilslutter jeg en ret stor Philips skærm til hverdagsbrug.

PC fortid

Det er svært at fatte, men der var en gang for ikke ret længe siden, da pc’er ikke var allemandseje: Brugere var NASA og nationale institutioner.

Først sidst i 70’erne, starten af 80’erne kom der mini-computere (på størrelse med et køleskab) og derefter personlige computere, PC’er, ud til den almene befolkning. Blandt andet i skolerne, hvor store klodsede skærme og ditto computere og tastaturer var det sidste skrig. Med programmer og grafik, der var et par tusinde gange simplere og langsommere, end i dag. Nogen, hmmmm, kan måske huske COMAL og Commodore 64.

Commodore PET kom på markedet i 1977 og blev en storsællert til uddannelses- og hjemmebrug.
Apple-maskine nr. 2, Apple II [efterfølger til nørd-samlesæt Apple I] blev markedsført samme år (…)
som “en hjemmecomputer, der er klar til at arbejde, lege og vokse sammen med dig”. 
Videnskab.dk.

Computer og skærmbillede anno 70’erne:

Mig og min pc

De første computere, EDB-maskiner (maskiner til Elektronisk Data Behandling), jeg stødte på, var

1) i skolen

2) i mine forældres firma (udstyr og tilbehør til analyse især i medicinalindustrien) og

3) hos min første kæreste. Jeg var ikke vildt imponeret – af computeren – men dog lidt nysgerrig.

Selv fik jeg ingen egen af slagsen før ret sent. En stor stationær klods og jeg husker ikke præcist hvornår eller hvilket mærke.

I slut 80’erne, start 90’erne var “rigtige” bærbare ikke tilgængelige. Computere var stadig udelukkende en meget stor kasse som gemte sig under bordet, mens en stor klumpet skærm, tastatur og et disc drive befandt sig i bordplan.

Så begyndte der at komme bærbare på markedet. Et godt stykke tid efter de kom frem – til astronomiske priser – købte jeg endelig en “bærbar”, en relativt kompakt, men tung maskine! Og til den ikke helt billige pris af cirka 20.000.

PC nutid

Omkring 00’erne accelererede udviklingen af både hardware og software yderligere. Alt blev mindre og alligevel hurtigt (og hurtigere end før). Forbløffende mange (danskere) fik nu efterhånden pc, ipad og/eller mobil fra 3-års alderen!

Omkring 10’erne (eller før) begyndte markedet for traditionelle stationære og bærbare pc’er at falde, mens antallet af tablets steg voldsomt (Computerworld).

På det tidspunkt gik Henrik og jeg også over til kun at anvende bærbare pc’er. For når vi skulle fra sted til sted, skulle vi ellers hver gang flytte data fra stationær til bærbar computer via USB-nøgle eller DVD-disk.

Vi købte også en iPad som vi dog ikke har brugt særligt meget, fordi vi ikke alene er storforbrugere af data, men desuden producerer større mængder af ‘bit-krævende’ data; arkitekttegninger i 3-D og videoklip og bøger med mange billeder.  

Mens Henrik plejer at være på forkant med ny teknologi, hænger jeg lidt i bremsen. Jeg er imponeret over state-of-the-art elektronik og it, alligevel bruger jeg for det meste ting længst muligt; indtil de falder fra hinanden …

Det er dog ikke en holdbar strategi, når det gælder pc’er og smartphones. Der er så hurtig en udvikling (alt forældes med lynets hast) og kunders og kollegaers kommunikation foregår med det nyeste udstyr med de seneste programmer, så man er tvunget til at følge nogenlunde med.

Sjovt nok har jeg, der befinder mig omtrent på it-amøbe-stadiet, i de senere år med stor fornøjelse holdt foredrag, kurser og træningsseancer for nogle af Danmarks og verdens førende it-firmaer (hardware og software), dog ikke om IoT, VR, ML, VM, men om sundhed!

Acer og Asus

Trods udviklingen har jeg holdt godt fast i min seneste bærbare Acer – før det Asus og Acer – fordi dyre (i dette tilfælde kun middeldyre) sager ikke bare skal kasseres. Heller ikke selvom min pc uheldigvis røg på gulvet, hvilket resulterede i, at halvdelen af tastaturet efterfølgende ikke virkede.

Det kun delvist virksomme tastatur betød, at jeg foruden den bærbare, det seneste års tid har måttet medbringe et eksternt tastatur, når jeg har været rundt i landet til foredrag; ikke særligt strømlinet. Slet ikke set i kombination med en klodset strømforsyning og en mus med ledning (da min seneste trådløse mus svigtede mig et par gange, blev jeg nervøs).

På en maj tur til Cuba for i 2019, forsvandt desuden en beskyttelsesplade til en del af strømforsyningen på mystisk vis dag allerede på udrejsen. For at beskytte den blotlagte printplade trådte opfinder-Marina (eller måske ikke) i kraft: Jeg rullede et to-go-kaffekop-låg omkring og forseglede med en kabelbinder som Henrik heldigvis havde i tasken.

Medio 2019 nåede jeg derfor bunden i.f.t. hvad man som foredragsholder kan diske op med af udstyr (foto).

PC fremtiden (for mig)

Fremtiden? Forhåbentlig holder mit nye udstyr længere end 1 års tid.
Med en god vens hjælp, ven-og-super-it-ekspert-i-én, fandt jeg frem til en pc, der kan dække mit umiddelbare behov og lidt til: En slank Lenovo ThinkPad X1 Extreme. Ikke superlet, men betydeligt lettere end min hidtidige ramponerede datamat-klump og med en o.k. skærmstørrelse for en bærbar (15,6″).

Prisen? Horribel, men vel ikke værre end en middelbillig Hermes taske (her gætter jeg bare)?

Specifikationer (for interesserede):

– Intel Core i7-8750H-processor (9 MB cache, op til 4,10 GHz)
– Windows 10 Home 64 Nordiske lande (DK/FI/SV/NO/EN)
– 15,6 tommer UHD (3840×2160), IPS, 400 nits, anti-refleksbehandlet, Multi-touch
– 64 GB (32 +´32) DDR4 2666 MHz SoDIMM
– NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 GB GDDR5
– IR og 720p HD-kamera med mikrofon
– ThinkPad Precision-tastatur med baggrundsbelysning, sort, dansk med fingeraftrykslæser
– Fingeraftrykslæser
– Hardware dTPM
– 1 TB SSD-drev, M.2 2280, NVMe, Opal
– 1 TB SSD-drev, M.2 2280, NVMe, Opal
– 2 TB
– 4-cellet Li-cylinderbatteri, internt batteri, 80 Wh
– Intel Wireless-AC 9560 2×2 AC, Bluetooth version 5.0 vPro
– 135 W-vekselstrømsadapter (3 ben) – DK

Er du med?

Jeg er ikke 100 %. Men nu kører pc derudaf og næsten lige så skønt: Den kan være i en lille, håndterbar taske, hvor jeg indtil nu har slæbt rundt på pc og diverse dele i en kæmpestor computertaske, en aflagt model som jeg fik af en anden betænksom ven.

10001000 (yo-yo) …


Mere om pc’er (mest for begyndere):

Wikipedia: Computer

Den Store Danske: Computer

Wikibooks: Grundlæggende PC-kendskab

Computerworld: Her er de fem grundregler, når du skal købe ny bærbar computer

Faktalink: Computerens historie

Alt om data: Hvad er der inden i din pc? (for nørder; fysik/uorganisk/organisk kemi)

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DK4 Fitness i det åbne rum: For alle